Πέμπτη, Μαΐου 13, 2010

ΕΚΤΟΣ WALL STREET ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΟΤΕ..

Εκτός του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης επιχειρούν να βγάλουν τον ΟΤΕ οι Γερμανοί της Deutsche Τelekom, με τη συμπλήρωση ακριβώς 12 ετών παρουσίας της μοναδικής ελληνικής εταιρείας στη Γουόλ Στριτ.
Η διοίκηση του ΟΤΕ, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να αντικατασταθεί σε περίπου έναν μήνα (στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού), ανακοίνωσε την απόφασή της για έξοδο του ΟΤΕ από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χτες, μαζί με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Αιτιολογώντας την απόφασή της αυτή, ανακοίνωσε ότι «έχει σαν στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους (του ΟΤΕ), τη μείωση της πολυπλοκότητας των οικονομικών αναφορών (στις αμερικανικές αρχές) και τη συγκέντρωση της διαπραγμάτευσης των μετοχών του Οργανισμού στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αγορά που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ρευστότητα για τις μετοχές του».

Για τη συγκεκριμένη απόφαση δεν είχαν ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προτίθεται να καλέσει τον πρόεδρο του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη, για εξηγήσεις. Αλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, για τον οποίο η διοίκηση του ΟΤΕ στην ανακοίνωσή της άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο... να μην ισχύσει η απόφασή της! «Ο ΟΤΕ διατηρεί το δικαίωμα, για οποιονδήποτε λόγο, να καθυστερήσει ή και να ακυρώσει τις σχετικές διαδικασίες εξόδου από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΟΤΕ.

Πάντως, χρηματιστηριακοί κύκλοι αναγνώριζαν ότι η συμμετοχή μιας εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης επιβάλλει αυστηρούς κανόνες διαχείρισης, διαφάνειας και ενημέρωσης, γεγονός που κοστίζει. Ωστόσο, εκτιμούσαν ότι για τους Γερμανούς της Deutsche Τelekom πιθανότατα να αποτελεί πολυτέλεια η παραμονή του ΟΤΕ στη Γουόλ Στριτ. Πέραν αυτού, προσέθεταν με νόημα, ότι «κανείς δεν θα ήθελε τους Αμερικανούς στα πόδια του, όταν γνωρίζει την κατάληξη των υποθέσεων της Siemens και της ΜΑΝ που αποκαλύφθηκαν από αμερικανικούς ελέγχους».
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγωγή του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το 1998, απέφερε στον ΟΤΕ και το Ελληνικό Δημόσιο συνολικά κεφάλαια ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων, ενώ ιδιαίτερα θετικός ήταν τότε ο αντίκτυπος και για την ελληνική οικονομία.

Καθαρά κέρδη 65,8 εκατ. ευρώ
Στο μεταξύ, το πρώτο τρίμηνο του 2010 έκλεισε για τον ΟΤΕ με καθαρά κέρδη 65,8 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη είναι χαμηλότερα κατά 75,5% σε σχέση με τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη των 268,5 εκατ. ευρώ πέρσι. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου εμφάνισε πτώση 3,1%, καθώς υποχώρησε στα 1,409 δισ. ευρώ, από 1,454 δισ. ευρώ πέρυσι, με τα ΕΒΙΤDΑ να υποχωρούν κατά 34,5%, στα 478,7 εκατ. ευρώ από 731,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

ΠΡΕΖΑ TV
13-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: