Τρίτη, Ιουνίου 22, 2010

ΑΠΕΙΛΗ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΙΜΧΑ

Το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ), που δραστηριοποιείται στην έρευνα και στη διάδοση βαλκανικών γλωσσών από το 1953 έως σήμερα, κινδυνεύει. Η διευθύντρια του ΙΜΧΑ Ελευθερία Μαντά αισιοδοξεί ότι "μπορεί να βρεθεί οριστική λύση μέσα στο καλοκαίρι, με την οποία θα αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα βιωσιμότητας του ιδρύματος", όμως οι καθηγητές που διδάσκουν βαλκανικές γλώσσες σε περίπου 300 φοιτητές παραμένουν ένα χρόνο τώρα απλήρωτοι και αγωνιούν για το μέλλον τους.
Τα προβλήματα του ΙΜΧΑ άρχισαν πριν από ένα χρόνο. "Μέχρι τότε πληρωνόμασταν κανονικά. Άλλωστε η σχολή ξένων γλωσσών του ΙΜΧΑ είναι από τις μοναδικές στο είδος τους. Επίσης είναι σεβαστό και το ποσό που πληρώνει ο κάθε σπουδαστής και έτσι υποθέταμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Πριν από ένα χρόνο όμως σταμάτησαν οι τακτικές πληρωμές. Πολλοί από τους καθηγητές, βλέποντας αυτή την κατάσταση, έφυγαν. Όσοι έχουμε μείνει πονάμε πραγματικά το έργο που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια", εξηγεί καθηγήτρια του ΙΜΧΑ, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της.
"Η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και έναν χρόνο το διοικητικό προσωπικό έξι ατόμων και οι είκοσι καθηγητές παραμένουν απλήρωτοι. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να εξοφληθούν κάποια χρήματα από τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που γίνονται τώρα στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ πάντα εξετάζουμε τη δυνατότητα να λύσουμε το πρόβλημα μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο υπάγεται το ΙΜΧΑ", εκτιμά η κ. Μαντά.
Όπως είναι αναμενόμενο, πολλές δραστηριότητες του ιδρύματος το τελευταίο διάστημα έχουν ατονήσει. Αυτή τη στιγμή, παρόλο που οι εγγραφές για τα τμήματα ξένης γλώσσας γίνονται κανονικά, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθεί η επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Το ΙΜΧΑ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας να γίνει η Θεσσαλονίκη "αντάξια της ιστορίας της", για να το θέσουμε με τους όρους που είχε χρησιμοποιήσει η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ από το βήμα του φεστιβάλ παιδείας που οργάνωσε πρόσφατα η εφημερίδα "Μακεδονία". Η κ. Αρβελέρ είχε εξηγήσει ότι η Θεσσαλονίκη, η "πρώτη ευρωπαϊκή πόλη" και "το σημαντικότερο λιμάνι των Βαλκανίων", θα μπορούσε να διαπρέψει σε τομείς όπως η σλαβολογία, η βυζαντινολογία, η τουρκολογία. Σε τομείς, δηλαδή, άρρηκτα συνδεμένους με τη μακραίωνη ιστορία της, που συνάδουν με τον ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Βαθύτατα δυσαρεστημένος και προβληματισμένος με την εξέλιξη του ΙΜΧΑ είναι και ο καθηγητής και αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού του δήμου Θεσσαλονίκης Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο οποίος από το 1994 έως το 2004 διετέλεσε εξωτερικός συνεργάτης του ΙΜΧΑ σε θέματα που αφορούσαν κυρίως την Πρώην Γιουγκοσλαβία και το Κοσσυφοπέδιο. "Θυμάμαι την αγωνία κάθε χρόνο να εξασφαλιστούν τα χρήματα για τη λειτουργία του ιδρύματος. Σταδιακά και επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ το έργο του ΙΜΧΑ απαξιωνόταν, τη στιγμή που στα Σκόπια αντίστοιχα ιδρύματα έχουν εικοσαπλάσιο προσωπικό", τόνισε στη "Μ" ο κ. Καρακωστάνογλου.

Συνυφασμένο με την πορεία αλλά και τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης το ίδρυμα έχει αναπτύξει δραστηριότητες στους εξής τομείς:
- Στην έρευνα σε θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, πολιτισμού, διεθνών σχέσεων, οικονομίας του βαλκανικού χώρου.
- Στην έκδοση επιστημονικών συγγραμμάτων και περιοδικών.
- Στη διδασκαλία των βαλκανικών γλωσσών, της ρωσικής, της πολωνικής, της τσεχικής και της αραβικής. Από τα τμήματα ξένων γλωσσών που λειτουργούν από το 1963 έχουν αποφοιτήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 8.000 σπουδαστές.
- Στη διοργάνωση συνεδρίων και παρεμφερών επιστημονικών συναντήσεων.
- Στη λειτουργία θερινών μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού για ξένους σπουδαστές.
- Εδώ και χρόνια το ΙΜΧΑ έχει αναπτύξει τη μοναδική στην Ελλάδα εξειδικευμένη σε βαλκανικά θέματα και πλήρως μηχανογραφημένη βιβλιοθήκη, που διαθέτει περισσότερους από 25.000 τίτλους και 700 τίτλους περιοδικών εκδόσεων. Υπάρχει επίσης πλούσιο αρχειακό υλικό σε μορφή μικροταινιών, καθώς και συστήματα ανάγνωσης και εκτύπωσής τους.

ΠΡΕΖΑ TV
22-6-2010


Της Στελίνας Μαργαριτίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: