Δευτέρα, Ιουνίου 14, 2010

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ...ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΝΟΧΟΣ...ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΗ...

«Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, εκφράζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα του λαού» εκτίμησε ο πρόεδρός της Μανώλης Μπεντενιώτης, παρουσιάζοντάς το στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Επισκοπώντας το πόρισμα που εκφράζει μονάχα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην Επιτροπή, ο κος Μπεντενιώτης υπολόγισε την ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τις «ανταλλαγές» δημοσίων γαιών έναντι της - παραχωρηθείσας στη Μονή - λιμνοθάλασσας της Βισθωνίδας, σε 1 δισ. ευρώ, υπολογισμό στον οποίο είχε προβεί το ΠΑΣΟΚ, ήδη από την πρώτη Εξεταστική Επιτροπή του 2008. Οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι φέρουν και την ευθύνη του σκανδάλου σύμφωνα με την πλειοψηφία, κάθε άλλο παρά «παραπλανήθηκαν» - κατά τις αρχικές κατευθύνσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά - αλλ’ αντιθέτως, «επιβεβαιώνεται ο κεντρικός συντονισμός και η ύπαρξη άνωθεν καθοδήγησης», ενώ η ΚΕΔ καθοδηγείται από έμπειρους υπαλλήλους και υπουργούς, «να προχωρήσει με καταστρατήγηση των νομικών κανόνων στις ανταλλαγές».

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, τέλος, προανήγγειλε εμμέσως την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση μιας Προκαταρκτικής-Προανακριτικής Επιτροπής, τόσο για την περαιτέρω διερεύνηση ποινικών διαστάσεων έξι υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, όσο για την ολοκλήρωση των τραπεζικών, φορολογικών και χρηματιστηριακών ελέγχων, οι οποίοι εκκρεμούν ήδη από την προηγούμενη Εξεταστική.
Σε αντίθεση με τον κο Μπεντενιώτη, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Δένδιας, υπογράμμισε πως «το κοινό περί δικαίου αίσθημα και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, δεν μπορεί να αποτελούν το κριτήριο απόφασης μιας Εξεταστικής Επιτροπής και μιας ποινικής διερεύνησης. Η απόδοση της αλήθειας δεν θα βοηθηθεί αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους και αποσείοντας τις ευθύνες όλων των υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική εντιμότητα συνιστά να μπορεί κανείς να πηγαίνει ενάντια στο κλίμα» τόνισε ο βουλευτής, συμπληρώνοντας πως από τις καταθέσεις, «δεν υπάρχει ούτε μία φράση» που να αποδεικνύει δόλο των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, στην πρόθεσή τους να προβούν στις ανταλλαγές.
Άλλο τόσο, κατά την ΝΔ, η Εξεταστική Επιτροπή δεν επιτέλεσε το έργο της, αφού δεν φώτισε τις διαδρομές των κεφαλαίων από και προς τη Μονή, ούτε βεβαίως κατέληξε σε ροή πολιτικού χρήματος - «και όταν προσεγγίσαμε μια οφ σορ που αναφέρθηκε ως έχουσα σχέση με συγγενικά συμφέροντα πρώην υπουργού (σ.σ. του Άκη Τσοχαζόπουλου) μας είπαν ότι η εταιρεία δεν κινείτο στον πυρήνα της υπόθεσης και πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διερευνηθούν».

Κατά τον εισηγητή του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκο, ευθύνες για το σκάνδαλο έχουν και οι δύο κυβερνήσεις, καθώς «υπήρχε θέληση και επί ΠΑΣΟΚ και ακόμα περισσότερο επί ΝΔ, να ευνοηθεί η Μονή με νύχια και με δόντια». Άλλωστε και οι Νομικοί Σύμβουλοι του Κράτους, «ποτέ δεν σηκώνουν κεφάλι και σκίζονται να εξυπηρετήσουν την εικαζόμενη θέληση της εκάστοτε κυβέρνησης».
«Η ταχύτητα και η αλληλουχία των γεγονότων προδίδει συντονισμό» εκτίμησε ο κος Σκυλλάκος. Υπάρχει ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου, «τουλάχιστον ευθύνη Αγγέλου», ενώ και «ο ρόλος των κ.κ. Σανιδά και Καρούτσου αποδείχθηκε πιο καθαρά, για να δούμε πόσο ανεξάρτητα λειτουργεί η Δικαιοσύνη. Πάνω απ’ όλα ωστόσο, χρειάζεται θεσμική παρέμβαση που να αφαιρεί από τα βυζαντινά χρυσόβουλα και τα οθωμανικά φιρμάνια την ισχύ των τίτλων ιδιοκτησίας, αλλά και μια νομοθετική παρέμβαση ειδικά για το Βατοπέδιο, σαν αυτή που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση.

Τέλος, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα από την Κ.Ο. του κόμματος, Νίκο Τσούκαλη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ακόμα εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς και δεν έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής», επεσήμανε την ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων (π.χ. αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) και προειδοποίησε για την έκβαση άλλων δύο υποθέσεων - εκείνης της Μονής Τοπλού στην Κρήτη και των διεκδικήσεων της Μονής Μεγίστης Λαύρας στη Σκύρο.

Σκληρή επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση Βατοπεδίου «ως ένα καραμπινάτο γαλάζιο και πράσινο σκάνδαλο». Τα κατηγόρησε ότι «προχωρούν σε λελογισμένη κάθαρση με καταλογισμό ευθυνών σε απόστρατους και βαρίδια» ενώ ζήτησε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής «με την ελπίδα να βγουν στο φως όσα το δικομματικό σύστημα θέλει να κρατήσει στο σκοτάδι».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «μας δουλεύουν ψιλό» σημειώνοντας ότι ενώ διαβεβαιώνουν πρόθυμοι να ματώσουν, την ίδια ώρα η Εξεταστική Επιτροπή κατέληξε σε 5 πορίσματα με τα δύο κόμματα να υποδεικνύουν ενόχους μόνο για το άλλο κόμμα.
«Εδώ και μήνες παίζετε ένα ιδιότυπο ντέρμπι ποιος λεηλάτησε λιγότερο την δημόσια περιουσία. Την ώρα που βουλιάζει η χώρα εσείς παίζετε πόκερ στα δελτία των 8. Είστε ανίκανοι να καταλήξετε σε στοιχειώδη αποτίμηση του δικομματικού σκανδάλου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Ταυτόχρονα άσκησε καυστική κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι που υπάρχουν είναι ανατριχιαστικοί, όπως με τους νεφροπαθείς, επειδή τελειώνουν τα φίλτρα καθαρισμού και την ίδια ώρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παριστάνουν τους αρχάγγελους κάθαρσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό, ενώ μίλησε για ανεύθυνη στάση που αφήνει τα δημόσια νοσοκομεία στο έλεος των προμηθευτών και του ΔΝΤ και το μόνο που αγωνίζεται να εγγυηθεί είναι τα δικαιώματα των κερδοσκόπων και των δανειστών.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την υπόθεση του Βατοπεδίου ως το μεγαλύτερο διαχρονικό δικομματικό σκάνδαλο, όπως και σειρά άλλων σκανδάλων, όπως είπε, γιατί τους το επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησαν τα δύο κόμματα μέσα από τους δαιδαλώδεις διαδρόμους του.
«Υπό την πίεση και την αγανάκτηση των πολιτών αποφασίσατε να προχωρήσατε σε μία λελογισμένη κάθαρση για κάποιους απόστρατους και βαρίδια, που δεν έχουν τίποτα άλλο να δώσουν στο πολιτικό σύστημα. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα ματώσουμε. Το μαχαίρι θα φτάσει τόσο όσο έφτασε και με τα ομόλογα, τις υποκλοπές, ή τους ολυμπιακούς αγώνες», σημείωσε ο κ Τσίπρας.
Ακόμα, μίλησε για ιερή σιωπή κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο σκάνδαλο Βατοπεδίου που ξεκίνησε, όπως υποστήριξε από το 1998 και που ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε καταγγείλει επανειλημμένα και το έφερε στη Βουλή, «δεν ίδρωσε κανενός το αυτί».

ΠΡΕΖΑ TV
14-6-2010

3 σχόλια:

admin είπε...

Διαβαστε το αρθρο σας, το μισο ειναι για το τι ειπε το μικροτερο κομα της βουλης. Σε γενικες γραμμες θελω να τονισω οτι εμεις οι ψηφοφοροι χεστηκαμε τι ειπε και δεν μας αρεσει αυτη η τεραστια προβολη που εχουν οι συριζεοι συνεχεια στα μμε αλλα και σε πολλα μπλογκς.
(στην προκειμενη περιπτωση χεστηκαμε και τι ειπαν και οι υπολοιποι διοτι ξερουμε πολυ καλα τι εγινε, εφαγαν ολοι, χορτασαν, τα εκαναν αβαβα, και η ζωη συνεχιζεται στο ελαδισταν ως ειχε παντα)

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΣΕΙΣ!ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΙ ΠΕΖΕΙ ΜΕ ΤΗΣ ΠΑΣΑΝ ΦΥΣΕΩΟΣ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕΣ?Θ-Ε-Α-Τ-Ρ-Ο ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ΤΠΤ ΛΑΛΟ!!!
ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ...ΟΛΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΜΕΣΑ ΣΩΣΤΑ???ΕΚΤΟΣ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥΣ,ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΑΤΡΟ,ΧΡΟΝΟΚΑΘΗΣΤΕΡΙΣΗ,ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ,ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ,ΜΙΖΕΣ ΠΑΛΙ,ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΣΚΑΤΟΣΥΓΚΕΡΙΑ ΑΥΤΗΝ,ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ,ΝΑ ΚΟΙΤΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ,ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟ ΜΕ ΤΗΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ,ΤΗΣ ΜΙΖΕΣ,ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΥΣΤΙΕΣ ΞΑΝΑ!

Ανώνυμος είπε...

δεν περίμενε κανείς ότι θα μπει κάποιος φυλακή.

για να ρωτήσω κάτι όλους αυτούς που θέλουν τους πολιτικούς στη φυλακή.. θέλετε και όσους διαπλέκονται με πολιτικούς; γιατί δε βλέπω να μένουν και πολλοί εκτός των φυλακών μετά..