Πέμπτη, Ιουνίου 10, 2010

ΕΛΟΤ: ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΥΣ

Κίνδυνο παγίδευσης κεφαλιού, ποδιού, δακτύλων ή ακόμα και σοβαρό ενδεχόμενο τραυματισμού από πτώσεις διαπίστωσε ο ΕΛΟΤ σε πολλούς από τους παιδότοπους της χώρας. Επειτα από ελέγχους σε 1.200 παιδότοπους, οι εξειδικευμένοι ελεγκτές αποφάνθηκαν ότι όχι μόνο δεν τηρείται η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για τις προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά και ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα παιχνίδια ήταν άκρως επικίνδυνα. Η κατάσταση για την ασφάλεια των παιδιών φαίνεται ότι είναι ακόμα χειρότερη, αφού, όπως είπε στην «Ε» ο Νίκος Σκορδαρας, μηχανολόγος-μηχανικός και επικεφαλής της Διεύθυνσης Πιστοποίησης του ΕΛΟΤ για τους παιδότοπους, οι έλεγχοι γίνονται όπου τους καλούν οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν με δική τους πρωτοβουλία να πάρουν την πιστοποίηση του Οργανισμού. «Μπορεί η νομοθεσία να προβλέπει υποχρεωτική πιστοποίηση από εμάς κάθε χρόνο, αλλά δεν είναι πολλοί αυτοί που συμμορφώνονται. Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν άλλοι τόσοι παιδότοποι που δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ και ένας θεός ξέρει τι συνθήκες επικρατούν εκεί μέσα».

Με άλλα λόγια, ο ΕΛΟΤ δεν μπορεί να παρέμβει αυτεπάγγελτα και να κάνει έφοδο σε έναν παιδότοπο για τον οποίο υπάρχουν καταγγελίες ή που οι ελεγκτές έχουν υπόνοιες για μη ασφαλή παιχνίδια. «Παίρνουν άδεια για καφετέρια, βάζουν μέσα ένα φουσκωτό χωρίς πιστοποίηση και ονομάζουν το χώρο παιδότοπο. Ακόμα και σε Ινστιτούτα Αισθητικής ή και πλοία υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις κι εμείς δεν μπορούμε, γιατί δεν το προβλέπει ο νόμος, να επέμβουμε. Δυστυχώς πηγαίνουμε όπου μας καλούν».

Μόνο όσοι θέλουν λοιπόν είναι νόμιμοι. Θεωρητικά ο νόμος προβλέπει ότι δίπλα στην άδεια λειτουργίας ο ιδιοκτήτης οφείλει να έχει αναρτημένη και την πιστοποίηση και ότι ελέγχους γι' αυτό πρέπει να κάνει η δημοτική αστυνομία του εκάστοτε δήμου που έχει χορηγήσει και την άδεια. Φυσικά, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αυτό δεν συμβαίνει, αφού οι δήμοι είτε επικαλούνται την έλλειψη προσωπικού είτε απλώς δεν έχουν τη βούληση να το πράξουν. «Μοναδική λύση είναι οι ίδιοι οι γονείς να αναζητούν το χαρτί της πιστοποίησης ώστε να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ασφαλείς χώρους».

Για «αλεξιπτωτιστές» που εκτός από ανεύθυνοι όσον αφορά τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών, δημιουργούν προβλήματα και στη φήμη του κλάδου, έκανε λόγο η Ευτυχία Μαρίνου, πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής τού υπό ίδρυση Συλλόγου Παιδότοπων Ελλάδας (ΣΠΕ). «Προσπαθούμε να εξυγιάνουμε τον χώρο αλλά δεν είναι εύκολο. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στον σύλλογο 50 ιδιοκτήτες τη στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες παιδότοποι. Μπήκαν στον χώρο τυχάρπαστοι που θέλησαν απλώς να βγάλουν εύκολα λεφτά. Σε κάθε γειτονιά υπάρχει και κάποιος τέτοιος και η ζημιά που μας κάνουν είναι τεράστια. Είμαστε σοβαροί επαγγελματίες και δεν μπορεί εξαιτίας κάποιων που παρανομούν λόγω έλλειψης παρεμβατικών μηχανισμών ελέγχου να την πληρώνουμε εμείς».

Η κ. Μαρίνου αναφέρθηκε και στο προηγούμενο δημοσίευμα της «Ε» για τους παιδότοπους (29/5) και τις συνθήκες ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας που επικρατούν: «Απασχολούμε κοπέλες part time με αμοιβές σύμφωνα με τη νομοθεσία. Αποδοκιμάζουμε την ανασφάλιστη εργασία και είμαστε από τους λίγους κλάδους που αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη επιμέλεια την ασφάλιση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις μας, λόγω της φύσης των παρεχόμενων από εμάς υπηρεσιών που αφορούν παιδιά».

Οπως είπε όμως και η ίδια η κ. Μαρίνου, υπάρχουν και οι αλεξιπτωτιστές... Μετά το επίμαχο δημοσίευμα, η «Ε» δέχτηκε πρόσθετες καταγγελίες για εργασιακό μεσαίωνα σε κάποιους παιδότοπους. Μία από αυτές, του Β.Κ., πρώην εργαζομένου σε τέτοιο χώρο (τα στοιχεία του καθώς και η επωνυμία της επιχείρησης βρίσκονται στη διάθεση της «Ε»), περιγράφει ακόμα πιο άθλιες συνθήκες: «Υπήρξε περίοδος που οι αμοιβές δεν ήταν 4 αλλά 3,5 ευρώ την ώρα. Οι ανασφάλιστοι υπάλληλοι τον καιρό που εργαζόμουν εκεί, ήμασταν σταθερά πάνω από το 50%, με πολύ επιεικείς εκτιμήσεις. Σε σημείο που και εγώ ο ίδιος απορούσα τι θα γινόταν εάν όντως χτυπούσε κάποιο παιδί και ερχόταν η Αστυνομία. Για κάποιο λόγο έδειχναν μια υπερβολική άνεση με το θέμα, σαν να μην τους φόβιζε ο έλεγχος των αρμόδιων οργάνων... Με τέτοια ασυδοσία, με τέτοια εκμετάλλευση έχουμε να κάνουμε».

ΠΡΕΖΑ TV
10-6-2010


ΛΙΑΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: