Παρασκευή, Μαΐου 07, 2010

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΤΑΦΟΣ Η MARFIN ΣΤΗ ΣΤΑΔΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΡΞΤΕ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ...

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ;;;;

Το όμορφο νεοκλασικό κτήριο στην οδό Σταδίου 23, το υποκατάστημα της Marfin που προχθές το μεσημέρι έγινε κρεματόριο για τρεις νέους ανθρώπους, δεν διέθετε πιστοποιητικό πυροπροστασίας - αφού κάτι τέτοιο δεν θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει μια τράπεζα άδεια λειτουργίας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι κατηγορηματική: «Το υποκατάστημα δεν διέθετε πιστοποιητικό πυροπροστασίας, διότι δεν ήταν υποχρεωτικό. Απ' ό,τι γνωρίζουμε κι εμείς, δεν προβλέπεται η έκδοση παρόμοιου πιστοποιητικού για τη λειτουργία τραπεζικού καταστήματος», λένε στην «Ε» αξιωματικοί της Πυροσβεστικής. Απ' την άλλη, ακόμη και η Τράπεζα της Ελλάδος δηλώνει αναρμόδια για τον έλεγχο καταλληλότητας ενός κτηρίου που θα στεγάσει υποκατάστημα τραπεζικού καταστήματος. Για την ακρίβεια, «η άδεια λειτουργίας σε ένα υποκατάστημα δίνεται αφού εξεταστεί η φερεγγυότητα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, όχι η ασφάλεια του κτηρίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόσο ασφαλές είναι ένα κτήριο ή όχι ορίζεται από τεχνικές προδιαγραφές που αποφασίζουν τέσσερις φορείς: η Πολεοδομία, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και η Νομαρχία. Στον «μύλο» της αναζήτησης των υπεύθυνων φορέων/ υπηρεσιών έρχονται να προστεθούν τα δεκάδες Προεδρικά Διατάγματα και Οδηγίες που αφορούν τη λειτουργία των «αιθουσών συγκεντρώσεως κοινού» (όπως οι τράπεζες) και τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε διατηρητέα κτήρια, όπως εκείνο της Σταδίου.
Το κτήριο, ως διατηρητέο νεοκλασικό, δεν επιτρεπόταν να υποστεί παρεμβάσεις (όπως η δημιουργία εξόδου κινδύνου), καθώς σε τέτοια κτίσματα απαγορεύεται διά νόμου να «πέσει» ένας τοίχος για να δημιουργηθεί δεύτερη έξοδος - εκτός κι αν έχει στην πίσω όψη του ακάλυπτο χώρο ώστε να δημιουργηθεί εκεί. Οι προδιαγραφές ασφαλείας, δε, είναι δύσκολο να καθοριστούν επακριβώς, μιας και για τις τράπεζες ισχύουν διαφορετικές διατάξεις περί λήψεως βασικών μέτρων πυροπροστασίας (αυτόματα συστήματα καταιονισμού ύδατος «Sprinkler», υπολογισμός αριθμού ατόμων, αριθμός εξόδων κινδύνου, προληπτικά μέτρα) σε σχέση με τα καταστήματα και τα γραφεία.

ΠΡΕΖΑ TV
7-5-2010

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι ολοφάνερο ότι έφταιγε το κτήριο που καήκανε αυτοί οι απεργοσπάστες.Και σίγουρα δεν φταίγανε αυτοί που ρίξανε την μολότοφ.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι, 9:32. Το κτίριο έφταιγε. Αυτοί που ρίξανε τις μολότωφ, άπλώς προσπαθούσαν να αναδείξουν τις αδυναμίες στην πυρασφάλεια του κτιρίου.

Ανώνυμος είπε...

ακριβως.. το κτιριο , οχι η μολοτωφ.... ελα θα τελλαθουμεεεεεεεεεε