Δευτέρα, Μαΐου 10, 2010

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ...ΔΝΤην ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΙΑ....

Την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από το 2018 φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Θεσπίζεται βασική σύνταξη 360 ευρώ και ανταποδοτική σύνταξη το ύψος της οποίας θα εξαρτάται από τις ασφαλιστικές εισφορές. Προβλέπεται «ποινή» μείωσης της σύνταξης κατά 6% για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης ενώ νομοθετούνται κίνητρα παραμονής στην αγορά εργασίας ακόμη και για 40 χρόνια. Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ενώ παραμένει το δικαίωμα αποχώρησης με 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ηλικίας.

►Βασική σύνταξη: Θα καταβάλλεται από το 2018. Το κράτος παρέχει τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα. Η αύξηση της σχετίζεται με την αύξηση του ΑΕΠ και τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή. Η σύνταξη αυτή δίδεται ανεξάρτητα αν ο συνταξιούχος έχει έστω και ένα ένσημο ενώ εφαρμόζονται τα εισοδηματικά κριτήρια που έχει σήμερα ο ΟΓΑ (5.000 ευρώ κατά άτομο, 10.000 ευρώ ανά οικογένεια). Για όσους θα έχουν ως εισόδημα μόνο τη βασική σύνταξη, θα προβλέπεται και η καταβολή πρόσθετου επιδόματος.

►Ανταποδοτική σύνταξη: Το σύστημα αρχίζει από το 2018. Στην αρχή υπολογίζονται τα χρόνια του εργασιακού βίου από το 2013 και "προσθέτουμε κάθε έτος, το οποίο περνά αυτομάτως στους σχετικούς υπολογισμούς, με στόχο να φθάσουμε το 2030 στα 17 χρόνια και με προοπτική να καλύψουμε το σύνολο του εργασιακού βίου" όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος. Οι μετρήσεις στηρίζονται στην πρώτη δεκαετία υπολογισμού του χρόνου εργασίας. Ο χρόνος εργασίας χωρίζεται σε τριετίες, η δε τελευταία, από τα 36 και μετά, έχει μεταβαλλόμενους συντελεστές ανά έτος, ούτως ώστε να δημιουργείται κίνητρο παραμονής έως τα 40 χρόνια στην εργασία. Υψηλότερος συντελεστής αναπλήρωσης, προβλέπεται μετά το 36ο έτος εργασίας προκειμένου αυτό να λειτουργεί ως κίνητρο παραμονής στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας, το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης, με τη μέθοδο αυτή είναι 65%, δίχως να υπολογίζονται οι επικουρικές συντάξεις.

►Εθελούσιες έξοδοι: απαγορεύεται η εφαρμογή τους από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης

►Προσδόκιμο ζωής: Προβλέπεται αυτόματος μηχανισμός σύνδεσης της αυξομείωσης του προσδόκιμου ζωής με την παραμονή στην εργασία, αρχής γενομένης από το 2020.

►Ποινή στις πρόωρες συντάξεις: Από 1.1.2011 επεκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες για τις οποίες προβλέπεται χορήγηση μειωμένης σύνταξης "ποινή" 6% για κάθε έτος ασφάλισης, που υπολείπεται του ορίου για τη συνταξιοδότηση για κύρια σύνταξη. ►Παραμονή στην αγορά εργασίας: Δίδεται η δυνατότητα παραμονής στην εργασία – και στο δημόσιο τομέα - και μετά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, από οποιοδήποτε νόμο ή καταστατικό κι αν αυτά προβλέπονται και για όλους τους φορείς του δημοσίου (δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ). Παρόμοιες ρυθμίσεις αφορούν και τον ιδιωτικό τομέα

►Εργόσημο: Είναι μια επιταγή που αγοράζεται από το ΙΚΑ, τις τράπεζες τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ΚΕΠ και τα ΕΛΤΑ και με τα οποία θα πληρώνεται ο περιστασιακώς εργαζόμενος. Ενδεικτικά αναφέρονται οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας, οι κηπουρικές εργασίες, η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων, η φύλαξη νηπίων και βρεφών, οι αισθητικές φροντίδες, οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης κ.λπ.

►Συντελεστές αναπλήρωσης: Από 1.1.2013 μειώνεται στο 2% για κάθε έτος ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης για όλους τους ασφαλισμένους σε όλους τους Φ.Κ.Α. και το Δημόσιο.

►Ασφαλιστικές εισφορές: Αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα η εισφορά για κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ με αντίστοιχη μείωση της εισφοράς για ΟΑΕΔ, ΔΕΚ, Εργατική Εστία. Από το 2011 η μονάδα αυτή θα αρχίσει να δίνει στα ταμεία του ΙΚΑ από 400 .κ., το 2012 800 εκ., με διαρκή αύξηση, ανάλογη με την αύξηση των εισφορών.

►Προϋποθέσεις για καταβολή συντάξεων: Θεσπίζεται ως προϋπόθεση της καταβολής της πλήρους βασικής σύνταξης σε κάθε πολίτη και αλλοδαπό, η επί 35 χρόνια διαμονή του στην Ελλάδα ενώ η καταβολή της σύνταξης γήρατος του αποθανόντος συζύγου στη χήρα του, γίνεται μόνο εάν ο θάνατος επήλθε πέντε τουλάχιστον χρόνια μετά την τέλεση του γάμου.

►Καταβολή συντάξεων: Από την 1η/7/2011 θα γίνεται διεκπεραίωση από το τραπεζικό σύστημα όλων των συναλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων (μισθοδοσία, απόδοση εισφορών όχι δια μιας, αλλά δια περισσοτέρων συναλλαγών εντός του μηνός). Οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία: Καθορίζεται ενιαίο σύστημα ρύθμισης των οφειλών στους Φ.Κ.Α., που θα αντικαταστήσει τις συνήθεις σήμερα αποσπασματικές ρυθμίσεις.

ΠΡΕΖΑ TV
10-5-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ME LIGA LOGIA FAGANE TA LAMOLIA TA LEFTA KAI TORA GAMANE EMAS NA PANE KAI NA GAMHTHOUNE EMAS PIOS MAS ROTISE AN SIMFONOUME AN DIAFONOUME AN PREPEI NA KANOUME DHMOSPSIFISMA RE KARIOLIA TA EXETE PAXEI ENTELOS GAMO TIN XOUNTA SAS A RE PAPADOPOULE POU EISAI NA DIS TOYS ANTIKATASTATE SOU SE TIMANE DEN SE XEXNANE SHTO H XOUNTIKH DHMOKRATIA...........

Ανώνυμος είπε...

μετρα για την προσελκυση κεφαλαιων ..

αχ .. αυτη η προσελκυση κεφαλαιου.. ταματα του να κανουνε .. του ατιμου .. αλλα αυτο .. στησανε η στηνουνε κωλο .. για να το προσελκυσουνε .. γιατι αλλοιως δεν γινεται .. για ενα αγγουρι ο λογος .. αλλα, οπως λεει και το σοφο ρητο .. το αγγουρι .. αλλος το τρωει και δροσιζεται και αλλος το τρωει και βασανιζεται .. ολα περι ορεξεως το ζητημα