Σάββατο, Ιουνίου 05, 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ 15 ΔΙΕΥΦΘΑΡΜΕΝΟΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΟΜΩΣ...

Ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου παράνομων επιστροφών ΦΠΑ, 57χρονος λογιστής Νίκος Κασσιμάτης, παρέδωσε στην εισαγγελία εφετών “μαύρη” λίστα με ονόματα εφοριακών, στους οποίους ο ίδιος, όπως ισχυρίζεται, έδωσε “φακελάκια” δεκάδων χιλιάδων ευρώ για να σβήσουν πρόστιμα εκατομμυρίων από επιχειρήσεις.
Το περιεχόμενο της πολυσέλιδης επιστολής κρατείται επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο έγκυρες πληροφορίες ανέφεραν πως ο ήδη φυλακισμένος λογιστής παραπέμπει σε συγκεκριμένα στοιχεία-αποδείξεις, ενώ εντύπωση έχει προκαλέσει πως για έναν εφοριακό που κατονομάζει ισχυρίζεται πως είναι ιδιοκτήτης off shore εταιρείας!
“Η επιστολή είναι βόμβα. Όταν γίνει η έρευνα θα χάσουν πολλοί τον ύπνο τους”, ανέφερε στη “Μ” πρόσωπο που διάβασε το περιεχόμενό της πριν φτάσει στις εισαγγελικές αρχές, γνωρίζοντας πολύ καλά το σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών. Ο Νίκος Κασσιμάτης θεωρείται ο “ιθύνων νους” του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου των παράνομων επιστροφών που αποκαλύφθηκαν το 2001 και εκτιμάται πως ζημίωσαν το δημόσιο με περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δραχμές.
Κατηγορείται πως είναι ένας εκ των προσώπων τα οποία ίδρυσαν σε ονόματα άλλων προσώπων εταιρείες-μαϊμού, εμφάνιζαν με εικονικά τιμολόγια εξαγωγές που δεν γίνονταν ποτέ, λαμβάνοντας όμως τεράστια ποσά για επιστροφή φόρων. Ήδη για το σκάνδαλο έχουν φυλακιστεί εφοριακοί από τους περίπου 25 εμπλεκόμενους, αλλά και ιδιώτες από τους 70 που περιλαμβάνουν οι δεκάδες δικογραφίες που φτάνουν καθημερινά στα ακροατήρια του κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης.

Έγκυρες πηγές ανέφεραν πως στην επιστολή των 30 σελίδων του ο 57χρονος λογιστής δεν επικεντρώνεται τόσο στο σκάνδαλο των επιστροφών όσο σε παράνομες συναλλαγές που ο ίδιος είχε με εφοριακούς, ακόμη και με μέλη του ΣΔΟΕ, προκειμένου να διαγραφούν κάτω από το τραπέζι υψηλά πρόστιμα σε εταιρείες.
Η περίοδος στην οποία αναφέρεται αφορά την τετραετία 1999-2003 και ενώ το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί και ήταν στο στάδιο της δικαστικής έρευνας.
Συγκεκριμένα, πηγές ανέφεραν πως κατονομάζει περίπου 15 εφοριακούς και απαριθμεί τα ποσά που ισχυρίζεται ότι τους παρέδωσε ο ίδιος, μεσολαβώντας με ιδιοκτήτες εταιρειών οι οποίοι είχαν μεγάλες οφειλές από πρόστιμα.
Για δύο περιπτώσεις εφοριακών, μάλιστα, αναφέρεται σε “μίζα” 200 εκατομμυρίων δραχμών στον καθένα, ενώ σε άλλο σημείο κάνει αναφορά σε υπαλλήλους που υπηρετούσαν εκείνη την περίοδο ως υψηλόβαθμα στελέχη και συγκεκριμένα στη θέση του επιθεωρητή ΔΟΥ.
“Εμπλέκονται υπάλληλοι σχεδόν απ’ όλες τις φορολογικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης”, παρατηρούσε η ίδια πηγή, που ήταν σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο της επιστολής πριν παραδοθεί στις εισαγγελικές αρχές.
Ακόμη, ο 57χρονος λογιστής στην καταγγελία του αναφερόμενος σε συγκεκριμένο εφοριακό υποστηρίζει ότι είναι ιδιοκτήτης off shore εταιρείας, τα στοιχεία της οποίας προσκομίζει για να διερευνηθούν. Ζητώντας να γίνει έρευνα για τις περιπτώσεις που καταγγέλλει υποδεικνύει συγκεκριμένα στοιχεία στις εισαγγελικές αρχές, ακόμη και τραπεζικούς λογαριασμούς που ισχυρίζεται ότι είχε ο ίδιος από κοινού με τα πρόσωπα που καταγγέλλει, ενώ προτείνει και σειρά αυτοπτών μαρτύρων οι οποίοι ήταν παρόντες στην καταβολή της μίζας, όπως φέρεται να ισχυρίζεται μέσα από τη φυλακή.
Επίσης, για τις υποθέσεις του σχετικά με τις παράνομες επιστροφές που εκκρεμούν ενώπιον του κακουργιοδικείου ζητά να εξεταστούν όλες μαζί και να μη δικάζεται ο ίδιος σταδιακά.
Τα όσα περιλαμβάνει η καταγγελία του Νίκου Κασσιμάτη έχουν αντιμετωπιστεί με επιφυλάξεις από πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση των παράνομων επιστροφών, αλλά και τη συμπεριφορά του 57χρονου μετά τη σύλληψή του.
“Το ζήτημα είναι να προσκομιστούν συγκεκριμένα στοιχεία με τα οποία να είναι δυνατή η στήριξη κατηγοριών”, ανέφεραν στη “Μ”. Επισήμαναν ακόμη πως δεν αποκλείεται να επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές διατάξεις για όσους δίνουν στοιχεία σχετικά με διαπλοκή δημόσιων λειτουργών. Πάντως την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει σχετική εισαγγελική έρευνα.

Τον περσινό Ιούνιο ο 57χρονος λογιστής οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στο γραφείο του πρώτου ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, μετά την ενεργοποίηση του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του. Επί τέσσερα χρόνια ήταν εξαφανισμένος, καθώς τον Νοέμβριο του 2004 μετά την απολογία του στις ανακριτικές αρχές έφυγε από το δικαστικό μέγαρο λίγα λεπτά πριν του ανακοινωθεί ότι προφυλακίζεται.
“Τι τελείωσε, τώρα όλα αρχίζουν”, είχε πει μιλώντας ο ίδιος στη “Μ” έξω από το ανακριτικό γραφείο. Προανήγγειλε και την περίοδο εκείνη μεγάλες αποκαλύψεις, στις οποίες όμως δεν προχώρησε στην απολογία του, που ακολούθησε τον επόμενο μήνα και μετά την οποία κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Πάντως στην πρώτη δίκη του είχε αναφερθεί σε ονόματα δύο εφοριακών. Ο “λογιστής του ΦΠΑ” και πριν τη σύλληψή του είχε στείλει στις δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης επιστολή-καταγγελία, στην οποία μάλιστα έκανε αναφορά και στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων, για τα οποία υποστήριζε πως έχουν ευθύνες. Ωστόσο, όταν στη συνέχεια ρωτήθηκε, απάντησε πως δεν είχε στοιχεία για να στηρίξει τις κατηγορίες του.

ΠΡΕΖΑ TV
5-6-2010


Κωστας Καντουρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: