Με πρωτοφανείς, όπως σχολίαζαν μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, χαρακτηρισμούς και κρίση περί του τι είναι παραγεγραμμένο και τι όχι από την ανακριτική αρχή διαβιβάστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή η δικογραφία που αφορά τον πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. Κώστα Κιλτίδη, ο οποίος κατόπιν δικής του- και μάλιστα επίμονης- αίτησης θα καταθέσει σήμερα το απόγευμα στην Εξεταστική!
Oπως αναφέρεται στα επίμαχα έγγραφα που έχουν τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό», για τον κ. Κιλτίδη «προέκυψαν στοιχεία που σχετίζονται με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για πράξεις που φαίνεται να έχουν τελεσθεί το έτος 2008 και συνεπώς εμπίπτει σε χρονική αρμοδιότητα της Βουλής προς άσκηση ποινικής δίωξης». Μέλη της Επιτροπής- από την πλευρά της κυβερνώσας πλειοψηφίας- που δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τον αιφνιδιασμό υπογράμμιζαν χθες πως είναι πρωτοφανές και γεννά ερωτηματικά «οι δικαστικές αρχές να προαποφασίζουν για ποιο πρόσωπο η Βουλή μπορεί να ασκήσει τη διαδικασία για ποινικές ευθύνες και για ποια όχι». Η επίμαχη πράξη για την οποία η ανακρίτρια κ. Ε. Καλού κάνει μνεία περί μη παραγραφής, είναι η υπογραφή από πλευράς κ. Κιλτίδη το 2008 της απόφασης σύμφωνα με την οποία η έκταση στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής δεν είναι δάσος αλλά δασική έκταση. Με την απόφαση αυτή ο κ. Κιλτίδης κάνει δεκτή τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Χθες πάντως δόθηκε το «πράσινο φως» για παράταση των εργασιών της Επιτροπής του Βατοπεδίου για μία εβδομάδα προκειμένου να εξεταστεί η δικογραφία που απέστειλε η εφέτης ανακρίτρια Ελένη Καλού, ενώ η πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα της Ν.Δ. για παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου να καταγραφούν σε έκθεση πραγματογνωμόνων οι ζημιές που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την υπόθεση των ανταλλαγών δημοσίων κτημάτων με τη λίμνη Βιστωνίδα.
Μάλιστα, όπως επισήμανε εντός της Εξεταστικής ο κ. Ντίνος Ρόβλιας, «το ύψος αυτών των ζημιών στο περίγραμμά του το ξέρουμε από την προηγούμενη Εξεταστική και έχει καταγραφεί στο πόρισμα και είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ», ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «το ακριβές μέγεθος της ζημιάς θα διαφανεί όταν τελειώσει και η ποινική διάσταση με την σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής».
Η Εξεταστική απέρριψε επίσης το αίτημα που έθεσε ξανά ο ΛΑΟΣ για κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή- ομοφώνως από όλα τα άλλα κόμματα- ενώ σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου και της οφσόρ Τorcaso στην υπόθεση του Βατοπεδίου, βουλευτές της πλειοψηφίας έλεγαν πως «από τη στιγμή που η εν λόγω οφσόρ δεν εμπλέκεται στον κεντρικό πυρήνα της υπόθεσης του Βατοπεδίου, δεν υπάρχει λόγος να ερευνηθεί από την Εξεταστική η τυχόν εμπλοκή της, ας ερευνηθεί από την Προκαταρκτική». Ακόμα, παραπέμπουν στο πόρισμα της προηγούμενης Εξεταστικής όπου το ΠΑΣΟΚ ζητούσε και για την Τorcaso να γίνει έρευνα από την Επιτροπή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος. Και επισήμαναν ότι ήδη από τις 28 Μαΐου ζητούν από τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο την ενδελεχή έρευνα των εταιρειών και λογαριασμών φυσικών προσώπων που εμπλέκονται καθώς «από τον τρόπο παρουσίασης των στοιχείων που έκαναν στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος τα μέλη της Εξεταστικής αισθάνθηκαν περισσότερο προβληματισμένοι και απογοητευμένοι και αντί να έρθουν στο φως οι διαδρομές και ροές του χρήματος, εξήλθαν από τη συνεδρίαση με μεγαλύτερη σύγχυση». Η Εξεταστική αποφάσισε επίσης, κατόπιν αιτήματος της Ν.Δ., να καταθέσει ξανά ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης.
ΠΡΕΖΑ TV
2-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου