Πέμπτη, Ιουνίου 17, 2010

ΞΕΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΓΑΖΕΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΓΓΕΣ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...

Το εμπάργκο των προμηθευτών υγείας έχει φέρει σε απόγνωση ασθενείς κι εργαζόμενους, ενώ, ακόμη κι αν αρθεί σήμερα, η διαδικασία εξομάλυνσης στις προμήθειες θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα μήνα για να ολοκληρωθεί.
Τραγική παραμένει η κατάσταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου η διενέργεια γενικής αίματος μοιάζει με… τζακ-ποτ. Όπως επισημαίνει το μέλος της νοσοκομειακής επιτροπής του Ιπποκράτειου, Γιάννης Ράπτης, οι γιατροί δίνουν μάχη, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια γενική αίματος για τους ασθενείς τους.
“Προχθές, στην εφημερία, αναγκάστηκα να βάλω επτά υπογραφές κι άλλες τόσες σφραγίδες και την ένδειξη ‘επείγον’ στο έγγραφό μου, προκειμένου να καταφέρω να κάνουν γενική αίματος δύο ασθενείς μου, οι οποίοι ήταν σε σοβαρή κατάσταση. Επίσης, στην προσπάθειά μου να διενεργήσω κι έναν βιοχημικό έλεγχο, πήρα την απάντηση ότι έχουν απομείνει μόνο 30 αντιδραστήρια”, τονίζει στη “Μ” ο κ. Ράπτης.
Παράλληλα αναφέρει ότι, εξαιτίας των ελλείψεων σε υλικά, αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία, τα οποία όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν μπορεί να εξελιχθούν σε επείγοντα.
“Ακόμη κι αν τελικά αρθεί το εμπάργκο των προμηθευτών, θα χρειαστεί ένας μήνας, για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν και κατευθείαν αναθέσεις για προμήθεια υλικών”, επισημαίνει ο κ. Ράπτης.
Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι η ένορκη διοικητική εξέταση που διέταξε η διοίκηση του Ιπποκράτειου νοσοκομείου σε βάρος του εντατικολόγου, Γιώργου Μαλάμη, με αφορμή το περιστατικό της 30χρονης γυναίκας που κινδυνεύει να μείνει ανάπηρη. Με ανακοίνωσή της, η νοσοκομειακή επιτροπή γιατρών του Ιπποκράτειου χαρακτηρίζει την ενέργεια της διοίκησης ως ωμή επίθεση εις βάρος των αγωνιζόμενων νοσοκομειακών γιατρών, καταγγέλλει τη δίωξη του συναδέλφου της και εκφράζει τη στήριξή της σ’ αυτόν.

Για υποχρηματοδότηση και διαιώνιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα δημόσια νοσοκομεία κάνει λόγο η γενική γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα. Όπως δηλώνει στη “Μ”, ακόμη κι αν οι προμηθευτές πληρωθούν σήμερα κιόλας κι αρχίσουν να προμηθεύουν τα νοσοκομεία με υλικά, το πρόβλημα πάλι δεν θα λυθεί.
“Αυτό συμβαίνει, διότι έτσι κι αλλιώς ο προϋπολογισμός των δημόσιων νοσοκομείων είναι πετσοκομμένος, αν αναλογιστεί κάποιος ότι πέρυσι το κονδύλιο για τα νοσοκομεία ήταν 2,2 δισ., ενώ φέτος μειώθηκε κατά τα 2/3, δηλαδή έφτασε μόλις τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς, μιλάμε για έναν φαύλο κύκλο και μια κατάσταση που διαιωνίζεται”, εξηγεί η κ. Κατσίμπα.
Καλύτερη είναι η εικόνα στο “Παπαγεωργίου”. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, Παναγιώτης Τουχτίδης, προς το παρόν δεν υπάρχουν αναβολές προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων, αλλά, εάν δεν λυθεί σύντομα το πρόβλημα των προμηθειών, είναι ορατός ο κίνδυνος να καταγραφούν ελλείψεις σε αναλώσιμα (γάζες, σύρριγες και γάντια).

Νικολετα Μπουκα

ΠΡΕΖΑ TV
17-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: