Τρίτη, Ιουνίου 01, 2010

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΤΟΥ FREE GAZA

«Ισραηλινοί κομάντος μόλις κατέβηκαν στο κατάστρωμα του τουρκικού πλοίου, του "Μavi Μarmara". Ακούγονται πυροβολισμοί. Τώρα έφτασαν και σε εμάς...». Η φωνή του Τάκη Πολίτη, εθελοντή που επέβαινε μαζί με 21 ακόμη Ελληνες, 15 ακτιβιστές και 5 μέλη του πληρώματος στο φορτηγό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος», ήταν η τελευταία που έφτασε στο συντονιστικό κέντρο της ελληνικής αποστολής. Στη συνέχεια σιωπή.
«Παγώσαμε όλοι μας. Ξαφνικά χάθηκε κάθε επικοινωνία με τους 38 Ελληνες που βρισκόταν πάνω στα πλοία», περιγράφει ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής. Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της Αθήνας, τα δύο δορυφορικά τηλέφωνα που διέθεταν τα μέλη της ελληνικής αποστολής είχαν νεκρώσει, όπως και όλες οι επικοινωνίες από τα πλοία. Στο ελληνικό πλοίο είχαν φορτωθεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές της αποστολής, προκατασκευασμένα σπίτια, ξυλεία, αυτοκινούμενα αμαξίδια για ανάπηρους, οικοδομικά υλικά, ένα πλήρως εξοπλισμένο οδοντιατρείο, συσκευές αφαλάτωσης.
«Με τον Ναΐμ μίλησα τελευταία φορά λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Μου είπε πως είχαν καταφέρει να αποπλεύσουν από την Κύπρο και πως το πρωί θα μου μιλούσε από τη Γάζα. Στην αποστολή επικρατούσε ενθουσιασμός που βρίσκονταν στην τελική ευθεία για την επίτευξη του σκοπού τους. Εκείνη την ώρα δεν είχαν εμφανιστεί ακόμη οι Ισραηλινοί. Ανησυχία βέβαια υπήρχε για τυχόν ενέργειές τους, όπως και δυστυχώς έγινε και για τον λόγο αυτόν είχε γίνει σύσταση να βρίσκονται τα μέλη της αποστολής σε διαρκή επιφυλακή», περιγράφει στα «ΝΕΑ» η κ. Αννα Στάμου, μέλος της ελληνικής συντονιστικής επιτροπής και σύζυγος του Ναΐμ Ελγαντούρ που βρισκόταν στο πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος».

Το πλοίο «Μavi Μarmara»- στο οποίο, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, υπήρξαν 9 νεκροί και δεκάδες τραυματίες ύστερα από την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων- ήταν ουσιαστικά το «στρατηγείο» της αποστολής. Οι χώροι του είχαν μετατραπεί ώστε να μεταδίδεται εικόνα και ήχος από την αποστολή μέσω των 60 δημοσιογράφων από πολλές ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες που είχαν επιβιβαστεί σε αυτό.
Στο πλοίο, στο οποίο επέβαιναν συνολικά 600 άτομα, εθελοντές και πλήρωμα, βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης και δύο Ελληνες, ο ακτιβιστής Δημήτρης Πλειώνης και ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηστεφάνου.
Λίγη ώρα προτού αρχίσει η δολοφονική επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων, ο Δημήτρης Πλειώνης έστειλε δύο e-mail σε φίλους του που παρακολουθούσαν με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από τη νηοπομπή, ύστερα από τα προβλήματα που ανέκυψαν στην Κύπρο. Τα μηνύματα αυτά δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα protagon.gr. Οπως προκύπτει ήδη από το πρώτο e-mail, οι εθελοντές στο πλοίο ήταν προετοιμασμένοι ακόμη και για μια καταδρομική επίθεση των Ισραηλινών στα διεθνή ύδατα, όπως και έγινε. Στο δεύτερο μήνυμά του, στις 4.14 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ο Δημήτρης Πλειώνης, ελάχιστα λεπτά προτού αρχίσει η δολοφονική επίθεση, περιγράφει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί γύρω από το τουρκικό πλοίο. «Εδώ και μιάμιση ώρα έχουν αρχίσει οι απειλές του Ισραηλινού Ναυτικού. Απευθύνονται σε κάθε πλοίο ξεχωριστά και το καλούν να αλλάξει πορεία γιατί κατευθύνεται σε πολεμική ζώνη και θα φέρει όλες τις συνέπειες των πράξεών του θέτοντας σε κίνδυνο το πλοίο και τους επιβάτες του. Μας ενημερώνουν ότι έχουν δικαίωμα να ανέβουν στο πλοίο μας. Στο "Μavi Μarmara" έχουν μοιράσει σωσίβια σε όλους και χτενίζουν τη γύρω περιοχή με προβολείς».

ΠΡΕΖΑ TV
1-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: