Σάββατο, Μαΐου 22, 2010

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΪ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ...!!!

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΦΥΓΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ...ΚΑΘΩΣ ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ....

Άρχισε η μετανάστευση θεσσαλονικέων εργαζομένων.
Αιτία η κατάρρευση της οικοδομής αλλά και η μαύρη εργασία.
Από το μακρινό Ντουμπάι, όπου οι ουρανοξύστες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, μέχρι την Κύπρο και τις γειτονικές Βουλγαρία και Ρουμανία δεκάδες άνεργοι τεχνίτες και οικοδόμοι ψάχνουν δουλειά. Στη Θεσσαλονίκη η οικοδομική δραστηριότητα έχει πέσει στο ναδίρ και οι πιο τυχεροί καταφέρνουν να κάνουν μόλις δύο μεροκάματα όλη την εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών στην Κεντρική Μακεδονία έχει μειωθεί κατά 24,2%, ενώ δεν είναι λίγες οι οικοδομές που μένουν στη μέση, καθώς οι εργολάβοι αδυνατούν να τις αποπερατώσουν.Τον δρόμο της ξενιτιάς αναγκάζονται να πάρουν εκατοντάδες οικοδόμοι αναζητώντας εργασία, καθώς στη χώρα μας ο κατασκευαστικός κλάδος περνά άσχημες μέρες.
Ακολουθούν τη διαδρομή ακόμη και μέχρι το Ντουμπάι, προκειμένου να εξασφαλίσουν καθημερινό μεροκάματο, καθώς πλέον στη χώρα μας αναγκάζονται να φυτοζωούν ακόμη και με δύο ημερομίσθια τον μήνα, όπως χαρακτηριστικά εξομολογούνται εργολάβοι. Πλέον έξι στους δέκα εργαζόμενους που το επάγγελμά τους έχει άμεση συνάφεια με την οικοδομική δραστηριότητα ζουν στον αστερισμό της ανεργίας.
“Καθημερινά μας χτυπάνε την πόρτα οικοδόμοι αναζητώντας εργασία. Είναι άνθρωποι που έχουμε ξανασυνεργαστεί και νιώθουμε άβολα όταν τους λέμε ότι δεν υπάρχει τίποτε”, λέει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων - Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ) Φίλιππος Παναγιωτίδης. “Οι τεχνίτες έχουν μεγαλύτερο άγχος από εμάς αν θα πουλήσουμε διαμερίσματα, γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα ξεκινήσει νέα οικοδομή”, σημειώνει ο κ. Παναγιωτίδης, επισημαίνοντας ότι όταν δεν υπάρχει εργασία είναι επόμενο οι οικοδόμοι να μεταναστεύουν.
Όπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που αφορούν τον Φεβρουάριο, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών στην Κεντρική Μακεδονία έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος έχει μειωθεί κατά 24,2%, η επιφάνεια κατά 39,1% και ο όγκος κατά 46,5%. Περισσότερο αποκαρδιωτική είναι η εικόνα για το σύνολο της χώρας, με τον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας να σημειώνει κατακόρυφη βουτιά της τάξης του 45%, τον αριθμό των αδειών κατά 23,1% και την επιφάνεια κατά 41%.

Δεν είναι λίγες οι οικοδομές που μένουν στη μέση, καθώς οι εργολάβοι, λόγω οικονομικών δυσκολιών, αδυνατούν να τις αποπερατώσουν, με συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι να μένουν εκτός επαγγελματικού στίβου. Πολλοί τεχνίτες ζουν πλέον με τις επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ, ενώ κάποιοι άλλοι αναγκάζονται να κάνουν προσωρινά άλλες εργασίες, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Αγκάθι για τους εργαζόμενους στην οικοδομή αποτελεί η ανασφάλιστη εργασία, που πλησιάζει το 30%-40%, αν συνυπολογιστούν και οι οικονομικοί μετανάστες. Την ώρα που οι οικονομικοί μετανάστες συσσωρεύονται στη χώρα μας, οι έλληνες οικοδόμοι μετοικούν στο Ντουμπάι, στην Κύπρο, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και όπου υπάρχει ανάγκη για επιπλέον χέρια.

Η κρίση που διέρχεται η οικοδομή χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη που γνώρισε ο χώρος μέχρι σήμερα.
“Η οικοδομή έχει περάσει και άλλες φορές δύσκολες ημέρες, για παράδειγμα το 1997 και το 1993. Ωστόσο τα χαρακτηριστικά της σημερινής κρίσης είναι πρωτόγνωρα. Λόγω των αναγκών επιβίωσης που υπάρχουν, οι συνάδελφοί μας αναγκάζονται να αποδέχονται τη μείωση του μεροκάματου, προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν εργασία. Ακόμη και αν ανακάμψει η οικοδομή, πολύ φοβάμαι ότι δύσκολα θα επανέλθουν τα μεροκάματα στα προηγούμενα επίπεδα”, τονίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων νομού Θεσσαλονίκης Βασίλης Ρέβας.

ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2010


Λινα Τσιρεκα

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kai meta ftene oi metanastes gia tis douleies...e re glentia...twra pou tha ginoume emeis metanastes na doume pos tha einai

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ.
ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 90% ΞΕΝΟΙ
ΣΚΟΥΡΟ-ΑΛΒΑΝΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΕΕ!!!ΕΣΥ ΑΠΟ ΠΑΝΩ....ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ,ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΑ...ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΟΟΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΗ ΖΩΗ,ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΣΕ ΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΙΟ

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΕ ΧΟΝΤΡΕ 11.56 ΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ.
ΚΟΨΕ ΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΥΦΛΩΝΕΙ.
ΑΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΥΡΟΑΛΒΑΝΟΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΠΡΑ.
ΑΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΤΑΛΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ.
ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΔΙΦΡΑΓΚΑ.