Πέμπτη, Μαΐου 27, 2010

ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ:ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΣΥΝΝΕΦΟ ΑΠΟ ΤΗ SIEMENS...ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΠΕΓΡΑΦΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

Η Ζίμενς αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές του Δημοσίου σε έργα που αφορούσαν κυρίως τις τηλεπικοινωνίες, τον σιδηρόδρομο και την ενέργεια.
Στην υπεραιωνόβια παρουσία της στην Ελλάδα, η Ζίμενς χαρακτηρίζεται κυρίαρχος των προμηθειών κυρίως στις τηλεπικοινωνίες, αναλαμβάνοντας έργα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, άλλοτε μόνη της και άλλοτε σε συνεργασία με άλλες εταιρείες και κυρίως τον Ομιλο της Ιntracom.

Το 1997 ο κ. Τάσος Μαντέλης διαδέχθηκε στη θέση του υπουργού Μεταφορών τον κ. Χάρη Καστανίδη. Τον Δεκέμβριο του 1997, λίγο πριν εκπνεύσει η διορία της Ε.Ε., ο ΟΤΕ προχώρησε στην απευθείας ανάθεση έργων ύψους 222,7 δισ. δραχμών στην Ιntracom και 150 δισ. στη Ζίμενς. Ο κ. Μαντέλης ήταν ο πρώτος υπουργός Μεταφορών έπειτα από πολλά χρόνια ο οποίος κατόρθωνε να μείνει στη θέση του μέχρι και τη λήξη της κυβερνητικής θητείας του, στις 13 Απριλίου 2000. Μέχρι και το 2002, τελευταίο έτος υλοποίησης των προγραμματικών συμφωνιών, με τις επεκτάσεις που έγιναν τα ενδιάμεση έτη, το συνολικό κόστος τους είχε αγγίξει τα 565 δισ. δραχμές. Ωστόσο, ο κ. Μαντέλης αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για την υπογραφή των προγραμματικών συμφωνιών. Υπεύθυνοι, σύμφωνα με τον κ. Μαντέλη, ήταν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΤΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «απλώς υπέγραψε μια σύμβαση την οποία του είχαν εισηγηθεί».

ΤΟ 1998 ανατέθηκαν από τον ΟΤΕ απευθείας στη Ζίμενς, μέσω προγραμματικών συμφωνιών, προμήθειες ψηφιακών κέντρων συνολικού ύψους 158,3 δισ. δραχμών (464 εκατ. ευρώ). Στις συγκεκριμένες προγραμματικές συμφωνίες που εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο του 1997 το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών του ΟΤΕ είχε ανατεθεί στον Ομιλο της Ιntracom και ανερχόταν στο ποσό των 222,7 δισ. δραχμών. Στα υλικά που προμηθεύτηκε ο ΟΤΕ από τις δύο βιομηχανίες για την ψηφιακοποίηση του δικτύου του περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, 2.830.000 ψηφιακές παροχές, το σύστημα ψηφιακής υποδομής (Αcces Νetwork), τα συστήματα μετάδοσης (SDΗ), το νοήμων δίκτυο (ΙΝ), ΤΜΝ, ΙSDΝ, συστήματα ΣΑΡ, εξοπλισμός δικτύου ευρείας ζώνης, τεχνική υποστήριξη κ.λπ. Ο κ. Μαντέλης ως υπουργός Μεταφορών υπέγραψε από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία 8002 με τη Ζίμενς, βάζοντας την τελική υπογραφή σ΄ αυτήν, όπως προέβλεπε και ο σχετικός νόμος.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ εταιρεία Ζίμενς μετείχε το 1997 σε κοινοπραξία με τα Ελληνικά Ναυπηγεία για την προμήθεια μέσω προγραμματικών συμφωνιών υπερσύγχρονων ολοκαίνουργιων ηλεκτραμαξών του ΟΣΕ. Πρόκειται για μια προμήθεια περίπου 100 ηλεκτροκίνητων βαγονιών και 30 ηλεκτροκίνητων μηχανών έλξεως, αξίας 235 εκατ. ευρώ, τα οποία παρέμεναν ακινητοποιημένα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα έργα ηλεκτροκίνησης του δικτύου έχουν καθυστερήσει σημαντικά. Για τις προγραμματικές συμφωνίες του ΟΣΕ, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ζίμενς Μάρτιν Σίκατσεκ παραδέχεται στις καταθέσεις του ότι έδωσε χρήματα από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι μίζες δόθηκαν αρχικά από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και όχι από τον τομέα των τρένων, τριάμισι χρόνια πριν η Ελλάδα μπει στην τελική ευθεία των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή περίπου στα τέλη του 1999 με αρχές του 2000. Οι συνολικά οκτώ προγραμματικές συμφωνίες (στις 4 συμμετείχε και η Ζίμενς) ενεργοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 1999, επί εποχής Τάσου Μαντέλη.

ΤΟ 1999 η Ζίμενς μαζί με την εταιρεία Ιntracom Ιt Services υπέγραψαν σύμβαση με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) για την αυτοματοποίηση των ταχυδρομικών καταστημάτων συναλλαγής. Η σύμβαση είχε διάρκεια 17 μηνών και ο προϋπολογισμός της ανερχόταν σε 1,8 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορούσε την αναβάθμιση της λειτουργίας των ταχυδρομικών θυρίδων στα υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να μπορούν να εκτελούν αυτοματοποιημένα το σύνολο των συναλλαγών του επιστολικού ταχυδρομείου, την πώληση προϊόντων, τη διεκπεραίωση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς και τη διαχείριση εσωτερικών διαδικασιών και εργασιών.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ καυστικές ήταν οι παρατηρήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης για τον Τάσο Μαντέλη, καθώς σημείωναν ότι ο κουμπάρος του Γιώργος Τσουγκράνης είχε ομολογήσει ότι από τον επίμαχο λογαριασμό διακινήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2001 μέχρι τις 30 Απριλίου του 2002 τρία εμβάσματα συνολικού ποσού περίπου 62.000 ευρώ προς τα παιδιά του για την πληρωμή των σπουδών τους. Και πως τα υπόλοιπα, γύρω στα 163.000 ευρώ, τα μετέφερε με δική του πρωτοβουλία το 2007, τέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για μίζες της Siemens σε έλληνες πολιτικούς, ανοίγοντας έναν λογαριασμό στην Αlpha Βank, ενώ ο τέως υπουργός του είπε να τα αφήσει εκεί και να περιμένει οδηγίες του για το τι θα τα κάνει στη συνέχεια. Κατά την εκτίμηση του κ. Γ. Τσουγκράνη, πάντως, και το δεύτερο έμβασμα των 250.000 μάρκων στον λογαριασμό της Ελβετίας, τον Φεβρουάριο του 2000, αγνώστου προελεύσεως, φαίνεται να έχει της ίδιας φύσεως αποστολέα όπως και τα προηγούμενα 200.000 μάρκα.
Από την πλευρά του ο τέως υπουργός, σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής, δήλωσε ότι από τα χρήματα αυτά δεν έδωσε τίποτα στο ΠΑΣΟΚ και πως η πρώτη επαφή με τη Siemens έγινε μετά τις δημοτικές εκλογές του 1998 όταν- όπως φέρεται να είπε- από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Γερμανία επικοινώνησαν μαζί του λέγοντας ότι ήθελαν να ενισχύσουν την προεκλογική του εκστρατεία. Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις που υπέγραψε ο ΟΤΕ με τη Siemens, είπε ότι ήταν επωφελείς για τη χώρα και τον Οργανισμό, πως όταν ο ίδιος ανέλαβε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών το 1997 όλα ήταν έτοιμα για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.
Η στάση του πρώην υπουργού αποτέλεσε αντικείμενο της συζήτησης πολλών βουλευτών στο περιστύλιο της Βουλής. Από το ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι εμείς ζητήσαμε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens για να βγουν όλα στο φως και πως όποιος χρηματίστηκε φέρει και την ευθύνη των πράξεών του και δεν φταίει όλο το ΠΑΣΟΚ.

Από τη Νέα Δημοκρατία παρατηρούσαν ότι σε μια εποχή που το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να παραστήσει τον εισαγγελέα της δημόσιας πολιτικής ζωής του τόπου, μετά τις αποκαλύψεις Τσουκάτου έρχονται οι αποκαλύψεις Μαντέλη, οι οποίες είναι βόμβες που σκάνε στην κομματική αυλή του ΠΑΣΟΚ.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης μίλησε για εγκληματικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. σε ό,τι αφορά την παράδοση του ΟΤΕ στους Γερμανούς και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να μην έχει ενδιαφερθεί κάποιος για το ποιος έβαλε το δεύτερο έμβασμα και ιδιαίτερα όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.
Επικριτικός ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας ότι από τα 100 εκατομμύρια ευρώ που η Siemens ισχυρίζεται ότι έδωσε για μίζες στην Ελλάδα έχουμε βρει έως τώρα τα 500.000 ευρώ του Τσουκάτου και τα 225.000 ευρώ του Μαντέλη. Δηλαδή το 0,7%. Ψάχνουμε να βρούμε ακόμη το 99,3% της μίζας.

ΠΡΕΖΑ TV
27-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: