Τετάρτη, Μαΐου 26, 2010

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ-Ε.Ε.

Σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αποφάσισε να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η συγκεκριμένη συμφωνία θα ενισχύσει το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση, να διορθώνουν ή να διαγράφουν δεδομένα, εφόσον αυτό χρειάζεται. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες της Ε.Ε. να προσφεύγουν δικαστικά στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που τα δεδομένα τους αποτελούν το αντικείμενο παράνομης επεξεργασίας.

Στόχος της Ε.Ε. είναι και η ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων δημόσιων αρχών, ώστε να υποστηρίζουν τους πολίτες κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και να εποπτεύουν τις διατλαντικές διαβιβάσεις δεδομένων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, στόχοι της συμφωνίας είναι:
* - Η διαβίβαση ή η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τις αρχές της ΕΕ ή των ΗΠΑ θα επιτρέπεται μόνο για καθορισμένους, σαφείς και νόμιμους σκοπούς στο πλαίσιο της καταπολέμησης του εγκλήματος και της τρομοκρατίας,
* - Η κατοχύρωση του δικαιώματος των ατόμων να έχουν δικαστικά εκτελεστό δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά τους δεδομένα.
* - Η κατοχύρωση του δικαιώματος των ατόμων να ζητούν τη διόρθωση ή τη διαγραφή των προσωπικών τους δεδομένων, εφόσον αυτά είναι εσφαλμένα.
* - Η κατοχύρωση του ατομικού δικαιώματος διοικητικής και δικαστικής προσφυγής ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή τον τόπο διαμονής.

Η τελική έγκριση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να δοθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ για την πορεία των διαπραγματεύσεων θα ενημερώνεται και το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο και θα εγκρίνει το αποτέλεσμα.
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ΗΠΑ και Ε.Ε. ενίσχυσαν τη διαβίβαση και την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, εφόσον αυτά είναι χρήσιμα για την πρόληψη, τη διερεύνηση, την ανίχνευση και τη δίωξη εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας. Ωστόσο, κατά το παρελθόν, παρατηρήθηκαν διαφωνίες, μεταξύ των δύο πλευρών, κατά τη διαπραγμάτευση συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών (όπως το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, η καλούμενη συμφωνία SWIFT ή τα Μητρώα Ονομάτων Επιβατών).

ΠΡΕΖΑ TV
26-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: