Πέμπτη, Μαΐου 20, 2010

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΕΝΝΕΑ ΔΙΣ. ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ...ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΜΟΝΑ...

Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά εννέα δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, η αλλιώς 3,8% του ΑΕΠ, όπως αναφέρει δελτίο τύπου της Εθνικής Τράπεζας με θέμα «φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων- Εκτιμώντας τα περιθώρια άντλησης επιπρόσθετων εσόδων».
Σύμφωνα με την μελέτη, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης κατά 50 δισ. ευρώ.
Από το σύνολο των εννέα δισ., τα έξι εκτιμώνται ότι οφείλονται στην φοροδιαφυγή – φοροαποφυγή εισοδημάτων εκτός της εξαρτημένης εργασίας (αυτοαπασχολούμενοι και κατοχή κεφαλαίου).
Τα υπόλοιπα τρια δισ., σύμφωνα με την Εθνική, οφείλονται σε παράγοντες όπως το υψηλό επίπεδο του αφορολόγητου κλιμακίου, σε σχέση με άλλες χώρες, την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση συγκεκριμένων κατηγοριών εισοδημάτων όπως η μισθωτή εργασία και αυτοαπασχόληση.
Μερίδιο ευθύνης, αποδίδει η έρευνα της Εθνικής και στην αυτοτελή φορολόγηση, τη χαμηλή φορολόγηση εισοδημάτων από τόκους καθώς και εισοδημάτων από ακίνητη περιουσία, σε σύγκριση πάντα με τους μ.ο της Ευρωζώνης, αλλά και στην υψηλή επιβάρυνση των εργαζομένων από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, που μετέπειτα εκπίπτουν από το εισόδημα.

Τέλος, στα μέτρα που προτείνει η Εθνική Τράπεζα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, περιλαμβάνονται η υιοθέτηση τακτικών κινήτρου-τιμωρίας με ουσιαστική και άμεση επιβολή ποινών καθώς και η συνεργασία με άλλες χώρες για άντληση στοιχείων σχετικά με τη φοροδιαφυγή.
Προτείνεται ακόμα η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε υψηλά εισοδήματα.

ΠΡΕΖΑ TV
20-5-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

as epistrepsoun piso oi trapezes to paketaki me ta 28 dis pou piran apo thn kivernisi karamanli....na meiosoun to miniatiko tou provopoulou pou amoivetai trela kai meta as kanoun kirigma gia tin forodiafigi...ta yperkerdi se vathmo aisxrokerdias ton idiotikon trapezon ta anaferoun....alla exei kaneis ta arxidia na forologisei tis trapezes?

Ανώνυμος είπε...

"το υψηλό επίπεδο του αφορολόγητου κλιμακίου" !!!!!!!!!!!
11500 το χρόνο... 958!!
πολύ υψηλό εισόδημα.
Προτείνω το αφορολόγητο να μειωθεί σε 300 ευρώ.
Πάνω από 250 ευρώ το μήνα εισόδημα είναι πολυτέλεια!

δεν μας ****** λέω εγώ!