Κυριακή, Ιουνίου 20, 2010

ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ Ο ΜΕΛΙΤΑΙΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ!!!

Στάση πληρωμών κήρυξε η νομαρχία Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα εμβολιασμού των αιγοπροβάτων για τον μελιταίο πυρετό, διότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη μετακίνηση των κτηνιάτρων. Παράλληλα παραμονεύει και η σαλμονέλα, καθώς δεν ελέγχονται ούτε τα πτηνοτροφεία ούτε οι εγκαταστάσεις τροφίμων. Με άλλα λόγια, η διεύθυνση Κτηνιατρικής της νομαρχίας υπολειτουργεί, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δημόσια υγεία.
Το πρόβλημα προέκυψε εξαιτίας των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας, το οποίο, για την περίπτωση των κτηνιάτρων, προβλέπει μείωση του μισθού κατά 30% και περικοπή των εκτός έδρας επιδομάτων.
Έως πριν από ένα μήνα οι κτηνίατροι διέθεταν τα αυτοκίνητά τους για τις μετακινήσεις τους στις κατά τόπους κτηνοτροφικές μονάδες, όμως το ψαλίδισμα του μισθού τους έκοψε και το παραμικρό κίνητρο συνέχισης της έως τώρα διαδικασίας. “Είναι λυπηρό να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία για αμελητέο κόστος, το οποίο περικόπτει η κυβέρνηση, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες”, αναφέρει στη “ΜτΚ” ο προϊστάμενος του τμήματος Υγείας των Ζώων της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της νομαρχίας Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Τρευλόπουλος και προσθέτει: “Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στους εμβολιασμούς των αιγοπροβάτων, ο οποίος πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 10 Ιουλίου, αλλά και σε άλλες ασθένειες, όπως η σαλμονέλα και ο καταρροϊκός πυρετός, καθώς σταμάτησαν παντού οι έλεγχοι και οι εμβολιασμοί. Επιπλέον το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον νομό Θεσσαλονίκης αλλά ολόκληρη τη χώρα”.

“Πράγματι, το τελευταίο διάστημα το πρόγραμμα διακόπηκε”, επιβεβαιώνει στη “ΜτΚ” η αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης Ανθή Πορφυριάδου και προσθέτει ότι “μέχρι τις 19 Ιουνίου θα σταματήσουν σε όλο τον νομό οι εμβολιασμοί”. Η ίδια μας πληροφορεί ότι επανειλημμένως η νομαρχία απευθύνθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος, όμως χωρίς ανταπόκριση.
Η νομαρχία Θεσσαλονίκης διαθέτει μόλις δύο αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις των κτηνιάτρων, τα οποία δεν επαρκούν. “Ως τώρα χρησιμοποιούσαμε τα δικά μας αυτοκίνητα, όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί μετά τις περικοπές στον μισθό μας”, υπογραμμίζει ο κ. Τρευλόπουλος.
Με τα νέα δεδομένα, τα πλαφόν των μετακινήσεων των κτηνιάτρων ετησίως περιορίζεται σε 60 ημέρες τον χρόνο, από 120 ημέρες που ίσχυε πριν από τα μέτρα. Παράλληλα οι κτηνίατροι, για την εκτός έδρας εργασία τους, αποζημιώνονταν με επτά ευρώ την ημέρα. “Ακόμη και αυτό το μικρό ποσό μάς το έκοψαν”, συμπληρώνει ο κ. Τρευλόπουλος.

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Τρευλόπουλος, στις συναντήσεις που είχε ο κλάδος του με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή κατανόησε το πρόβλημα, γι’ αυτό πρότεινε τροπολογία, ώστε να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς. “Ωστόσο το θέμα σκαλώνει στο υπουργείο Οικονομικών και, όπως διαπιστώσαμε από τις δηλώσεις του υφυπουργού Φίλιππου Σαχινίδη, δεν πρόκειται να επιλυθεί. Είναι πράγματι πολύ λυπηρό, για ένα μικρό κόστος να κινδυνεύει η δημόσια υγεία”, επισημαίνει ξανά ο κ. Τρευλόπουλος, προσθέτοντας ότι οι ελλιπείς έλεγχοι και εμβολιασμοί στο ζωικό κεφάλαιο αντίκεινται με τις κοινοτικές οδηγίες. “Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα μας και το χειρότερο να απαγορευτούν οι εξαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων”.

Εξαιτίας των περικοπών, ακόμη και τα δύο υπηρεσιακά αυτοκίνητα της νομαρχίας, που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τους κτηνιάτρους στις κτηνοτροφικές μονάδες, παραμένουν σταθμευμένα, διότι δεν υπάρχουν χρήματα για βενζίνη. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ζώα δεν εμβολιάστηκαν για το μικρόβιο της βρουκέλλας (που προκαλεί τον μελιταίο) και θα πρέπει να σφαγιαστούν αν εμφανίσουν τη νόσο. Από την άλλη, άμεσος είναι ο κίνδυνος να μεταδοθεί η ασθένεια στους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με τα άρρωστα ζώα, αλλά και σε όσους καταναλώσουν μολυσμένο κρέας και τα παράγωγά του.
Ο εμβολιασμός αφορά ζώα που προορίζονται για αναπαραγωγή. Όπως τονίζει στη “ΜτΚ” ο κτηνοτρόφος Κ. Κουλουσίδης, “αν δεν εμβολιαστούν τα ζώα, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αν νοσήσουν. Θα πρέπει να σφαγιαστούν, που σημαίνει μεγάλη απώλεια ζωικού κεφαλαίου και γενικότερα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία”.

ΠΡΕΖΑ TV
20-6-2010


Της Μαρίας Καραούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: