Κυριακή, Ιουνίου 20, 2010

ΕΞΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ...Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ ΘΡΙΑΜΒΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2010...

Η πολυκατοικία της οδού Σαχτούρη 6 στην πλατεία Κουμουνδούρου θα μπορούσε να είναι η μικρογραφία του υποβαθμισμένου ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας: Από τη μια πλευρά εξαθλιωμένοι μετανάστες ζουν στριμωγμένοι σε χώρο λίγων τετραγωνικών και απ' την άλλη, γείτονες καταγγέλλουν ότι το κτίριο είναι ορμητήριο και καταφύγιο παρανόμων. Ετοιμάζονται, μάλιστα, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την απομάκρυνση του συλλόγου.
Στους τέσσερις ορόφους της πολυκατοικίας στεγάζονται δύο τυπογραφεία, ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, μικρά εργαστήρια και αποθήκες. Ο μισός δεύτερος όροφος (περίπου 120 τ.μ.) είναι νοικιασμένος από το 2002 σε στέλεχος του Συλλόγου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Ενωσης Σουδανών. Ο ξενώνας λειτουργεί περίπου μια τετραετία. Η αναγνώριση του συλλόγου από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών το 2008 και ο καθορισμός χρήσεων γης στου Ψυρρή (ΦΕΚ 233, 4/1998) καλύπτουν νομικά τη λειτουργία εκεί του χώρου εστίασης του συλλόγου αλλά και ενός ξενώνα, διαβεβαιώνει ο ιδιοκτήτης, επιχειρηματίας Π. Σταυρίδης.

Το πρόβλημα, όμως, σύμφωνα με τους περίοικους, είναι ότι οι θαμώνες και οι φιλοξενούμενοι του συλλόγου έχουν πάψει από καιρό να είναι μόνο φιλήσυχοι Σουδανοί. «Σύμφωνα με το καταστατικό του, ο σύλλογος μπορεί να προσφέρει κατάλυμα για λίγες μέρες μόνο σε σουδανούς μετανάστες που δεν έχουν πού να μείνουν. Επειδή, όμως, τους έπαιρναν χρήματα για ύπνο, φαγητό και μπάνιο, σύντομα άρχισαν να βάζουν κι άλλες εθνικότητες», αναφέρουν οι γείτονες.
Οι σκηνές που περιγράφονται είναι γνώριμες σε πολλά σημεία του ιστορικού κέντρου: «Εντός του κτιρίου έχουν γίνει δύο αιματηρές συμπλοκές με μαχαιρώματα μεταξύ μεταναστών. Βρίσκουμε πεταμένες στον ακάλυπτο τσάντες κλεμμένες από πρεζάκια που κρύβονται εκεί και τα βλέπουμε να επιτίθενται σε περαστικούς».
Αλλοι αναφέρουν πως το κτίριο ήταν καταφύγιο ναρκομανών και πριν από την εγκατάσταση του συλλόγου, αλλά τονίζουν πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ τελευταία.
Κατά την επίσκεψή μας στη Σαχτούρη 6, προ ημερών, οι ίδιοι οι μετανάστες και ο «διαχειριστής» του συλλόγου επιβεβαίωσαν την εικόνα που δίνουν οι κάτοικοι. Αποκαλούν το χώρο τους «μικρό ξενοδοχείο», όπου πληρώνουν 4 ευρώ την ημέρα για έναν ύπνο και άλλα 8-10 για φαγητό και μπάνιο. Μας συστήθηκαν με διάφορες αφρικανικές εθνικότητες. Μια ομάδα Αλγερινών και Μαροκινών εξήγησαν πώς έφτασαν ώς εδώ μέσω Τουρκίας, έχοντας πληρώσει 1.200 ευρώ έκαστος.
Αλλά οι συνομιλητές μας μας διαβεβαιώνουν πως δεν θέλουν να μείνουν εδώ. Περιμένουν να μαζέψουν τα 1.400 ευρώ που είναι η ταρίφα για πλαστά χαρτιά και ένα αεροπορικό εισιτήριο για την Ιταλία ή τη Γαλλία κι εκεί ονειρεύονται να βρουν δουλειά. Αν απελπιστούν να περιμένουν το εισιτήριο για την πλούσια Ευρώπη, ξέρουν ότι έχουν την επιλογή να γυρίσουν πίσω.
Για να συγκεντρώσουν το αντίτιμο της φυγής τους καθώς και το κόστος της φιλοξενίας τους από το σύλλογο, ψάχνουν προσωρινές δουλειές στην Ελλάδα. Κάποιοι άνθρωποι στην πρεσβεία του Σουδάν, λένε, εξασφαλίζουν πού και πού σε ορισμένους μεροκάματα των 15 ευρώ για αγροτικές εργασίες στην επαρχία. Για τους Βορειοαφρικανούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. «Αν δεν έχεις άλλη επιλογή, στο τέλος θα αναγκαστείς να κλέψεις», παραδέχονται.

Συνεργάτης της χούντας

Στον αντίποδα αυτών, ο Π. Σταυρίδης επιμένει ότι οι ενοικιαστές του στεγάζουν μόνο Σουδανούς. Θεωρεί τις καταγγελίες των περιοίκων ασύστολα ψεύδη και προσπάθεια συκοφάντησής του, την οποία αποδίδει σε μακροχρόνια διαμάχη του με τους συνιδιοκτήτες.
Ο ίδιος ζει μακριά από το κέντρο της Αθήνας και για όσα γίνονται στη Σαχτούρη εμπιστεύεται μόνο τα έγγραφα των αρχών και την πληροφόρηση που έχει από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Αρνείται ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και καταγγέλλει ότι οι το κτίριο υποβαθμίζεται από ενέργειες των συνιδιοκτητών του, για τις οποίες ετοιμάζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Για την αξιοπιστία των λεγόμενών του επικαλείται σημαντικές διακρίσεις που έχει λάβει από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και το Βιομηχανικό Επιμελητήριο αλλά και τη συμβολή του στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, με αποκορύφωμα τη θητεία του ως γενικού γραμματέα για θέματα απασχόλησης του υπουργείου Οικονομικών επί χούντας.

ΠΡΕΖΑ TV
20-6-2010

ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οι ενοικιαστές του στεγάζουν μόνο Σουδανούς!!!!!!!!!φασιστεεεεεεες!

Ανώνυμος είπε...

έχουν καταστρέψει το κέντρο της Αθήνας και έχουν το θράσος και μιλάνε κιόλας

vlaxopodas είπε...

αυτοι υποτιθεται οτι θα φιλοξενουσαν αστεγους μεταναστες αυτο ελεγε το καταστατικο του συλλογου..παραβιαση καταστατικου=ακυρωση συλλογου...και κατι ακομα..τι σχεση γεωγραφικη εχει το μαροκο και η αλγερια που ειναι κατω απο την ισπανια και την γαλλια με την τουρκια μεσω της οποιας ηρθαν? αν τωρα πουμε οτι η τουρκια συμμετεχει σε διεθνες κυκλωμα λαθροδιακινισης θα ειμαστε παραλογοι?