Παρασκευή, Ιουνίου 04, 2010

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΗΜΑ ΟΙ ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

Οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της Ουγγαρίας για «ελληνικού τύπου» κρίση στη χώρα και οι φήμες για προβλήματα στον κλάδο παραγώγων της Societe Generale, επαναφέρουν στις αγορές τις ανησυχίες για την κρίση χρεών στην Ευρώπη, ύστερα από ένα ολιγοήμερο ράλι τιμών στα χρηματιστήρια. Μεγάλη πτώση σημειώνει και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 431.000 το Μάιο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη άνοδο. Πάντως είναι ο 5ος μήνας δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ και το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε τον Μάιο στο 9,7% από 9,9%.
Οι δηλώσεις του Peter Szijjarto, εκπρόσωπου Τύπου του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού της χώρας, Victor Orban, ότι “δεν είναι υπερβολή” να μιλάμε για χρεοκοπία, υπενθυμίζουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Έτσι οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή λιμάνια, οδηγώντας το ελβετικό φράγκο σε ιστορικό υψηλό έναντι του ευρώ. Αντίθετα το ουγγαρέζικο φόριντ καταγράφει χαμηλό έτους.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,6% για πρώτη φορά σε πέντε ημέρες και τα futures του δείκτη Standard & Poor’s 500 υποχωρούν 0,7%. Το φόριντ της Ουγγαρίας υποχωρεί 1,9% έναντι του ευρώ ενώ το ελβετικό φράγκο ενισχύεται για πρώτη φορά υψηλότερα από το 1,4.
Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί 0,48% στις 5.186 μονάδες. Ο δείκτης CAC του Χρηματιστηρίου στο Παρίσι καταγράφει πτώση 1,10% στις 3.518 μονάδες και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,22% στις 6.041 μονάδες. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. καταγράφει πτώση 3,58% στις 1.507 μονάδες.

Η ισπανική Banco Santander, υποχωρεί 3,5%, η γαλλική Societe Generale καταγράφει πτώση 5,5% ενώ η επίσης γαλλική Valeo ενισχύεται 4%.
Το ουγγαρέζικο φόριντ υποχωρεί 2,2% στο 288,11 έναντι του ευρώ μετά τις δηλώσεις Lajos Kosa του κόμματος Fidesz ότι η Ουγγαρία έχει “πολύ μικρές πιθανότητες να αποφύγει την κατάσταση της Ελλάδας”. Την ίδια στιγμή το ελβετικό φράγκο διαμορφώνεται για πρώτη φορά πάνω από το 1,4 έναντι του ευρώ.

ΠΡΕΖΑ TV
4-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: