Σάββατο, Μαΐου 15, 2010

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΕΟΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ONE EURO JOB,ΤΩΝ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ "ΠΡΟΝΟΙΑΣ"...

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ MUST ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ...ΑΦΗΣΤΕ ΠΟΥ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΤΕΡΛΙΚΑΤΕΣΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΓΙΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ...

Περίπου 180.000 Ελληνες ζουν υπό επισφαλείς συνθήκες στέγασης στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Κατά εκτίμηση της ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ, κάθε μέρα δύο συμπολίτες μας εισέρχονται στην ευρύτερη κατηγορία των αστέγων. Ενα σημαντικό ποσοστό των αστέγων της Αθήνας είναι ψυχικά ασθενείς και ένα 40% πρώην φυλακισμένοι για μικροκλοπές, χρήση ουσιών ή μικρά χρέη στο Δημόσιο. Μεγάλο ποσοστό των ψυχικά ασθενών ήταν παιδιά με ψυχικά νοσήματα, τα οποία οι γονείς κρατούσαν στο σπίτι. Ομως όταν αυτοί κατέληξαν, δεν υπήρχε κανένας για να τα φροντίσει. Το υψηλό ποσοστό των πρώην φυλακισμένων οφείλεται στην ανυπαρξία πολιτικής επανένταξης μετά την αποφυλάκιση.

Οπως σημειώνεται, τα συσσίτια δεν αποτελούν παρέμβαση στο πρόβλημα των αστέγων. Ομως οι χώροι συσσιτίων πρέπει να αποκεντρωθούν. Η συμμετοχή της Εκκλησίας είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι μπορεί να συγκρατήσει αντιδράσεις πολιτών που δεν επιθυμούν σίτιση αστέγων στη γειτονιά τους. Επιπλέον προτείνεται σε συνεργασία με τους δήμους η πολιτική του one euro job, όπου άστεγοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι να εργάζονται στον δήμο (π.χ. ως οδοκαθαριστές) λαμβάνοντας ένα ή δύο ευρώ την ώρα για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 30 ωρών τον μήνα.

Για τις ευάλωτες ομάδες αλλοδαπών τονίζεται ότι πρέπει να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας/προστασίας τους. Προϋπόθεση είναι η καταγραφή της δυναμικότητας υποδοχής και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών σε ιδρύματα και νομικά πρόσωπα -δημόσια, ιδιωτικά, εκκλησιαστικά- που μπορούν να φιλοξενήσουν τέτοια άτομα. Το υπουργείο Υγείας χρηματοδοτεί ιδρύματα με τροφίμους υποπολλαπλάσιους των εργαζομένων (15 τρόφιμοι και 78 υπάλληλοι...) που ουσιαστικά είναι άδεια.

Τόσο για τις ευάλωτες ομάδες, όσο και για τους αστέγους προτείνεται η υιοθέτηση του μοντέλου των ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης). Στο ανοικτό κέντρο ευάλωτων ομάδων που ετοιμάζεται στη Ριτσώνα, οι αλλοδαποί θα μπορούσαν να παράγουν βιολογικά προϊόντα και να αυτο-εξυπηρετούνται μειώνοντας σημαντικά το κόστος λειτουργίας τέτοιων κέντρων.

ΠΡΕΖΑ TV
15-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: