Τρίτη, Ιουνίου 15, 2010

ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ...ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ...

Σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, με αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ 10, καταγράφουν οι μετρήσεις που πραγματοποιούν η ΔΕΗ και το κέντρο Περιβάλλοντος της νομαρχίας Κοζάνης από το περασμένο Σάββατο μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρει το κέντρο περιβάλλοντος, το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τις 18 Ιουνίου.

Η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει πως "η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο".

Ωστόσο από το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν υπερβάσεις του ορίου αυτού σε επτά σημεία μέτρησης, από τα 15 που υπάρχουν στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας. Την Κυριακή και τη Δευτέρα σημειώθηκαν υπερβάσεις σε 13 σημεία μέτρησης, ενώ χθες οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων κυμάνθηκαν πάνω από το όριο σε όλα τα σημεία μέτρησης.

"Το φαινόμενο αποδίδεται στις εκπομπές ρύπων από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, σε συνδυασμό με τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική", ανέφερε ο υπεύθυνος ατμοσφαιρικής ποιότητας του κέντρου Περιβάλλοντος στη νομαρχία Κοζάνης, Βασίλης Ευαγγελόπουλος. "Το φαινόμενο μεταφοράς της σκόνης βρίσκεται σε εξέλιξη μέρες τώρα και αναμένεται να συνεχιστεί ως τις 18 Ιουνίου. Στο μεταξύ, η ατμόσφαιρα στη δυτική Μακεδονία είναι αποπνικτική", κατέληξε.

ΠΡΕΖΑ TV
15-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: