«Φως» στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές 25 φυσικών και νομικών προσώπων που κατά τη δικογραφία εμπλέκονται στις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» της SIEMENS αναζητεί η εξεταστική επιτροπή. Πρόκειται για τους Ν. Δεβλέτογλου χρηματιστή, Αθ. Ράμμο χρηματιστή, Γ. Κορωνιά επιχειρηματία (έχουν ήδη καταθέσει και οι τρεις στην εξεταστική επιτροπή), Λ. Λαυρεντιάδη επιχειρηματία και δικαιούχο λογαριασμών σε υπεράκτιες εταιρείες, Δ. και Γ. Δαμκαλίδη, Κ. Κορμά, Μ. Νικολιδάκη, Χρ. Μαρκόπουλο, Αν. Περίσσιο, Αν. Καντά, «BALISEA», Π. Κουκουλομάτη, «KPMG», «Prince Pacific Ltd», Η. Kienest, Γερμανό υπήκοο, συνταξιούχο, που διαμένει στην Ελλάδα, Μ. Κάτσικα επιχειρηματία (έχει καταθέσει), Β. Τυρογαλά, Γ. Καλδή, Αλ. Λέτσα (είχαν ιδρύσει τις εταιρείες Placid Blue-Fairways Estates έπειτα από εντολή του Χριστοφοράκου), Σ. Γιαννακάκη (έχει καταθέσει), Εμ. Παπαδογιαννάκη, Γρ. Κυριτσάκα, πρόεδρο χρηματιστηριακής εταιρείας (έχει καταθέσει), Ι. Παναγιωτόπουλο και την κ. Σκουταροπούλου (σύζυγός του).
Επιστολή με το σχετικό αίτημα απέστειλε χθες ο πρόεδρος της εξεταστικής επιστολής Σ. Βαλυράκης προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον επικεφαλής της ΥΠΕΕ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον πρόεδρο της επιτροπής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος.
Στην επιστολή αναφέρεται με σαφήνεια ότι επειδή ακριβώς στους λογαριασμούς των 25 εμβάστηκαν ποσά από τα «μαύρα ταμεία» της SIEMENS «εμφιλοχωρεί οπωσδήποτε η πιθανότητα να μην εμπλέκονται απλά ως λαθροδιακινητές χρηματικών ποσών προς τράπεζες του εξωτερικού, αλλά να εμπλέκονται και επί της ουσίας όλοι ή κάποιοι εξ αυτών ως παραλήπτες των παραπάνω ποσών για λογαριασμό τρίτων, οι οποίοι έχουν διαπράξει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας».
Για τους παραπάνω λόγους ο κ. Βαλυράκης τονίζει ότι «ενδιαφέρει την επιτροπή μας να ερευνηθεί πιθανή διαδρομή χρήματος και συναφώς οι εκροές από τους λογαριασμούς των παραληπτών προς πολιτικά πρόσωπα ή υπαλλήλους του Ελληνικού Δημοσίου ή υπαλλήλους εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα».
Ερώτημα παραμένει πάντως αν η σχετική κίνηση θα συνοδευτεί και από ανάλογο αίτημα για κλήση τους ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής.
Ο κ. Βαλυράκης μιλώντας με δημοσιογράφους ήταν αρνητικός στην αρχή. Δικαιολόγησε τη στάση του με το επιχείρημα ότι «η επιτροπή πρέπει γρήγορα να προχωρήσει στην κλήτευση πολιτικών προσώπων και γι' αυτό δεν πρέπει να μείνουμε στους παρακάτω». Ομως στη συνέχεια επανήλθε επί του θέματος διευκρινίζοντας ότι «ο κατάλογος είναι ανοιχτός» και υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της επιτροπής σε αυτή τη φάση έχουν να κάνουν με το ξεμπλοκάρισμα των λογαριασμών και το «δέσιμο» των φερόμενων ως εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο με «ανακριτική ασφάλεια».
Παράλληλα η επιτροπή, προσπαθώντας να υπερκεράσει τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκάλεσαν τα πενιχρά αποτελέσματα του ελέγχου του ΣΔΟΕ στο λογιστήριο της SIEMENS, έλαβε ακόμη δύο πρωτοβουλίες:
* Απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων στην οποία ζητεί μεταξύ άλλων να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η γερμανική εταιρεία από τη γερμανική κυβέρνηση να παράσχει στοιχεία και βοήθεια προς την ελληνική δικαιοσύνη και τη Βουλή. Να προσδιορίσουν τα υπουργεία και οι οργανισμοί το σύνολο της ζημιάς που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη δράση της SIEMENS και σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα κατά της εταιρείας. Τέλος, να συσταθεί άμεσα ειδική επιτροπή ελέγχου των «πόθεν έσχες» της τελευταίας 20ετίας όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη.
* Απέστειλε έτερη επιστολή προς τις δικαστικές αρχές, με την οποία ζητεί να ελεγχθεί η ύπαρξη ή μη λογαριασμού στο εξωτερικό των Μ. Χριστοφοράκου, Δ. Δενδρινού, Χρ. Καραβέλα, Πρ. Μαυρίδη και αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξή τους, να ανοίξουν και να ελεγχθεί η κίνησή τους.
Ο κ. Βαλυράκης γνωστοποίησε εξάλλου ότι οι πρώην διαχειριστές των μαύρων ταμείων της SIEMENS Ζίκατσεκ και Κουστενρόιτερ δήλωσαν ότι προτίθενται να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή. Για τον λόγο αυτό δύο μέλη της επιτροπής, συνοδεία εφέτη ανακριτή και διπλωματικού υπαλλήλου, θα αναχωρήσουν τις επόμενες ημέρες για Ντουμπάι και Γερμανία προκειμένου να τους εξετάσουν.
Η λίστα των μαρτύρων που πρόκειται να καταθέσουν στην επιτροπή ενδέχεται να εμπλουτιστεί και με τα ονόματα τριών πρώην πρωθυπουργών, των Κ. Μητσοτάκη, Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή. Ο κ. Βαλυράκης δήλωσε ότι και οι τρεις μπορεί να καταθέσουν μετά το πέρας των καταθέσεων των πολιτικών προσώπων, εφόσον αποδειχθεί ότι έχουν να συνεισφέρουν επί της υπόθεσης.
Την ίδια στιγμή την πόρτα της εξεταστικής επιτροπής θα περάσει και ο πρώην υπουργός της Ν.Δ., Γ. Παπαθανασίου, έπειτα από την αποδοχή ανάλογου αιτήματος του βουλευτή του κόμματος Π. Καμμένου. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι η κλήση του είναι αναγκαία, καθώς συμμετείχε σε δείπνο που παρέθεσε ο Χριστοφοράκος τον Μάρτιο του 2006.
Χθες την εξεταστική επιτροπή απασχόλησε και η ΜΑΥΟ. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Οικονόμου προσκόμισε φάκελο με στοιχεία και δήλωσε ότι πρέπει να ελεγχθεί η διασύνδεση SIEMENS - ΜΑΥΟ και ταμεία της Ν.Δ.
ΠΡΕΖΑ TV
10-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου