Τρίτη, Ιουνίου 15, 2010

Do Not Forget Me - Istanbul:Μία Πόλη, 6 σκηνοθέτες, μία ταινία...

Η ταινία «Do Not Forget Me - Istanbul» ξεκίνησε από μια σύμπτωση. Από αυτές που λέμε πως «δεν γίνονται ούτε στις ταινίες». Δύο χρόνια πριν, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο Τούρκος σκηνογράφος Χουσεΐν Καραμπέι συζητούσε με τον Ελληνα συγγραφέα και σεναριογράφο Πέτρο Μάρκαρη. Η κουβέντα πέρασε στην Κωνσταντινούπολη και τις γειτονιές που ο Μάρκαρης μεγάλωσε. Για να ανακαλύψουν πως στο σπίτι που έμενε πριν από 40 χρόνια τώρα ζούσε ο Καραμπέι!
«Τέτοια σύμπτωση είναι απίστευτη ακόμα και σε ταινία», είπε στη «Χουριέτ» της περασμένης Κυριακής ο Καραμπέι, εξηγώντας πως τους έκανε να ψάξουν και για άλλα πράγματα που είχαν κοινά. Αυτόματα σκέφτηκε και όλους τους φίλους του από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή και τις ιστορίες που είχε ακούσει για τους τόπους, που συνδέονται με την Κωνσταντινούπολη, ακόμα και αν δεν έχουν πάει ποτέ. Οπως είπε και ο Καραμπέι, τίποτα δεν περιγράφει την Πόλη καλύτερα από την έκφραση του Μάρκαρη: «Μπορείς να φτιάξεις μια ιστορία για πολλές πόλεις, αλλά η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη που γεννάει ιστορίες».
Ετσι, τελικά, όχι ένας αλλά έξι σκηνοθέτες από διαφορετικές χώρες θα σκηνοθετήσουν έξι μικρές ταινίες, που θα ενωθούν κάτω από τον τίτλο «Do Not Forget Me - Istanbul», σε μια μεγάλη αφήγηση για τις μνήμες της Κωνσταντινούπολης και τον τρόπο που επεκτείνονται έξω από τα σύνορα της Τουρκίας, σε πολιτισμούς και έθνη της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο. Την ιδέα βρήκαν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα η Βόσνια Αΐντα Μπέγκιτς, ο Σέρβος Στεφάν Αρσενίσεβιτς, ο Ελληνας Στέργιος Νιζίρης («Ηταν ο Θεός μάγειρας;», 2004), ο Αμερικανός Ερικ Ναζαριάν, οι Παλαιστίνιοι Ομάρ Σαργκάουι και Χανί Αμπού Ασάντ (βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα για το «Paradise Now» το 2006 και υποψήφιος για Οσκαρ).

Στις ταινίες τους η μητρόπολη, στην οποία η Δύση συναντά την Ανατολή και είδε τη γέννηση και τον θάνατο αυτοκρατοριών, θα γίνει φόντο ιστοριών στις οποίες θα μπλεχτούν οι ζωές ανθρώπων από την Ανατολία, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Τα γυρίσματα θα γίνουν στην Πόλη, σε συνεργασία με νεαρούς Τούρκους σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Ακόμα και οι βοηθοί των σκηνοθετών θα είναι σπουδαστές, ώστε οι άνθρωποι που θα εμπλακούν να ανταλλάξουν εμπειρίες και να δημιουργηθούν σχέσεις που θα γεννήσουν νέα πρότζεκτ στο μέλλον. Οι ηθοποιοί, αν και Τούρκοι, θα μιλούν τη γλώσσα που μιλούν κάθε φορά οι κεντρικοί ήρωες.
Ενας από αυτούς, ο Αμενάκ, πάει για πρώτη φορά στην Πόλη, αλλά νιώθει πως την ξέρει από χρόνια. Ψάχνει το μαγαζί μουσικών οργάνων που είχε ο παππούς του στα στενά του κέντρου και αναρωτιέται τι έκανε τους γονείς του να φύγουν από εκεί πριν γεννηθεί και γιατί οι εικόνες στους δρόμους μοιάζουν κομμάτια από παιδικές μνήμες του.

Ο Ντράγκαν και η Αννα κάθε Σαββατοκύριακο κάνουν ένα μακρύ ταξίδι με το λεωφορείο για να πουλήσουν στο παζάρι, στο Ακσαράι της Πόλης, φτηνά γκατζετάκια. Κάποια στιγμή η Αννα θα χάσει στο πλήθος τον Ντράγκαν και ψάχνοντάς τον απελπισμένη θα βρει τον χαμένο της στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας γιο, Μάρκο.
Ο Βαγγέλης πηγαινοέρχεται από τη Θεσσαλονίκη στην Πόλη συχνά για δουλειές. Αλλά νιώθει ανεπιθύμητος και δεν θέλει να μένει πάνω από μία μέρα. Μέχρι που του αρπάζουν την τσάντα. Η Ζεϊνέπ θα τον βοηθήσει να βρει τον κλέφτη και, ίσως, κάτι παραπάνω.

Η Μάρθα έρχεται για πρώτη φορά στην Πόλη για να συναντήσει τον φίλο της. Περνάει την πρώτη μέρα μόνη, περιμένοντάς τον. Και μαθαίνει τις φτωχογειτονιές, που αρχικά τη φόβιζαν.
Το κόστος της ταινίας υπολογίζεται στα τρία εκατομμύρια τουρκικές λίρες. Το 60% θα καλυφθεί από τον οργανισμό «Ιστανμπούλ 2010, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», τα υπόλοιπα από ξένους χορηγούς. Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στη συνέχεια η ταινία θα σταλεί στα κινηματογραφικά Φεστιβάλ Κανών και Βερολίνου.

ΠΡΕΖΑ TV
15-6-2010


Βαγγελης Βαγγελατος

1 σχόλιο:

vlaxopodas είπε...

πια ιστανμπουλ ρε παπαρες κωνσταντινουπολη λεγεται!!!!