Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2010

ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ 5.500 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με περικοπή ενισχύσεων, μη καταβολή εξισωτικών αποζημιώσεων, ακόμη και με απαγόρευση σφαγής ζώων, κινδυνεύουν περίπου 5.500 κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστερεί να τους ενημερώσει για την κοινοτική οδηγία που επιβάλλει την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων.
Ειδικότερα, βάσει των κανονισμών της ΕΕ, όλοι οι κτηνοτρόφοι όφειλαν από 1-1-2010 να σημάνουν ηλεκτρονικά τα αιγοπρόβατά τους με την κατάποση ηλεκτρονικού βώλου, ενός μικροτσίπ, χάρη στο οποίο θα παρακολουθείται εφεξής η πορεία του ζώου μέχρι να φτάσει στην κατανάλωση. Όσοι δεν συμμορφώνονται απειλούνται με τις προαναφερθείσες κυρώσεις.
Για την προετοιμασία και την προσαρμογή τού κτηνοτροφικού κόσμου η νομαρχία Λάρισας αξιοποίησε από το 2007 πενταετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ενισχύσεις κτηνοτρόφων για την αγορά του σχετικού εξοπλισμού. Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν περί τους 400 κτηνοτρόφους από τον νομό, όμως διακόπηκε τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας, και από τους 400 κτηνοτρόφους μόνο οι 130 κατάφεραν και πήραν ενισχύσεις.
“Μπορεί η νομαρχία Λάρισας να προειδοποιούσε όλο αυτό το διάστημα για τις συνέπειες, το υπουργείο όμως δεν αντιμετώπισε το ζήτημα. Έτσι, φτάσαμε στη 1-1-2010, ημερομηνία έναρξης του κανονισμού της ΕΕ, χωρίς αυτός να εφαρμοστεί. Αντ’ αυτού, το υπουργείο έστειλε μόλις αυτές τις μέρες εγκύκλιο με την οποία ζητά να εφαρμοστεί υποχρεωτικά η ηλεκτρονική σήμανση στα ζώα που γεννήθηκαν μετά τη 1-1-2010”, αναφέρει ο αντινομάρχης Λάρισας Κώστας Σπανούλης και προσθέτει ότι η βραδυπορία του υπουργείου γεννά ένα σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου ότι πλέον οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι μετακινήθηκαν σε ορεινές περιοχές, πολλοί εκτός νομού, και δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν για να ενημερωθούν για το μέτρο.

ΠΡΕΖΑ TV
3-6-2010


makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: