Κυριακή, Μαΐου 30, 2010

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΠΑΤΣΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

Σαρωτικό κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης στα σώματα ασφαλείας και ειδικά στην αστυνομία, που δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν και τις 5.000 μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή σχεδόν το 12% του συνόλου, απειλεί με πλήρη απορύθμιση το ήδη προβληματικό αστυνομικό σύστημα.
Η πληθωριστική εικόνα που δίνουν οι νέοι εποχούμενοι αστυνομικοί της λεγόμενης δίκυκλης αστυνόμευσης στην πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες και σε κάποιες μεγάλες πόλεις προσεχώς είναι πλασματική. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις είναι και προβληματική, αφού ο υπερβολικός «ζήλος» και η απειρία δημιουργούν τα συνήθη θέματα εξουσιαστικής συμπεριφοράς προς τους πολίτες.
Στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν την άτακτη φυγή των ενστόλων με την εντελώς προνομιακή, σε σχέση με τη συγκυρία, θεμελίωση δικαιώματος για άμεση συνταξιοδότηση στα 24,5 χρόνια υπηρεσίας, οι ιθύνοντες του υπουργείου αναζητούν λύσεις.

Ετσι, έχουν καταφύγει στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για να ρυθμίσουν τα στεγαστικά δάνεια των ενστόλων που ξεπερνούν τις 45.000 με τρόπους ευνοϊκότερους απ' αυτούς που έτσι κι αλλιώς εξήγγειλαν πρόσφατα οι τράπεζες για όλους τους πολίτες δημοσίους υπαλλήλους που παρουσιάζουν δυσκολία πληρωμών.
Ακόμη διαπραγματεύονται με τα δοκιμαζόμενα και απειλούμενα με κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία των αστυνομικών την χορήγηση προκαταβολών έναντι του εφάπαξ αρκεί να ανασταλούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ομως τίποτα δεν φαίνεται ικανό να κάμψει το μαζικότερο κύμα φυγής που εκδηλώθηκε ποτέ στα σώματα ασφαλείας. Και τούτο γιατί οι αλλαγές στο ασφαλιστικό των ενστόλων είναι ήδη δρομολογημένες, σύμφωνα με πληροφορίες και δεν προβλέπουν συνταξιοδότηση αστυνομικών με λιγότερα από 35 πραγματικά χρόνια υπηρεσίας και ηλικία μικρότερη των 55 ετών. Αυτές οι προϋποθέσεις ισχύουν λίγο πολύ στις περισσότερες χώρες τις ευρωζώνης και αποτελούν άμεσο μονόδρομο και στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στους ενστόλους.
Πριν ακόμη συμπληρωθεί ο Μάιος έχουν υποβληθεί περίπου 2.500 αιτήσεις παραίτησης από αστυφύλακες αλλά και από αξιωματικούς καριέρας και μάλιστα από υπηρεσίες και θέσεις-κλειδιά.
Μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί και να διπλασιασθούν. Σε αντίθεση με άλλα χρόνια οι προσλήψεις θα είναι φέτος δραματικά μειωμένες. Χίλια άτομα θα καταταγούν με τις γενικές εξετάσεις και ίσως αλλα πεντακόσια ταχείας εκπαίδευσης και πρόσληψης. Το προεκλογικό 2009 μπήκαν στην αστυνομία περίπου τέσσερις χιλιάδες.
Οπως λένε υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες του αρμόδιου υπουργείου, όταν υιοθετούνται βάρβαρα μέτρα για τους υπόλοιπους εργαζομένους δεν θα ήταν κοινωνικά αποδεκτό και δίκαιο να εμφανίζονατι οι αστυνομικοί με τέτοια προνομιακή απόκλιση. Ηδη, λόγω του ρόλου τους ακόμη και στην καταστολή των κοινωνικών κινητοποιήσεων οι αστυνομικοί (σε διοικητικό κυρίως επίπεδο) βρίσκονται σε κάπως δύσκολη θέση και δεν επιθυμούν να προσθέσουν λόγους γενικότερης ρήξης με πλατιές κοινωνικές ομάδες εργαζομένων και κυρίως ανέργων πολιτών.

Από την άλλη, μέτρα όπως η μη καταβολή σύνταξης σε χήρες κάτω των 50 ετών ασκούν μεγαλύτερη επίδραση σε ενστόλους που θεωρούν ότι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους εργαζομένους να αφήσουν χήρες και ορφανά ακόμη και σε νεότατες ηλικίες.
Το κύμα αποχώρησης δεν προκαλεί μόνο τεράστιο αριθμητικό κενό. Ουσιαστικά δυναμιτίζει τη διοικητική δομή και αφαιρεί σχετικά έμπειρα στελέχη από τον ιεραρχικό ιστό με δύο κινδύνους. Να πέσει τα επόμενα δύο χρόνια η αστυνομία στα βάθη ενός ηλικιακού χάσματος μεταξύ των κλιμακίων διοίκησης και των χαμηλόβαθμων. Να αποκτήσουν δηλαδή τα σώματα ασφαλείας γενικότερα χαρακτηριστικά στρατού εφέδρων.
Αυτό οπωσδήποτε θα έχει επιπτώσεις στην καθημερινή πρακτική λειτουργία μιας αστυνομίας που καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο σε μια δύσκολη οικονομικοκοινωνική συγκυρία. Τόσο δύσκολη που είναι πιθανό να γεννήσει πρωτοφανείς συγκρούσεις σε διάφορα επίπεδα. Εχουν κιόλας καταγραφεί τα πρόδρομα φαινόμενα τέτοιων καταστάσεων, διαπιστώνουν στελέχη της Κατεχάκη.
Τα κρούσματα απαξιωτικών δημόσιων επιθέσεων σε πρόσωπα με θεσμικούς ρόλους (γιαουρτώματα, προπηλακισμοί, ξυλοδαρμοί) αναμένεται να αυξηθούν και να ενταθούν. Εκείνο όμως που περισσότερο ανησυχεί τους αρμοδίους είναι η εκδήλωση φαινομένων βίαιης ανακατανομής διαθεσίμων, όχι αναγκαστικά ως εγκληματική συμπεριφορά, αλλά ως αντίδραση άμεσης κοινωνικής αυτοδικίας.

ΠΡΕΖΑ TV
30-5-2010


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΝΕΛΟΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΟ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 6 ΗΜΕΡΕΣ (+5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ 25 ΔΗΛΑΔΗ) ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑΝΤΑΡ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 7 ΧΩΡΙΣ ΕΞΤΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΟ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΦΕΥΓΕΙ ΣΤΑ 25 ΠΑΙΡΝΕΙ 300 ΚΑΙ € ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ 60% ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΆΝΩ ΑΠΟ 9 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΟ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΕΞΤΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΤΟ ΟΤΙ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ 585 € ΚΑΙ Ο ΟΠΟΙΟς ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΑΠΛΆ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΘΜΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΕΚΟΨΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΟ ΟΤΙ ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΣΤΟΛΕΣ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΡΕ ΕΥΝΟΙΑ

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥΝ ΚΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΤΟ ''ΜΠΑΤΣΟΙ'' ΚΑΙ ''ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ''.
ΤΙ ΨΑΧΝΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΩΡΑ....

Ανώνυμος είπε...

Να καθιερωθει θητεια στην αστυνομια αντι στο στρατο για να δουν οι πολιτες τα πραγματα απο μεσα.Τοτε θα αλλαξουν πολλα μυαλα.