Τρίτη, Μαΐου 18, 2010

ΝΤ. Κ. ΜΠΕΝΤΙΤ :ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΖΗΤΑ Η ΕΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ως «μη ρεαλιστική προσέγγιση» χαρακτήρισε ο ηγέτης των Πρασίνων Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, την οικονομική πολιτική που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ελλάδα, την επόμενη τριετία.
Σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία υποστήριξε το θετικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι «πράσινες» επενδύσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, ο κ. Κον Μπεντίτ δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Υπάρχουν απαιτήσεις από τους Έλληνες να κάνουν τρομακτικές οικονομίες, και αυτό μέσα σε τρία χρόνια, πράγμα μη ρεαλιστικό. Σίγουρα θα πρέπει να ρυθμισθεί το θέμα του προϋπολογισμού στην Ελλάδα, θα πρέπει όμως να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα, σε πέντε χρόνια για παράδειγμα. Αντίθετα έχουμε μια μη ρεαλιστική προσέγγιση που δημιουργεί στη συνέχεια αμφιβολίες στην αγορά. Είναι μια πολιτική στα χαρτιά, που δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα».

Αφού με χιούμορ υποστήριξε στη συνέχεια, ότι δεν υπάρχει ούτε ήλιος, ούτε αέρας στην Ελλάδα και γι αυτό δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, υπογράμμισε τη μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση και της Ελλάδας από το πετρέλαιο.
«Στην Ελλάδα - εξήγησε - όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα έξοδα για την εισαγωγή πετρελαίου φθάνουν συχνά το 40% των δαπανών. Η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει με θετική δράση, με επενδύσεις στις μεταφορές ή στην ενέργεια, με προγράμματα πράσινα που να αφορούν συντονισμένα σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Με προγράμματα οικολογικά, που δεν πρόκειται να μεταφερθούν στην Κίνα αλλά στο ευρωπαϊκό έδαφος».
Ο αρχηγός των Πρασίνων πρόσθεσε επίσης ότι εκείνο που η ομάδα του αμφισβητεί στην πολιτική της Ευρώπης δεν είναι το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, αλλά το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται σε όλους.
Υποστήριξε ότι οι τρείς μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες που είναι οι BP, SHELL και TOTAL , με τα δισεκατομμύρια κερδών, θα πρέπει και αυτές να συμβάλλουν στις προσπάθειες. Το ίδιο ισχύει και για τις Τράπεζες.

Το θέμα γενικότερα της «συμβολής των πάντων» στις προσπάθειες για την εξυγίανση των εθνικών προϋπολογισμών υποστηρίχθηκε με ιδιαίτερη ένταση από τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων.
Ο επικεφαλής των σοσιαλιστών κ. Μάρτιν Σουλτς τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική λιτότητας μόνη της δεν επαρκεί, θα πρέπει να ενισχυθεί με αναπτυξιακά προγράμματα».

Παράλληλα, ζήτησε από το Συμβούλιο να υιοθετήσει άμεσα τα εξής τρία μέτρα:
- Φορολόγηση των νομισματικών συναλλαγών που θα λειτουργήσει σαν ρυθμιστικός παράγοντας και θα εξασφαλίζει την χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
- Δημιουργία ενός μηχανισμού ρύθμισης και ελέγχου των «εναλλακτικών» κεφαλαίων.
- Δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού οίκου εκτίμησης, του οποίου αποστολή θα είναι η εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης μιας χώρας - μέλους, χωρίς κερδοσκοπική σκοπιμότητα.
Ο αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών κ. Ζόζεφ Ντολ, υποστήριξε από μέρους του ότι και οι ευρωβουλευτές όπως και οι ευρωυπάλληλοι θα πρέπει να συμμετέχουν στην συνολική προσπάθεια.
«Είπα στον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο, ότι εφόσον το σύνολο των χωρών μειώνει τους μισθούς των υπαλλήλων δεν είναι δυνατόν στην Ευρώπη να έχουμε αυξήσεις» δήλωσε ο κ. Ντολ με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου.
Αναγνώρισε ότι πρόκειται να συναντήσει πολλές αντιδράσεις, ακόμα και από την ίδια του την ομάδα, παρ’ όλα αυτά είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει τη θέση αυτή.
«Αν πρέπει να κάνουμε προσπάθειες θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί» κατέληξε ο κ. Ντολ.

ΠΡΕΖΑ TV
18-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: