Τετάρτη, Ιουνίου 02, 2010

ΙΟΒΕ: «ΈΠΙΑΣΕ ΠΑΤΟ» ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ...ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΗ...

Ποτέ άλλοτε ο Έλληνας καταναλωτής δεν ήταν τόσο απαισιόδοξος για το παρόν και το μέλλον του, ενώ σχεδόν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου αμφιβάλει εξ ίσου έντονα για τις προοπτικές της οικονομίας σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΙΟΒΕ για τον Μάιο που είχε προγραμματιστεί να ανακοινωθεί την Πέμπτη 3 Ιουνίου.
Η υιοθέτηση του μνημονίου έδωσε την... χαριστική βολή στην ελπίδα των πολιτών αλλά και των εταιρειών για μία ορατή έξοδο από την κρίση. Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις του ΙΟΒΕ που διενεργούνται κάθε μήνα, το οικονομικό κλίμα τον Μάιο κατέρρευσε στις 61,9 μονάδες από 69,1 μονάδες τον Απρίλιο, μία ανάσα πριν από το ιστορικό χαμηλό που είχε φτάσει τον Μάρτιο του 2009 (60,4 μονάδες).

Μία μικρή στήριξη προσφέρουν ακόμη οι κλάδοι του λιανεμπορίου και της μεταποίησης, όπου η εμπιστοσύνη των επιχειρηματικών για την πορεία της οικονομίας χάνεται αλλά με βραδύτερους ρυθμούς.
Αντιθέτως, αρνητικό ρεκόρ καταγράφεται για έναν ακόμη μήνα στον δείκτη που μετρά τον βαθμό αισιοδοξίας για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας μεταξύ των καταναλωτών αλλά και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υπηρεσιών και του κατασκευαστικού κλάδου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτυπώνεται στις απαντήσεις των πολιτών. Πρόκειται για δείκτη ο οποίος προοιωνίζει την πορεία του ΑΕΠ και τον χρησιμοποιούν οι αναλυτές αλλά και οι κυβερνήσεις στις προβλέψεις τους.
Οι Έλληνες καταναλωτές ήταν τον Απρίλιο περισσότερο απαισιόδοξοι από κάθε άλλη φορά τις τελευταίες δεκαετίες. Αναμένουν πρωτοφανή έξαρση ανεργίας, δηλώνουν ότι γνώρισαν τον προηγούμενο χρόνο τις χειρότερες οικονομικές συνθήκες και το ίδιο αναμένουν και για το επόμενα διάστημα. Προβλέπουν έξαρση της ακρίβειας και μεγάλη μείωση των αποταμιεύσεών τους.

Δήμητρα Καδδά

ΠΡΕΖΑ TV
2-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: