Κυριακή, Ιουνίου 06, 2010

ΧΑΘΗΚΑΝ… ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ 1.600 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ!!!

Δεκάδες χαμένες θέσεις εργασίας στη Μαγνησία σε επιχειρήσεις και εργοστάσια με τη μέθοδο του προγράμματος οικειοθελών αποχωρήσεων. Μόνο τον Απρίλιο με οικειοθελείς αποχωρήσεις χάθηκαν 371 θέσεις εργασίας από τη Μαγνησία σε σύνολο 1.174 στη Θεσσαλία. Τέτοια προγράμματα στοχοποιούν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, στην ουσία όμως αφορούν σε «απολύσεις με τη "συναίνεση" των εργαζομένων, μέχρι και 15 χρόνια πριν την ημερομηνία συνταξιοδότησης» και επιχειρούν να το επιβάλουν μέσα από ένα κλίμα ψυχολογικής τρομοκρατίας στη λογική «ή παίρνετε τώρα αυτά που σας δίνουμε ή αύριο ποτέ κανείς δεν ξέρει τι γίνεται...».

Από αρχές του χρόνου σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, με τον ίδιο τρόπο 1.600 εργαζόμενοι έχουν βγει… στην ανεργία, αφού θεωρείται σχεδόν αδύνατο, μέσα σε τρεις μήνες, να έχουν βρει νέα εργασία. Η ανασφάλεια, τα μέτρα που εφαρμόζονται αλλά πολύ περισσότερο ο φόβος της απόλυσης που πολλές φορές χρησιμοποιείται έντεχνα από τους εργοδότες για να φορτιστεί ψυχολογικά ο εργαζόμενος και να υποκύψει… υπογράφοντας την οικειοθελή αποχώρησή του, αποτελούν την βασική αιτία… αύξησης των συγκεκριμένων δεικτών. Οι απολύσεις δε μαζί και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις των εργαζομένων ξεπερνούν σταθερά τις προσλήψεις νέου προσωπικού που γίνονται τοπικά.
Συνοπτικά, εάν προστεθούν καταγγελίες συμβάσεων και οικειοθελείς αποχωρήσεις, τον Απρίλιο στη Μαγνησία προστέθηκαν 813 «χαμένες θέσεις εργασίας». Από αρχές του χρόνου η Μαγνησία μετρά: Τον Ιανουάριο η Μαγνησία 1.291 χαμένες θέσεις εργασίας (καταγγελίες συμβάσεων και οικειοθελείς αποχωρήσεις), το Φεβρουάριο 1.037 και το Μάρτιο αντίστοιχα 972 χαμένες θέσεις εργασίας.
«Για εμάς οι οικειοθελείς αποχωρήσεις αποτελούν ουσιαστικά απολύσεις» επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό έχει καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση και ειδικότερα προς τους εργοδότες σε μεγάλες και μικρότερες τοπικές βιομηχανίες που φλερτάρουν όλο και περισσότερο με τέτοια προγράμματα.
Εκτός ωστόσο από τις οικειοθελείς αποχωρήσεις εξίσου πολλές είναι οι καταγγελίες συμβάσεων που έγιναν στον ΟΑΕΔ στο Βόλο και τον Απρίλιο έφτασαν τις 442.
Πρωταθλητής μήνας στις καταγγελίες συμβάσεων σε επίπεδο Μαγνησίας αναδείχτηκε ο Ιανουάριος, ακολουθεί ο Φεβρουάριος και έπεται ο Μάρτιος. Τον Απρίλιο βέβαια οι οικειοθελείς αποχωρήσεις είναι ελαφρώς «μειωμένες» προς τα κάτω, γεγονός που δείχνει ότι η εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων καλά κρατεί. Προκειμένου να μην βρεθούν στο δρόμο με ισχνή αποζημίωση, επιλέγουν να αποχωρήσουν νωρίτερα από την εργασία τους, λαμβάνοντας υψηλότερες αποδοχές ως αποζημίωση, που φυσικά από τον επόμενο μήνα δεν υφίστανται καν λόγω του νέου πλαισίου που θα εφαρμοστεί εξαιτίας των νέων μέτρων.
Ειδικότερα τον Απρίλιο καταγγέλθηκαν 442 συμβάσεις εργασίας. Είχε προηγηθεί ο Ιανουάριος που καταγγέλθηκαν 872 συμβάσεις εργαζομένων, ο Φεβρουάριος 680 συμβάσεις και ο Μάρτιος 532 συμβάσεις αντίστοιχα.
Αντίστοιχα τον Ιανουάριο του 2010 στη Μαγνησία καταγράφηκαν 419 οικειοθελείς αποχωρήσεις, το Φεβρουάριο 357 αποχωρήσεις και το Μάρτιο 440 αποχωρήσεις.
Και χωρίς τη συναίνεση
εργαζομένου;
Tο τελευταίο διάστημα ωστόσο φαίνεται πως πληθαίνουν οι εργοδότες που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της «οικειοθελούς αποχώρησης» για να απολύσουν εργαζόμενους.

H πρακτική αυτή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Eίναι μόνο το νομικό κενό και η αδυναμία ελέγχου από τα αρμόδια όργανα; Aυτοί που πληρώνουν βέβαια πάλι τα σπασμένα είναι οι εργαζόμενοι.
Mε το νόμο 2556/97 και την υπ. απόφαση Φ21/500/30.3.98 δίνεται ακόμη η δυνατότητα στους εργοδότες να καταθέτουν στον OAEΔ «Δήλωση οικειοθελούς αποχώρησης» χωρίς την υπογραφή του εργαζόμενου. Oυσιαστικά μπορούν δηλαδή να απολύσουν, λέγοντας πως παραιτήθηκε ο εργαζόμενος μόνος του και βέβαια αυτό αποτελεί ένα τέχνασμα για να γλυτώσουν την αποζημίωση που θα έπρεπε να δώσουν.
Tο γεγονός ότι ο OAEΔ «υποχρεώνεται» να δέχεται ως αληθή τη μονομερή βεβαίωση του εργοδότη ότι ο εργαζόμενος έχει αποχωρήσει από τη δουλειά, ενισχύει την εργοδοτική αυθαιρεσία και δίνει τη δυνατότητα στα αφεντικά να ξεφορτώνονται τους εργαζόμενους χωρίς αποζημίωση.

Η υποχώρηση αυτή της μισθωτής εργασίας γίνεται για τέταρτο συνεχή χρόνο και ενδεικτικό της «πίεσης» που δέχονται η αγορά εργασίας και οι εργαζόμενοι, είναι το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ έχει να δει θετικό ισοζύγιο στην απασχόληση –περισσότερες δηλαδή προσλήψεις από το συνολικό αριθμό των απολύσεων και των οικειοθελών αποχωρήσεων εργαζομένων από την άνοιξη του 2008 και ειδικότερα τον Απρίλιο και το Μάιο που ήταν οι μήνες της έναρξης της θερινής περιόδου και της επαναπρόσληψης των περισσότερων εποχικά εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό.

Συντάκτης: Βάσω Κυριαζή

ΠΡΕΖΑ TV
6-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: