Σε δυναμικές εκδηλώσεις, ακόμη και σε κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης στο ύψος του Σχηματαρίου, αναμένεται να προχωρήσουν οι απολυμένοι της ξυλοβιομηχανίας ΣΕΛΜΑΝ αλλά και κάτοικοι απ' όλη την Εύβοια, καθώς και οι εργαζόμενοι των γειτονικών περιοχών Σχηματαρίου και των Οινοφύτων ως αντίδραση στην ανεργία που καταβυθίζει όλη την περιοχή.
Οι απολύσεις, η ανεργία, η αποβιομηχάνιση, η ανυπαρξία υποδομών και επενδύσεων, η έλλειψη καθορισμού χρήσεων γης είναι μερικά από τα προβλήματα που μαστίζουν την περιοχή και για τα οποία ο νομάρχης Εύβοιας Αθαν. Μπουραντάς ενημέρωσε με επιστολή του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους αρμόδιους υπουργούς και τα ΜΜΕ.
Στην Εύβοια, η επίσημη ανεργία τον Μάρτιο του 2010 έφτανε το 11,1% έναντι του αντίστοιχου 9,7%, το 2009. «Οι μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις και κάνουν χρήση των νέων αντεργατικών μέτρων προσπαθώντας να αποκομίσουν οφέλη εν μέσω κρίσης και να αυξήσουν την κερδοφορία τους σε βάρος των εργαζομένων» επισημαίνουν ο Βαγγέλης Αποστόλου πρώην βουλευτής Εύβοιας και μέλος του Π.Γ. του ΣΥΝ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης, που έφερε το θέμα στη Βουλή, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας που επισκέφθηκε την περιοχή την περασμένη Τρίτη.
Σε αγωνιστική εγρήγορση και διαδηλώσεις βρίσκεται και το ΠΑΜΕ της περιοχής. «Με την πάλη κατακτώνται οι αγώνες. Ο κόσμος συσπειρώνεται κατά της ανεργίας των απολύσεων της ΣΕΛΜΑΝ, της ΝΕΟΣΕΤ αλλά και της EUROPA (Σχηματάρι). Η πανευβοϊκή στάση εργασίας απέδωσε. Οι απεργίες και η στάση εργασίας στα Βασιλικά Χαλκίδας πέτυχαν. Οπου υπάρχουν σωματεία, η συμμετοχή ξεπερνά το 90-95%», δηλώνει στην «Ε» ο Γιώργος Αργύρης, μέλος της τοπικής παράταξης του ΠΑΜΕ.
Αφορμή για τον ξεσηκωμό της Εύβοιας έδωσαν οι απολύσεις της εταιρείας ΣΕΛΜΑΝ, μετά την πώλησή της στην ALFA WOOD από τη Λάρισα. «Η νέα διοίκηση με διευθύνοντα σύμβουλο τον πρώην υφυπουργό Υγείας του ΠΑΣΟΚ Νικ. Φαρμάκη έδειξε το πιο σκληρό πρόσωπό της», λέει ο Β. Αποστόλου και συνεχίζει: «Η επιχείρηση έχει ήδη απολύσει 22 εργαζόμενους και ετοιμάζεται για την απόλυση, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, και άλλων 280 εργαζομένων από το σύνολο των 540 που απασχολεί σήμερα»!
Την ίδια στιγμή η ΝΕΟΣΕΤ, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή δίπλα από τη ΣΕΛΜΑΝ, έχει απολύσει από το 2006 γύρω στους 120 εργαζόμενους (με ιδιαίτερη προτίμηση στους συνδικαλισμένους εργαζόμενους), ενώ πρόσφατα προχώρησε σε άλλες 5 απολύσεις!
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την εργοδοσία της ΝΕΟΣΕΤ για την αδιάλλακτη στάση της, σε σχέση με το σωματείο του εργοστασίου: δεν δέχεται να συναντηθεί μαζί του ούτε για τις απολύσεις ούτε για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας!
Ο νομάρχης Θ. Μπουραντάς τονίζει: «Οι μεγάλες βιομηχανίες που απασχολούσαν από 500 και μέχρι 3.000 εργαζόμενους (Μαντούδι κ.λπ.) δεν υπάρχουν πια ή έχουν συρρικνωθεί. Η τελευταία μεγάλη βιομηχανία που υπάρχει ακόμα, η ΣΕΛΜΑΝ, που απασχολεί 500 εργαζόμενους, από τους 1.300 που απασχολούσε παλαιότερα, τώρα απολύει προσωπικό κάθε μήνα και όπως φαίνεται θα διπλασιάσει τους ρυθμούς, όταν διπλασιαστεί το ποσοστό απολύσεων, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις» επισημαίνει. Και προσθέτει: «Η κατάσταση στο νομό είναι εκρηκτική. Η κίνηση στην αγορά είναι ανύπαρκτη. Αντί να γίνεται αγώνας για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, η ίδια η κυβέρνηση διώχνει τις επενδύσεις από την περιοχή. Κάποιοι στην κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές διακηρύξεις, αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς».
ΜΑΙΡΗ ΠΙΝΗ
ΠΡΕΖΑ TV
17-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου