Τρίτη, Ιουνίου 08, 2010

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Θέματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και της ανάγκης στήριξης της εξωστρέφειας των αγροτικών επιχειρήσεων συζητήθηκαν σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ) στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή και στον ειδικό γραμματέα του διοικητικού τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, Βαγγέλη Διβάρη.

Από τον ΣΕΒΕ ανακοινώθηκε ότι, κοινή ήταν η πεποίθηση υπουργού και συνδέσμου για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου συστήματος ενίσχυσης της εξωστρέφειας μέσω κλαδικών προγραμμάτων προώθησης και προβολής αγροτικών προϊόντων σε στοχευμένες αγορές, με μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά και με ένα ενιαίο μήνυμα αντίληψης από όλους τους εμπλεκόμενους για το στόχο και τη διάρθρωσή τους.

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι η υπουργός ζήτησε την τεχνογνωσία και τις εξειδικευμένες προτάσεις του ΣΕΒΕ για προγράμματα κλαδικής προώθησης-προβολής και ότι, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κρίθηκε από την κα. Μπατζελή η πρόταση του ΣΕΒΕ για δημιουργία ενός παρατηρητηρίου εξαγωγιμότητας αγροτικών προϊόντων. Αυτό θα αποτελεί ένα μηχανισμό συστηματικής και συνεχούς καταγραφής των βασικών αγορών, των δικτύων διανομής, του ανταγωνισμού και των τάσεων, βοηθώντας στον εντοπισμό των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων ανά αγροτική περιοχή.

Ο ΣΕΒΕ έθεσε στην υπουργό και ειδικά θέματα που απασχολούν τις αγροτικές επιχειρήσεις, ζητώντας την παρέμβασή της για την αντιμετώπισή τους. Μεταξύ άλλων ζήτησε την χάραξη Εθνικής Πολιτικής για την ΦΕΤΑ ως ΠΟΠ προϊόν, ενώ έφερε και θέμα υψηλών εισαγωγικών δασμών σε τρίτες χώρες για την εισαγωγή κομπόστας. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει με τις εξαγωγές κονσερβών ροδακίνων στην Κορέα, λόγω της προβλεπόμενης σταδιακής μείωσης του υψηλού εισαγωγικού δασμού (50%) στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA) ΕΕ-Κορέας, αλλά και της FTA Κορέας-Χιλής, βάσει της οποίας τα αντίστοιχα προϊόντα της Χιλής εισάγονται στην Κορέα με μηδενικό δασμό.

ΠΡΕΖΑ TV
8-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: