Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2010

ΕΤΟΙΜΗ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ,ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ...

Επίσημη πρώτη χθες για τη Δημοκρατική Αριστερά, το πολιτικό κόμμα που συγκροτήθηκε από την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ με το σύνθημα «είμαστε η Αριστερά της δημιουργίας, της κριτικής σκέψης και της πολιτιστικής αναγέννησης».
Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, 520 αντιπρόσωποι του νέου κόμματος από ολόκληρη τη χώρα- 20 ημέρες μετά την αποχώρηση των Ανανεωτών από την Κουμουνδούρου- ενέκριναν τη Διακήρυξη πολιτικών θέσεων και αρχών της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ με συντριπτική πλειοψηφία ανέδειξαν και το πρώτο όργανό της, την Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή που θα αναλάβει την ευθύνη για τη διοργάνωση του 1ου συνεδρίου μέσα στο 2010 (πιθανότατα το φθινόπωρο).

Μάλιστα σε δύο ημέρες, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη δημόσια πολιτική εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς στο ξενοδοχείο «Αthens Ιmperial» με ομιλητή τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος χθες παρουσίασε την πολιτική πλατφόρμα του νέου πολιτικού φορέα. Σύμφωνα με την ιδρυτική της διακήρυξη, η Δημοκρατική Αριστερά δεσμεύεται για τη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής και υπεύθυνης πρότασης εξόδου από την κρίση καθώς και για την ενίσχυση μεθόδων και πρακτικών που θα φέρνουν την πολιτική στους πολίτες και τους πολίτες στην πολιτική. «Φιλοδοξούμε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς να είναι η απάντηση στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για τη ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και για τον ανακαθορισμό των κοινωνικών συσχετισμών, αλλά ταυτόχρονα και η υπεράσπιση του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής Αριστεράς» τονίζεται στη διακήρυξη.
Ο πυρήνας των ανανεωτικών ιδεών του νέου κόμματος κωδικοποιείται στις θεμελιώδεις αρχές «δημοκρατικός σοσιαλισμός- αριστερός ευρωπαϊσμός- μεταρρυθμιστική στρατηγική- οικολογική εγρήγορση» γιατί, όπως τονίζεται στη διακήρυξη, ο χώρος της Ανανεωτικής και διαρκώς ανανεούμενης Αριστεράς είναι ένα ζωντανό κύτταρο υπεύθυνης στάσης, επίκαιρου λόγου και προγραμματικών θέσεων για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Επισημαίνεται επίσης ότι «αφήνουμε πίσω την Ελλάδα της χρεοκοπίας και της παρακμής, και είμαστε η Αριστερά που σταθερά υποστηρίζει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα από τον νεοφιλελευθερισμό και το ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά την αριστερή αντιμετώπιση της κρίσης αναφέρεται ως επιβεβλημένη ανάγκη η μείωση του ελλείμματος και η συγκράτηση του χρέους να μη φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων μέσα από την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά να συνδυαστεί με βαθιά αλλαγή του κράτους, του άδικου φορολογικού συστήματος, της διαχείρισης των χρημάτων του Δημοσίου, του παραγωγικού αλλά και του καταναλωτικού προτύπου, επιλογών και νοοτροπιών σπατάλης και διαφθοράς. Για την Ε.Ε.
Για τη Δημοκρατική Αριστερά είναι κεντρικό ιδεολογικό πρόταγμα η υπεράσπιση του «δημόσιου συμφέροντος», αφού «η δική μας Αριστερά δεν μπορεί παρά να επικεντρώνεται στην ανθρώπινη διάσταση της κρίσης και το προστατευτικό δίχτυ της κοινωνικής δικαιοσύνης». Οι κατευθύνσεις αυτές μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή για τη χώρα, τους εργαζομένους, ενώ η αντιμετώπιση της κρίσης συνδυάζεται με τις αναγκαίες αλλαγές στην Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της ομοσπονδιακής δημοκρατικής ενοποίησης με πρώτους στόχους τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του τραπεζικού συστήματος και των χρηματαγορών από πολιτικούς θεσμούς, την απεμπλοκή από τους δημοσιονομικούς κανόνες και αποδοχή της βαρύτητας των κριτηρίων απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, καθώς και τη στήριξη του ευρώ με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό, τη στήριξη χωρών όταν δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις. Ιδιαίτερο κεφάλαιο υπάρχει στην ιδρυτική διακήρυξη για την Αριστερά και την Οικολογία με την επισήμανση ότι μπορούν να συνθέσουν ένα καινούργιο όραμα, μια προγραμματική καινοτομία για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες. «Το νέο μας κόμμα στηριγμένο στις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της πολυφωνίας και της αποτελεσματικότητας, συνδυάζοντας τη συλλογικότητα με την ατομική ευθύνη στη λειτουργία και τη δράση, διεκδικεί να κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα με τους πολίτες που συμμετέχουν ή το παρακολουθούν να επιβεβαιώνει καθημερινά την αντιστοιχία του με τα ονόματα που επαγγέλλεται», καταλήγει η διακήρυξη.

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ με την απόφασή του να αποχωρήσει από τον ΣΥΝ μαζί με τους συντρόφους του της Ανανεωτικής Πτέρυγας εμφανίστηκε χθες ο Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας στην ομιλία του ότι η εγκατάλειψη της Κουμουνδούρου «απελευθέρωσε και συσπείρωσε πολλαπλάσιες δυνάμεις».
Ο βουλευτής της Ανανεωτικής Πτέρυγας δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στον Συνασπισμό ή τον ΣΥΡΙΖΑ και προτίμησε να παραθέσει στο ακροατήριο της Δημοκρατικής Αριστεράς τις βασικές αρχές και θέσεις του νέου κόμματος. «Οι σύντροφοι της ΑΡΣΗ, της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς, οι σύντροφοι από την Αριστερή Αναγέννηση, είναι εδώ και μαζί με πολλούς ανένταχτους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες αποφασίζουμε τη νέα πορεία μας», είπε αρχίζοντας την ομιλία του.

Ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, λέγοντας ότι η απειλή για το ευρώ απαιτεί περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη ενοποίηση και οικονομική διακυβέρνηση, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα έχει τώρα περισσότερο από ποτέ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επεσήμανε ότι σοσιαλισμός και δημοκρατίας δεν ξεχωρίζουν και διαβεβαίωσε ότι πρώτιστος στόχος της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι η καταπολέμηση της αμφισβήτησης και της υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών που σήμερα πλήττονται και απαξιώνονται διαρκώς. Πρόσθεσε ότι η «οι πολιτικές μας παρεμβάσεις νοούνται από θέσεις ευθύνης για την πορεία της χώρας» και τόνισε πως «οι κοινωνικοί αγώνες αποκτούν δύναμη όταν χαράσσουν βαθιές αλλαγές στο σημερινό κράτος και δεν στηρίζονται στον κρατικισμό, τον δογματισμό και την αυταρχική κομματική εξουσία». Κατήγγειλε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές τους και παρατήρησε πως «δικαίως πολύ μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τούς αποδοκιμάζουν. Αν οι πολίτες είχαν εναλλακτικές λύσεις θα έβαζαν κυριολεκτικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα συγκεκριμένα κόμματα και τους δύο, παρά την προσπάθεια της Ν.Δ. να κρυφτεί». Παράλληλα άσκησε κριτική σε άλλες δυνάμεις της Αριστεράς γιατί, όπως είπε, επί μήνες αρνήθηκαν να διατυπώσουν μια εναλλακτική πρόταση και «ξοδεύτηκαν στις καταγγελίες χωρίς κανένα αποτέλεσμα και έφθασαν σε σημείο να αναζητούν λύσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και χωρίς ευρώ».

Αναφερόμενος στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης επιβάλλει την απόκρουση και άρση του άδικου και άνισου φορολογικού συστήματος, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις. «Πέρα από την αντισυνταγματικότητά τους, καταστρέφουν τον προστατευτικό ιστό της εργασίας, καθηλώνουν τους εργαζόμενους και τους υποτάσσουν στις διαθέσεις και τα συμφέροντα της εργοδοσίας». Μιλώντας δε για το ασφαλιστικό σύστημα είπε ότι αποδομεί και ανατρέπει τα δικαιώματα των πολιτών και στερεί το δικαίωμα στη σύνταξη στις επόμενες γενεές.
Καταλήγοντας, ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι το νέο κόμμα απευθύνεται στην κοινωνία και επιδιώκει να εκφράσει μια Αριστερά της ευθύνης, να συσπειρώσει τις δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μία κοινωνία που τεμαχίζεται και αλλάζει. «Η Αριστερά μπορεί να έρθει ξανά στο προσκήνιο», είπε κλείνοντας την ομιλία του.
Σχολιάζοντας την ίδρυση του νέου κόμματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε (στην ΕΡΑ): «Νομίζω ότι κάνουν λάθος. Και όπως προσδιορίζεται το πολιτικό στίγμα αυτής της καινούργιας προσπάθειας, όπως τουλάχιστον το διάβασα σε συνεντεύξεις τις τελευταίες μέρες, απέχει απ΄ αυτό που μέχρι τώρα γνωρίζαμε ως χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς».

ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ των γραμμάτων αλλά και πανεπιστημιακοί συγκροτούν την πρώτη Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς που εξελέγη χθες από τη συνδιάσκεψη του κόμματος. Ανάμεσά τους ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Γιάννης Κακουλίδης, ο εγκληματολόγος και πρώην υποψήφιος υπερνομάρχης με τον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Πανούσης, ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Παπαβασιλόπουλος και Βασίλης Πεσματζόγλου, ο Γιάννης Σακιώτης από τον χώρο της Οικολογίας και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης. Ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς θα είναι και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός. Εμφάνιση στη χθεσινή «πρεμιέρα» του νέου κόμματος έκανε η Νίτσα Λουλέ, ενώ επανέκαμψε στην Ανανεωτική Πτέρυγα και ο Ανδρέας Κουράκης ο οποίος ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο Μπουτάρη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

ΠΡΕΖΑ TV
28-6-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eπιτελους λιγη ελπιδα για κατι καλυτερο μεσα σε αυτον τον πολιτικο ωχετο...

Ανώνυμος είπε...

elpida? ta arxidia tha tous doso stous malakes tous karieristes pou kanane kai diko tous koma tou mounoskyla
alla den peirazei kontos psalmos allilouia na tous do stis epomenee ekloges posoi apo aftous tha eine mesa stin vouli