Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2010

Νέα συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας


Στο 2,5% διαμορφώθηκε η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η οικονομία της Ελλάδας κατέγραψε νέα συρρίκνωση της τάξης του 1%, σε σχέση με το δ΄τρίμηνο του 2010.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 14,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, ενώ μείωση σημειώθηκε στις κατοικίες κατά 16,7%, στο μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 10% και στις λοιπές κατασκευές κατά 29,3%.
Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, ενώ μείωση κατά 9% παρουσίασε και η δημόσια κατανάλωση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε αύξηση 1,5%.
Μείωση κατά 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ενώ μείωση κατά 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρουσίασε μείωση κατά 3,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, και μείωση κατά 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασαν: ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας κατά 1,7% και ο κλάδος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 0,2%. Αντίθετα, μείωση στην προστιθέμενη αξία, παρουσίασαν οι άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα: ο κλάδος της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, κατά 5,3%, των κατασκευών κατά 24,6%, τoυ εμπορίου, ξενοδοχείων-εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών κατά 1,9%, καθώς και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών κατά 2,9%.

Κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία βλέπει το ΔΝΤ

Σημαντική αύξηση των κινδύνων για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εκτιμά ότι πλέον οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση έχουν περιορισμένα περιθώρια όσον αφορά στη στήριξη της ανάπτυξης.

Σε σημερινή συνέντευξη του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ναογιούκι Σινοχάρα, εκτίμησε ότι οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες βιώνουν μια «περιορισμένη» ανάκαμψη, όμως οι ανεπτυγμένες οικονομίες ανακάμπτουν με μειωμένους ρυθμούς.
tvxs.gr

PREZA TV
09/06/2010

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

"Χρήματα υπάρχουν" --> "Λεφτά υπήρχαν"

"Η Ελλάδα δεν ζητάει βοήθεια" --> Ένταξη στον μηχανισμό στήριξης

"Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το Ευρώ. Δεν υπάρχει φόβος να χρεωκοπήσει η χώρα" --> Συμπληρώστε ότι θέλετε. Κοντός ψαλμός...

Ανώνυμος είπε...

Οντως,μολις διαψευδουν κατι αυτο γινεται!Ειναι μαγικο!

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

http://oramiden.blogspot.com/2010/06/blog-post_09.html

Ολη η αλήθεια για τη ΔΕΗ