Την ώρα που το Γενικό και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας βρίσκονται στο κόκκινο, απειλώντας ακόμη και την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών, την ίδια στιγμή που το Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου έχει τις μισές του κλινικές αποδεκατισμένες σε προσωπικό με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και η διοίκηση, με ετεροχρονισμένα έγγραφα, ζητά την αλλαγή (περικοπή) ήδη πραγματοποιηθέντων εφημεριών, όταν τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία ολόκληρης της Θεσσαλίας δουλεύουν υποστελεχωμένα, βάζοντας καθημερινά -όχι με ευθύνη του ιατρικού/νοσηλευτικού προσωπικού- σε περαιτέρω κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ο ιδιωτικός τομέας είναι γνωστό πως αναπτύσσεται διαρκώς στη Θεσσαλία, όπως ανθεί και η παραοικονομία με τους «μετανάστες υγείας» αφού το δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), μαθηματικά και με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου, οδηγείται σε κατάσταση «σήψης».
Σε αυτό το πλαίσιο, κλινική μεγάλου ιδιωτικού Ομίλου που δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας, που ξεκίνησε τη λειτουργία της πρόσφατα στο ν. Λάρισας, διαφημίζεται παρανόμως, δυσφημώντας παράλληλα το ΕΣΥ, κι απασχολώντας, κατά παράβαση άρθρων της ιατρικής νομοθεσίας και του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, ιατρούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Η εν λόγω ιδιωτική κλινική, παραβαίνοντας το άρθρο 7, παρ. 1 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005, ΦΕΚ Α/287-28/11/2005, που ρυθμίζει τον τόπο άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος («Ο ιατρός ασκεί τα καθήκοντά του στην περιφέρεια του ιατρικού συλλόγου στον οποίο έχει εγγραφεί και στη διεύθυνση που έχει δηλώσει») καθώς και το άρθρο 35, παρ. 2 του ίδιου νόμου («Ο ιατρός οφείλει να εγγραφεί ως μέλος του Ιατρικού Συλλόγου στην περιφέρεια του οποίου έχει την επαγγελματική του εγκατάσταση»), έχει, σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία, όχι μόνο στο δυναμικό του αλλά και στο Δ.Σ. του, ιατρούς-μέλη άλλων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, εκτός αυτών που ανήκουν στον τοπικό σύλλογο, όπου βρίσκεται η έδρα της στη Θεσσαλία, οι οποίοι ασκούν κανονικά τα ιατρικά τους καθήκοντα στον χώρο της πολυκλινικής.
Εκτός αυτού, μήνες πριν την έναρξη λειτουργίας της αλλά και μετά το πρώτο δίμηνο από αυτή, η πολυκλινική, όπως και άλλες ιδιωτικές πολυκλινικές, με πληρωμένες καταχωρήσεις στον τοπικό τύπο της Θεσσαλίας, διαφημίζει το έργο της, κατά παράβαση του άρθρου 6 του Ν. 2194/1994 (ΦΕΚ Α/34-16/03/1994), σύμφωνα με το οποίο «απαγορεύεται η ιατρική διαφήμιση, καθώς και η διαφήμιση εκ μέρους ιδιωτικών ιατρείων και οδοντιατρείων, ιδιωτικών πολυϊατρείων, ιδιωτικών οδοντιατρικών κέντρων, πολυδύναμων ή μη διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων ή ιδιωτικών κλινικών» (παρ. 1) και «Στην έννοια της παραπάνω απαγόρευσης υπάγεται ενδεικτικά οποιαδήποτε ανάρτηση σε δημόσιο χώρο διαφημιστικών πινακίδων ή επιγραφών, αγγελίες, δημοσιεύματα, διαφημιστικά έντυπα ή ανακοινώσεις, με οποιοδήποτε μέσο δημοσιότητας, που γίνονται με σκοπό τη διαφήμιση» (παρ. 2). Εδώ, να σημειωθεί ότι εκτός του ότι αυτοδιαφημίζεται, στην καταχώρησή της προσβάλλει βάναυσα το θεσμό του ΕΣΥ, πολιτικολογώντας με διατυπώσεις όπως «Είναι η πρώτη επένδυση του Ομίλου εκτός Αθήνας και είναι αντιληπτό ότι, μεταξύ άλλων, θα αμβλύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα των “μεταναστών υγείας”, πολιτών που καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, συχνά απογοητευμένοι από τις συνθήκες στο εγκαταλειμμένο (είναι γνωστές οι επί δεκαετίες ασκηθείσες πολιτικές) Εθνικό Σύστημα Υγείας των “φτωχών”».
Επιπλέον, έχει καταγγελθεί ότι γιατροί που απασχολούνται στην πολυκλινική, κατέχουν κι άλλη έμμισθη θέση σε δημόσιο φορέα -με διάφορες μορφές απασχόλησης-, που εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί απαγόρευσης πολυθεσίας.
Αντί το υπουργείο να ελέγξει όλη αυτή την απίστευτη ασυδοσία που λαμβάνει χώρα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του, προχωρά σε αόριστες εξαγγελίες περί επέκτασης της λειτουργίας ορισμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ κατά τις απογευματινές ώρες, κάνοντας, μάλιστα, καταχρηστικώς λόγο για "ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων". Χωρίς, βέβαια, να διευκρινίσει με ποιό ανθρώπινο δυναμικό και πόρους θα κάνει όσα εξαγγέλλει.
Αντί να ασχοληθεί με το πλήθος αυτό των παρατυπιών, στο πολυνομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ που αναμένεται να καταθέσει εντός του επόμενου διαστήματος, ήδη το υπουργείο μιλά για ορθολογισμό, που στην "αργκό" της κυβέρνησης στην εποχή της “τρόικας” σημαίνει κι άλλες περικοπές. Μιλάει για νέα αρχιτεκτονική των δομών υγείας, που μεταφράζεται σε κατάργηση και συγχώνευση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
Επειδή πλέον είναι παραπάνω από εμφανές ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει το ξεπούλημα όλων των δημόσιων υπηρεσιών, επιχειρήσεων και φορέων σε ιδιώτες, αφήνοντας βέβαια και τον εξαιρετικά ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα της υγείας στα χέρια ιδιωτικών κολοσσών, κι όλα τα υπόλοιπα είναι προτάσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού και μασκάρεμα πολύ κακών προθέσεων.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
· Γνωρίζει, κι αν ναι, προτίθεται να ελέγξει τα τεκταινόμενα στο θεσσαλικό υγειονομικό χώρο με τις πρακτικές που ακολουθούν οι ιδιωτικές πολυκλινικές;
· Θα ελέγξει τη νομιμότητα της απασχόλησης του ιατρικού προσωπικού και των μελών του Δ.Σ. της πολυκλινικής-μέλους γνωστού Ομίλου, κι εφόσον προκύψουν παρανομίες, τι κυρώσεις σκοπεύει να επιβάλλει;
· Θα επιβάλλει τις εκ του νόμου προβλεπόμενες κυρώσεις για την παράνομη διαφήμιση ιδιωτικών πολυκλινικών;
· Θα διερευνήσει τυχόντα περιστατικά πολυθεσίας ιατρών που μετέχουν στη μετοχική σύνθεση της πολυκλινικής-μέλους γνωστού Ομίλου στη Θεσσαλία; Εφόσον προκύψουν ευθύνες, τι σκοπεύει να πράξει το υπουργείο για να επιβάλλει τη νομιμότητα;
ΠΡΕΖΑ TV
16-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου