Τετάρτη, Ιουνίου 16, 2010

ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ...

Πριν από πολλά χρόνια ο αείμνηστος νομικός Λέων Αυδής και άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες ξεκίνησαν την προσπάθεια για τη θεσμοθέτηση της καύσης των νεκρών στη χώρα μας.
Εκτοτε «χύθηκε πολύ μελάνι» για την υπόθεση αυτή. Με αποτέλεσμα τον Μάρτιο του 2006 να θεσμοθετηθεί επιτέλους από την Ελληνική Πολιτεία (νόμος 3448, ΦΕΚ 15/3/2006) «η αποτέφρωση νεκρών, ημεδαπών ή αλλοδαπών, των οποίων οι θρησκευτικές πεποιθήσεις επιστρέπουν την μετά θάνατον αποτέφρωση...».
Εις εκτέλεσιν του ως άνω νόμου, τον Μάρτιο του 2009 εξεδόθη το προεδρικό διάταγμα (ΠΔ), το οποίο προβλέπει ότι τα υπό δημιουργία Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) ανήκουν αποκλειστικά στους δήμους και ο καθορισμός των χώρων λειτουργίας τους γίνεται με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Υγείας, κατόπιν σχετικής αιτήσεως του ενδιαφερόμενου δήμου.
Ετσι, με την κοινή υπουργική απόφαση των ως άνω υπουργών, η οποία υπεγράφη στις 31 Μαΐου του 2010, δόθηκε επιτέλους το «πράσινο φως» για τη δημιουργία των Κέντρων Αποτέφρωσης, ύστερα από πέντε ολόκληρα χρόνια ...φαγούρας! Ωστόσο αρμόδιοι επιστήμονες, ασχολούμενοι με το θέμα αυτό, εκτιμούν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος μέχρι να λειτουργήσουν τα Κέντρα Αποτέφρωσης (περίπου 6 μήνες για μελέτες και άδειες και άλλοι 6 μήνες για ανέγερση κτηρίου και εγκατάσταση του αποτεφρωτήρα).

Ηδη αιτήσεις για τη λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών έχουν υποβάλει:
* Ο Δήμος Αθηναίων (με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) για τον χώρο του Σχιστού (γενικά) ή εναλλακτικά για τον χώρο του Γ' Νεκροταφείου (κατά πλειοψηφία).
Εν προκειμένω υπάρχουν αντιδράσεις από τον Δήμο Νίκαιας, ο οποίος ζητά τη μη επέκταση των λειτουργιών του Γ' Νεκροταφείου, στην προοπτική της απομάκρυνσής του από την περιοχή.
* Η διαδημοτική συνεργασία εννέα δήμων του Πειραιά, οι οποίοι προτείνουν τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα στο υπάρχον Κοιμητήριο του Σχιστού.
* Ο Δήμος Ζωγράφου, για το Κοιμητήριο του δήμου.
Απλώς εκδήλωση ενδιαφέροντος, χωρίς να υποβληθεί αίτηση, έχει υπάρξει από δημοτικούς παράγοντες των Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.
Οι επαΐοντες θεωρούν ως καταλληλότερο για τη λειτουργία τού αποτεφρωτήρα χώρο το Κοιμητήριο Σχιστού, με το σκεπτικό ότι είναι σύγχρονο, δεν δημιουργεί όχληση, έχει ταφικό τετράγωνο για τη λειτουργία αποτεφρωτήρα και την εγκατάσταση αίθουσας τελετών (για πολιτική κηδεία ή κηδεία άλλων δογμάτων).
Επίσης εκτιμούν ότι επί του παρόντος αρκεί ένα Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών για τις ανάγκες ολόκληρης της Ελλάδας, με ενδεχόμενο στο εγγύς μέλλον να λειτουργήσει ακόμη ένα (ίσως στην περιοχή Θεσσαλονίκης) για όλη τη Βόρειο Ελλάδα.

ΠΡΕΖΑ TV
16-6-2010


ΜΑΚΗΣ ΣΕΛΑΜΑΖΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: