Τετάρτη, Ιουνίου 02, 2010

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΙΣΘΩΝΙΔΑΣ

Νέα «ολιγοήμερη» παράταση εργασιών, εξασφάλισε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου, καθώς συν τοις άλλοις, διαβιβάστηκε σήμερα στη Βουλή η δικογραφία που αφορά την εμπλοκή στην υπόθεση, του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Κιλτίδη.
Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υφυπουργός βαρύνεται με την αποδοχή της εισήγησης του Νομικού Συμβούλου του υπουργείου του, Χρ. Μπότσιου, για «διοικητικό» χαρακτηρισμό ως δασικής, της έκτασης που παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπαιδίου, αν και μετά την έκρηξη του σκανδάλου, δρομολόγησε τις διαδικασίες για κανονικό χαρακτηρισμό της από την αρμόδια δασική υπηρεσία, ως «δάσους».
Ο κος Κιλτίδης, πρόκειται να εξεταστεί αύριο από την Επιτροπή - ενώ έχει δρομολογηθεί και η κατάθεση του επιχειρηματία, Γ. Σαχπατζίδη, ο οποίος είχε συναλλαγές με τη Μονή Βατοπαιδίου στο παρελθόν και είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας TORCASO Investments, στην κατοχή της οποίας ήταν στο παρελθόν, το ακίνητο που αγόρασε στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτη, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος. Σημειώνεται πως ο κος Σαχπατζίδης, έχει διευκρινίσει, πως κατά την εποχή που η TORCASO ήταν κυρία του ακινήτου, ο ίδιος δεν ήταν ιδιοκτήτης της.

Την παράταση εργασιών της Επιτροπής - τετράμηνη ωστόσο - είχε ζητήσει πρώτη χθες, η Νέα Δημοκρατία, μετά από τα δημοσιεύματα για αγορά εκ μέρους του Άκη Τσοχατζόπουλου, της προαναφερθείσας οικίας. Η Εξεταστική, απέρριψε το αίτημα για τετράμηνη παράταση - ενώ και το ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις του Ντίνου Ρόβλια, επέμεινε πως η εταιρεία TORCASO Investments, «είχε εντοπιστεί ήδη από την εποχή της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής, δεν βρίσκεται στον πυρήνα της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου και η τωρινή εμπλοκή της δεν είναι λόγος να αναβληθεί η έκδοση του πορίσματος. Η όποια περαιτέρω διερεύνηση της διακίνησης των κεφαλαίων, έχει εξάλλου ζητηθεί ήδη από την Τράπεζα της Ελλάδος με επιστολή του προέδρου της Εξεταστικής, Μ. Μπεντενιώτη (28/5/2010) και τα οποία στοιχεία ενδεχομένως προκύψουν, θα αποτελέσουν αντικείμενο της προανακριτικής Επιτροπής και της δικαστικής διερεύνησης».
Πράγματι, όπως ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Μ. Μπεντενιώτης, με επιστολή του στην Τράπεζα της Ελλάδας, εκφράζει την «απογοήτευση» των μελών της Επιτροπής, «καθώς, ενώ τα μέλη της ανέμεναν να φωτιστούν οι πτυχές αυτής της υπόθεσης και κυρίως να έλθουν στην επιφάνεια οι διαδρομές και οι ροές του χρήματος, τελικά εξήλθαν από τη συνεδρίαση, με μεγαλύτερη σύγχυση».
«Βέβαια, δεν υποβαθμίστηκε και δεν απαξιώθηκε το έργο της ομάδας εργασίας, ούτε αμφισβητήθηκαν οι ικανότητες των μελών της. Ακόμα αναγνωρίστηκαν οι δυσκολίες και οι δυσχέρειες που αντιμετωπίστηκαν στην διερεύνηση των στοιχείων αυτής της υπόθεσης, πλην όμως το αποτέλεσμα του ελέγχου, δεν κρίθηκε επαρκές» αναφέρεται στην επιστολή του κου Μπεντενιώτη και ανακοινώνεται το αίτημα των μελών της Εξεταστικής, να συνεχιστούν οι έλεγχοι της Τράπεζας της Ελλάδος και μετά την κατάθεση του πορίσματος.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, σε δηλώσεις του απήντησε στις χθεσινές αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας, επιμένοντας στους υπολογισμούς του πορίσματος που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ το 2008, σύμφωνα με τους οποίους, το Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ. «Το μέγεθος συναρτάται με την ποινική διάσταση της υπόθεσης. Είναι λοιπόν θέμα Δικαιοσύνης και Προκαταρκτικής Επιτροπής» παρατήρησε ο κος Ρόβλιας.

ΠΡΕΖΑ TV
2-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: