Κυριακή, Ιουνίου 27, 2010

ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Η ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ…ΚΑΙ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ

Καθε πιθανότητα για αυξήσεις στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων (αντιστοιχεί στο 1,4% του ΑΕΠ), απέκλεισε η Υπουργος Παιδειας Άννα Διαμαντοπουλου, κατά την 64η Συνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στη Γρίτσα της Πιερίας.
"Τα προβλήματα είναι θεσμικά, αφορούν την αυτοτέλεια και αυτοδιοίκησή των πανεπιστημίων, μέχρι την οργάνωση σπουδών και τον διεθνή τους ρόλο. Δε θεωρώ ότι αν δεν λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης με τον τρόπο που θα θέλαμε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Θα προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές, που θα υποβοηθήσουν και το χρηματοδοτικό", είπε.

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές θα κινηθούν σε τέσσερις μεγάλες ενότητες που θα αφορούν το μοντέλο διοίκησης του πανεπιστημίου, με ορίζοντα την αυτοτέλεια και λογοδοσία του, το νέο πλαίσιο σπουδών - εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο - τη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων (ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, ξένοι φοιτητές κλπ), καθώς και την λειτουργική τους ενοποίηση, δηλαδή την χωροταξική και θεματική τους αναδιάρθρωση, από την οποία πιθανώς να προκύψουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων.
Η Άννα Διαμαντοπούλου ανέπτυξε στους πρυτάνεις τις πρώτες προσεγγίσεις, ώστε από αρχές Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει η διαβούλευση για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων τον τρόπο εισόδου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τις εξεταστικές περιόδους και άλλα ζητήματα. Ο χρονικός ορίζοντας κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, προβλέπεται στις αρχές του νέου έτους σε έξι μήνες από την έναρξη της διαβούλευσης).

ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε άμα είναι μέχρι τότε υπουργός το ενεργούμενο της Μπιλντεμπεργκ και το κομμα της στην κυβέρνηση, ασ το καταθέσει 8 μήνες είναι πάρα πολύς χρόνος

ELLEPOLIS είπε...

Πρόσφατα ακύρωσα την συμμετοχή μου σε διεθνές συνέδριο γιατί δεν καλύπτονται τα έξοδα από το πανεπιστήμιο.
Από την τσέπη μου δεν έχω να βάλω.
Θέλω να δω πως θα αποκτήσουμε "διεθνές προφίλ" με τζαμπατζιλίκια.