Δευτέρα, Ιουνίου 14, 2010

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΦΕΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΝΤΕΛΗ:ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΚΑΙ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Καθώς οι δικαστές θεωρούν ουσιαστικά ότι το αδίκημα που του καταλογίζεται δεν «εξαφανίστηκε» ελέω υπουργικής ασυλίας, δεν απορροφήθηκε δηλαδή από την παραγεγραμμένη δωροδοκία, με αποτέλεσμα η ποινική του ευθύνη να παραμένει απαράγραπτη, και μάλιστα για πράξη κακουργηματική, που φέρεται να τελέστηκε μετέπειτα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πολυαναμενόμενο βούλευμα, το οποίο νομολογεί με αφορμή την ιδιό.ρρυθμη περίπτωση Μαντέλη, ενδεχομένως δε να αποτελέσει και πιλότο για συναφείς υποθέσεις, τα χρήματα που κατά ομολογία του πήρε δεν ήταν προεκλογική χορηγία αλλά «δώρο», το οποίο επιχείρησε να «νομιμοποιήσει» με κινήσεις που έκανε στον επίμαχο λογαριασμό μετά τη λήξη της υπουργικής του θητείας.
Ετσι, για πρώτη φορά πρώην υπουργός -σε βάρος του οποίου δεν κινήθηκε η ποινική διαδικασία με βάση τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διατάξεις- αναμένεται να κληθεί εκ των υστέρων να απολογηθεί στην τακτική δικαιοσύνη με βάση τις κοινές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, καθώς πιθανολογείται η ύπαρξη ενδείξεων ενοχής για το κακούργημα του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» (έχει 15ετή παραγραφή).

Κατά τους δικαστές του συμβουλίου, τα χρήματα που έχουν κατατεθεί στον επίμαχο λογαριασμό αποτελούν δώρα και άρα ο κ. Μαντέλης τέλεσε το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας τον Σεπτέμβριο του 1997, οπότε απαίτησε το δώρο κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων για μελλοντική ενέργειά του (έγκριση συμβάσεως). Η πράξη αυτή είναι παραγεγραμμένη, όχι όμως και το ξέπλυμα, που φέρεται να εστιάζεται στη μετέπειτα συμπεριφορά του για την εκμετάλλευση του δώρου.
Πέραν της νομικής τεκμηρίωσης σε ό,τι αφορά τη μη παραγραφή του ξεπλύματος, οι δικαστές του συμβουλίου κατακεραυνώνουν τον κ. Μαντέλη για τη συμπεριφορά του «κατά την υπουργία του», όπως λένε χαρακτηριστικά, όπου συνέβη «σκάνδαλο διαφθοράς που συνταράσσει την κοινωνικοπολιτική ζωή της χώρας».

Αναφέρουν δε ενδεικτικά σε ένα σημείο του σκεπτικού τους:
* «Ηταν τόσο στενός ο δεσμός του με τη Siemens, ώστε ήταν ο μόνος υπουργός που έκανε προεκλογική συγκέντρωση στο αίθριο της Siemens, που σημαίνει, εν όψει του ότι τα χρήματα κατατέθηκαν σε μη εκλογική περίοδο, ότι αυτά δεν ήταν χορηγία εκλογική αλλά δωροδοκία σχετιζόμενη με την 8002/97 σύμβαση, ενώ ο χώρος της ομιλίας του (αίθριο) αποτελεί εκλογική χορηγία».

ΠΡΕΖΑ TV
14-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: