Σάββατο, Ιουνίου 26, 2010

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΛΗΓΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟ!!!

...Και σαν να μην έφτανε αυτό, 3.500 συμβασιούχοι πανελλαδικά -450 εκ των οποίων εργάζονται στον νομό Θεσσαλονίκης σε παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και σε άλλες δομές πρόνοιας- παραμένουν απλήρωτοι από έξι έως δέκα μήνες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν εδώ και ένα χρόνο.
Η κατάσταση στους δήμους λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων στους συμβασιούχους είναι εκρηκτική. Οι δήμαρχοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς δεν εισρέουν πλέον χρήματα στα δημοτικά ταμεία. Την ίδια ώρα, οι αιρετοί είναι εκτεθειμένοι στους συμβασιούχους τους οποίους χρειάζονται επειγόντως το καλοκαίρι, δεδομένου ότι προγράμματα -κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, παιδικοί σταθμοί, κοινωνική μέριμνα- είναι στα φόρτε τους.
Στον νομό Θεσσαλονίκης, 450 συμβασιούχοι σε προνοιακές δομές υψώνουν κραυγή διαμαρτυρίας τόσο απέναντι στους δημάρχους όσο και απέναντι στην ηγεσία του ΥΠΕΣΔΔΑ, αξιώνοντας να πληρωθούν άμεσα, έστω κι αν σε λίγο διάστημα λήγουν οι συμβάσεις τους. Τα στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων είναι αποκαλυπτικά, αφού καταδεικνύεται ότι από τους 45 δήμους του νομού μόλις δύο με τρεις είναι “καλοπληρωτές”. Καθυστερούν, δηλαδή, τη μισθοδοσία των συμβασιούχων περί τους τρεις μήνες, ενώ οι υπόλοιποι δήμοι χρωστούν από έξι έως δέκα μήνες. Υπάρχουν, τέλος, δήμοι που δεν έχουν καταβάλει σε εργαζομένους μισθούς ενός χρόνου. “Δυστυχώς, είμαστε ένας από αυτούς του δήμους, και το λέω με μεγάλη λύπη, που χρωστά σε εργαζομένους προνοιακών δομών από έξι ως και δέκα μήνες”, τονίζει ο δήμαρχος Ευόσμου Δημήτρης Χατζηβρέττας. Προσθέτει όμως ότι για αυτό ευθύνεται η πολιτεία, που προχώρησε περικοπές της τακτικής επιχορήγησης (ΚΑΠ) κατά 25%-30%, με αποτέλεσμα ο δήμος σήμερα να αναγκάζεται να πληρώνει τη δημοτική αστυνομία ή τους σχολικούς φύλακες από ίδιους πόρους ενώ είναι ευθύνη του κράτους.

Διαμαρτυρίες στους δρόμους
Την καταβολή των δεδουλευμένων στους συμβασιούχους που εργάζονται στις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ, όπως Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΑΜΕΑ, παιδικοί σταθμοί, κοινωνική μέριμνα κλπ., οι περισσότεροι εκ των οποίων παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δέκα μήνες, ζητά με επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών η ΚΕΔΚΕ και η ομοσπονδία εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ).
“Η κατάσταση είναι τραγική για αυτούς τους ανθρώπους που δουλεύουν ως καλοί Σαμαρείτες, ενώ είναι εργαζόμενοι που πρέπει να πληρώνονται. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Και οι δήμαρχοι αλλά και το υπουργείο πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους”, υπογράμμισε ο αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ Μηνάς Μοναστηρίδης. Μάλιστα προανήγγειλε και κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι, θέση που διατυπώνει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε επιστολή της.
“Οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι βρίσκονται σε διαρκή ομηρία και ανασφάλεια που ενισχύεται από τη γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση, την αύξηση της ανεργίας και την εφαρμογή του ‘Καλλικράτη’. Ζητούμε την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την τακτοποίηση του προσωπικού. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υλοποίηση του αιτήματος θα μας αναγκάσει, ΠΟΕ-ΟΤΑ και εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές, να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις”, διαμηνύει η διοίκηση της ομοσπονδίας εργαζομένων.

ΠΡΕΖΑ TV
26-6-2010


Της Φανής Σοβιτσλή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδια χιλιαδες κοσμος εχει απολυθει στον ιδιωτικο τομεα και κανενας δεν δειχνει λιγο ευαισθησια,
Εγω λοιπον γιατι πρεπει να συγκινηθω για το δραμα των απο το παραθυρο διορισμενων ???
Πως πηγαν εκει??Με τον ΑΣΕΠ υποθετω..
Στα αρχ.....μας λοιπον ο σωζον εαυτον σωθητο!!

Ανώνυμος είπε...

ERXONTE KREMALES META TO NOEMBRIO

KE THA DOUME PIOS THA XASI TI;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;