Τρίτη, Ιουνίου 22, 2010

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ...

Αδύνατη είναι η ολοήμερη λειτουργία για το Νοσοκομείο Βόλου, καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών οι ελλείψεις σε υποδομές, αλλά κυρίως σε προσωπικό, είναι πολλές και απαγορεύουν μια τέτοια εξέλιξη. Επιπλέον το επίδομα εφημέρευσης δεν καλύπτει την πολύωρη εργασία των γιατρών για την απογευματινή βάρδια που επιθυμεί το Υπουργείο Υγείας.

Το νομοσχέδιο για την υγεία που πρόκειται να ψηφιστεί τον Ιούλιο έδωσε χθες το Υπουργείο Υγείας στην ΟΕΝΓΕ- Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας- προκειμένου να δει επακριβώς τις επερχόμενες αλλαγές στο ΕΣΥ.
Δύο από αυτές είναι η ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων και η θέσπιση επιδόματος εφημέρευσης στους γιατρούς.
Σχολιάζοντας τις παραπάνω εξελίξεις ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Βόλου κ. Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος επεσήμανε πως «η ολοήμερη λειτουργία στο Νοσοκομείο Βόλου δεν μπορεί να εφαρμοστεί».
Εξηγώντας τους λόγους που δεν μπορεί η ολοήμερη λειτουργία να γίνει πράξη στο Αχιλλοπούλειο, ο κ. Μοσχοτζόπουλος σημείωσε πως βασική αιτία είναι η έλλειψη προσωπικού.
«Εάν ίσχυε, πέραν των κλινικών εξετάσεων που θα γίνονταν, θα χρειάζονταν σε ορισμένες περιπτώσεις και εργαστηριακές εξετάσεις. Πώς να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις όμως, όταν υπάρχουν μόνο πέντε μικροβιολόγοι, οι οποίοι θα έπρεπε να δουλεύουν από το πρωί έως και το βράδυ; Επιπλέον η έλλειψη υποδομών είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Τέλος, το επίδομα εφημέρευσης θα βγαίνει από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία όμως έχουν φαλιρίσει. Ποιος πολίτης θα έρθει λοιπόν στο Νοσοκομείο Βόλου να πληρώσει το απόγευμα και να πάρει μετά από καιρό κάποια χρήματα από τον ασφαλιστικό του φορέα;», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Βόλου.
Το σύστημα αυτό, συμπλήρωσε ο ίδιος, ωφελεί τα Νοσοκομεία της Α’ ζώνης, που είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έχουν πληθώρα ιατρών, πολλοί δε απ’ αυτούς ήδη κάνουν απογευματινά ιατρεία.
Παράλληλα ο κ. Μοσχοτζόπουλος αναφέρθηκε και στις ελλείψεις σε γιατρούς στο Νοσοκομείο Βόλου αλλά και στα Κέντρα Υγείας, επισημαίνοντας πως από το Νοέμβριο δεν έχουν γίνει οι κρίσεις γιατρών, με αποτέλεσμα πάνω από 30 γιατροί όλων των ειδικοτήτων να περιμένουν τον διορισμό τους, πράγμα που δυσκολεύει την εργασία των υπαρχόντων γιατρών.
Έτσι λοιπόν το φετινό καλοκαίρι ενδέχεται να είναι θερμό για το χώρο της υγείας, καθώς μετά από την απόφαση της ΟΕΝΓΕ θα ακολουθήσουν και οι Ενώσεις ανά νομό, οι οποίες θα αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στις αλλαγές.
Τέλος, σε σχέση με τα χρήματα των εφημεριών του Μαρτίου, αυτά θα τα λάβουν οι γιατροί κατά πάσα πιθανότητα εντός του Ιουλίου, καθώς έχουν μεν επικυρωθεί με ΦΕΚ, αλλά ακόμη δεν έχουν περαστεί στον ειδικό κωδικό.
Τα χρήματα δεν θα είναι περικομμένα, μιας και οι γιατροί με τις πολυήμερες επισχέσεις εργασίας κατάφεραν και πίεσαν την κυβέρνηση, η οποία ενέκρινε ολόκληρο το ποσό των εφημεριών.

Συντάκτης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

ΠΡΕΖΑ TV
22-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: