Κυριακή, Μαΐου 16, 2010

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΝΟΜΙΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ;;;

ΤΟΣΟ Η ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ,ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΡΑΝΟΜΟ...ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΚΟΥΝ...ΚΑΘΩΣ ΕΤΣΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ...!!!

Τακτοποίηση νούμερο 2 για εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα σε όλη τη χώρα ετοιμάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βάλει στα ταμεία όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» του ελλείμματος. Αν και το σενάριο της υιοθέτησης μιας διαδικασίας αντίστοιχης με αυτήν για τους ημιυπαίθριους χώρους, έχει πολλά κενά και αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αποτελέσει τη «μαγιά» πάνω στην οποία θα γίνει η τελική ρύθμιση. Οι πρώτοι υπολογισμοί, πάντως, για το ενδεχόμενο ρύθμισης των αυθαιρέτων κάνουν λόγο για έσοδα που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 8-10 δισ. ευρώ.Περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ακίνητα, σχεδόν το 1/5 του συνολικού κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα, είναι αυθαίρετα, σύμφωνα με στοιχεία που ωστόσο δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν. Καμιά υπηρεσία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες, πόσες και πού είναι οι αυθαίρετες κατασκευές στη χώρα μας. Ακόμη και χιλιάδες πρωτόκολλα κατεδάφισης (εκτιμάται ότι για την Αττική έχουν εκδοθεί περί τα 100.000) βρίσκονται στα συρτάρια και δεν έχουν εκτελεστεί.

Ωστόσο, η δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας φαίνεται να βάζει? φτερά στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Το μεν πρώτο αναζητά φόρμουλα στα όρια της νομιμότητας και του Συντάγματος ώστε να βρει λύση για τα αυθαίρετα και το δεύτερο επεξεργάζεται σχέδιο για τα καταπατημένα που ανήκουν στο Δημόσιο αλλά εδώ και χρόνια έχουν γίνει ιδιοκτησία κάποιων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα βγουν δύο νομοσχέδια τα οποία θα τεθούν σε διαβούλευση ώστε να ξεκινήσει η ισχύς τους από το επόμενο έτος.
Μια σκέψη είναι να βγει ρύθμιση, όπως με τους ημιυπαίθριους με την οποία θα καλούνται οι ιδιοκτήτες ακόμη και καθ’ ολοκληρία αυθαιρέτων (εκτός δηλαδή από τις αυθαίρετες κατασκευές πάνω ή δίπλα σε νόμιμα κτίρια) να πληρώσουν ένα πρόστιμο.
Το ποσό θα καθορίζεται με βάση την τιμή ζώνης, το μέγεθος της αυθαιρεσίας και την επίπτωση στο περιβάλλον καθώς και τη χρήση του ακινήτου. Πάντως, από οποιαδήποτε ρύθμιση θα εξαιρούνται τα αυθαίρετα σε δάση, δασικές εκτάσεις, αναδασωτέες περιοχές, αιγιαλούς, βιότοπους κ.ά.

ΠΡΕΖΑ TV
16-5-2010

Β.Σ. Κανέλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: