Κυριακή, Ιουνίου 20, 2010

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΦΜΑΠ ... ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ...

Πολύ σύντομα θα σταλούν στους κατόχους ακίνητης περιουσίας τα εκκαθαριστικά σημειώματα της νέας φορολογίας της ακίνητης περιουσίας που ισχύει από 1.1.2010. Κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας φορολογίας, ως δήλωση ακίνητης περιουσίας των φυσικών προσώπων θα ληφθεί η δήλωση στοιχείων ακινήτων (το έντυπο Ε9) που έχει υποβληθεί από το 2005 ως το 2010. Με βάση αυτές τις δηλώσεις θα υπολογιστεί μηχανογραφικά από το υπουργείο Οικονομικών η φορολογική υποχρέωση κάθε πολίτη που έχει ακίνητη περιουσία υποκείμενη σε φόρο.
Για κάθε επόμενο έτος ως δήλωση των φυσικών προσώπων για την επιβολή του φόρου θα λαμβάνεται η δήλωση ακίνητης περιουσίας του προηγούμενου έτους με τις μεταβολές της περιουσιακής και οικογενειακής κατάστασης που εν τω μεταξύ έχουν γίνει και για τις οποίες θα πρέπει να υποβάλλεται δήλωση στοιχείων ακινήτων, δηλαδή το έντυπο Ε9.
Τα νομικά πρόσωπα που κατέχουν ακίνητη περιουσία έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας ως τις 15 Μαΐου κάθε έτους με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Ειδικά για το 2010 η δήλωση αυτή θα πρέπει να υποβληθεί ως τις 30 Ιουλίου.
Με την εισαγωγή της νέας φορολογίας της ακίνητης περιουσίας καταργείται η φορολογία του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων. Ωστόσο οι διατάξεις της φορολογίας αυτής διατηρούνται σε ισχύ για υποθέσεις φορολογίας του ΕΤΑΚ για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση έχει γεννηθεί ως την ημερομηνία κατάργησής τους, δηλαδή ως τις 31.12.2009.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3842/2010, ως ακίνητη περιουσία η οποία υπόκειται σε φόρο θεωρείται: το δικαίωμα της πλήρους και ψιλής κυριότητας, καθώς και το δικαίωμα επικαρπίας και οίκησης επί ακινήτων. Ακόμη, ακίνητη περιουσία για την επιβολή του φόρου θεωρείται το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης θέσεων στάθμευσης, βοηθητικών χώρων και κολυμβητικών δεξαμενών που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα υπογείου, πιλοτής, δώματος και ακάλυπτου χώρου οικοδομής.
Η έννοια του όρου «ακίνητα» δίνεται από τη διάταξη του άρθρου 948 του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία ακίνητα είναι το έδαφος και τα συστατικά του μέρη. Ετσι, ακίνητα είναι οι εκτάσεις γης, τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν πάνω σε αυτές, καθώς και άλλα αντικείμενα. Ακίνητα θεωρούνται και οι προκατασκευασμένες οικίες ή τα «λυόμενα» γενικά όταν συνδεθούν με το έδαφος κατά τρόπο που να μην είναι δυνατός ο αποχωρισμός τους από αυτό χωρίς βλάβη της ουσίας τους γιατί έγιναν συστατικά του. Ακίνητα επίσης είναι τα μεταλλεία, οι ηρτημένοι καρποί ως και τον αποχωρισμό τους και γενικά το έδαφος και τα συστατικά του.
Υποκείμενο της νέας φορολογίας είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ανεξάρτητα από την ιθαγένεια, την κατοικία ή την έδρα του, για την ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα κατά την 1 Ιανουαρίου κάθε έτους. Υπόχρεοι σε φόρο είναι όσοι έχουν αποκτήσει ακίνητο με οποιαδήποτε αιτία, με αγορά, κληρονομία, δωρεά ή με άλλη αιτία.

ΠΡΕΖΑ TV
20-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: