Κυριακή, Ιουνίου 13, 2010

ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ

Ελεγχο στις 25 μονάδες του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) διενεργεί το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης μετά από προτροπή της προέδρου του οργανισμού, Μένης Μαλλιόρη, να ερευνηθούν σχολαστικά όλες οι λειτουργίες του και κυρίως ό,τι αφορά τις λίστες αναμονής και τη σωστή διακίνηση υποκαταστάτων.

Ολα άρχισαν μετά από καταγγελία χρήστη για την Ε' Μονάδα του ΟΚΑΝΑ της οδού Αβέρωφ. Η διερεύνηση της καταγγελίας από τους ράμπο κατέληξε ότι η διακίνηση υποκαταστάτων γίνεται με προχειρότητα, χωρίς να τηρούνται οι κανονιστικές διατάξεις και να ασκούνται αυστηροί έλεγχοι.

Τι όμως προέκυψε και τι απαντούν οι υπεύθυνοι του ΟΚΑΝΑ;

* Ενώ οι παραγγελίες βουπρενορφίνης γίνονται κάθε μήνα, δεν είχε οριστεί στην μονάδα επιτροπή παραλαβής. Υπεύθυνος διαχειριστής ουσιών στις μονάδες είναι ο φαρμακοποιός. Στη συγκεκριμένη μονάδα ούτε φαρμακοποιός υπάρχει αλλά ούτε ορίστηκε υπεύθυνος ένας εκ των δύο γιατρών που υπηρετούν.

Στο πόρισμα των ράμπο αναφέρεται:

* «Τα φάρμακα που τοποθετούνται στο χρηματοκιβώτιο δεν καταγράφονται, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για απώλειες, ενώ οι ασθενείς δεν υπογράφουν κάθε φορά που τους χορηγείται το φάρμακο. Στο βιβλίο συμβάντων, όπου γράφονται οι κατεστραμμένες ποσότητες και τα χάπια βουπρενορφίνης, υπάρχει κενός χώρος που δεν διαγράφεται ώστε να αποκλείεται η δυνατότητα συμπλήρωσης στοιχείων εκ των υστέρων. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος δείχνει λάθη και διαφοροποιήσεις στην ημερησία ποσότητα υποκαταστάτων. Επίσης δεν υπογράφεται το κλείσιμο κάθε σελίδας με τη συνολική ημερήσια κατανάλωση».

* Η μονάδα έπρεπε να συντάσσει έντυπο ισολογισμό τριμηνιαίας κατανάλωσης βουπρενορφίνης. Αντίθετα, το τελευταίο έντυπο που συντάχθηκε αφορούσε τους πρώτους 10 μήνες του 2007.

* Ο «Φάκελος Ασθενούς», του οποίου η βελτιωμένη έκδοση παραδόθηκε τον Αύγουστο του 2008, δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται οι δυνατότητές του.

* Το Κέντρο Υποδοχής Ενημέρωσης και Προσανατολισμού (ΚΥΕΠ), τηρεί το δικό του αρχείο. Κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα δεν υφίσταται, οπότε τα στοιχεία δεν διασταυρώνονται.

* Οι φάκελοι των χρηστών στις κατ' εξαίρεσιν αιτήσεις για την ένταξή τους στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ δεν είναι αρχειοθετημένοι σε ενιαίο φυλασσόμενο χώρο, αλλά βρίσκονται διασκορπισμένοι σε διάφορους ορόφους στην κεντρική υπηρεσία. Ο γραμματέας της επιτροπής είναι υπάλληλος του λογιστηρίου εκτελώντας και χρέη γραμματέως της Επιτροπής Αξιολόγησης. «Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο πρώην γενικός διευθυντής του οργανισμού, Β. Αραμπατζής, υπέγραφε με την ιδιότητά του έγγραφα πριν από την προκήρυξη της θέσης του αλλά και μετά την αποχώρησή του από τον ΟΚΑΝΑ».

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιόρη, μας είπε: «Τις επισημάνσεις των επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας τις κρατώ σαν σημαντικά σημεία προς διερεύνηση. Οταν ανέλαβα τη θέση της προέδρου τον Μάρτιο κατέγραψα τα κυριότερα διοικητικά, οικονομικά και διαχειριστικά θέματα του ΟΚΑΝΑ τα οποία και κατέθεσα στο υπουργείο Υγείας. Τα θέματα που προέκυψαν και άρχισαν ήδη να αντιμετωπίζονται ήταν πολύ πιο σημαντικά από αυτά της έκθεσης των επιθεωρητών, όπως π.χ. τα χρέη του ΟΚΑΝΑ προς το ΙΚΑ, που είχαν παρακρατηθεί από τη μισθοδοσία των εργαζομένων και τα οποία ανέρχονται σε 3,4 εκατ. ευρώ. Ζήτησα από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρο Ρακιτζή, να συνεχιστεί από μεικτό κλιμάκιο γενικός έλεγχος σε όλες τις μονάδες».

Σχετικά με τον πρώην γενικό διευθυντή κ. Β. Αραμπατζή η πρόεδρος συμπλήρωσε: «Περιμένω την πλήρη αναφορά των ελεγκτών, δεδομένου ότι, κατά την εκτίμησή μου, εγείρονται εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο που λειτουργούσε και για τα έγγραφα που υπέγραφε».

Ο ψυχίατρος Α. Κατσουλάκος, υπεύθυνος της Ε' μονάδας, θεωρεί ότι οι επιθεωρητές δεν ανακάλυψαν κάτι ουσιαστικό: «Δίνουμε περισσότερη βάση στην επιστημονική και θεραπευτική εργασία που προσφέρεται. Δεν υποτιμώ τις διαπιστώσεις των επιθεωρητών, πολλά πρέπει να διορθωθούν, αλλά χρειάζεται περισσότερο προσωπικό. Από το 2005 είχα ζητήσει φαρμακοποιό, έστω και δύο φορές την εβδομάδα. Η λειτουργία της μονάδας στηρίζεται στο πραγματικό ενδιαφέρον και στο φιλότιμο των εργαζόμενών της».

ΠΡΕΖΑ TV
13-6-2010


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: