Σάββατο, Ιουνίου 12, 2010

ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ FRONTEX...ΑΣΧΕΤΑ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ...

Μείωση αφίξεων που αγγίζει το 70% γνωρίζει το Αγαθονήσι από τότε που περιπολούν στο νησί οι δυνάμεις της Frontex. Οπως σημειώνει ο κοινοτάρχης του νησιού κ. Ευάγγελος Κοττορός, ενώ πέρυσι μέχρι τον Ιούνιο είχαν φθάσει στο νησί 2.850 αλλοδαποί, φέτος στο ίδιο διάστημα έφθασαν μόλις 430 άνθρωποι. Σημαντικότατες λόγω της παρουσίας της Frοntex είναι οι μειώσεις της παράνομης εισόδου αλλοδαπών σε όλο το Αιγαίο, όπως φαίνεται από τον αριθμό των συλλήψεων. Στο Βόρειο Αιγαίο η μείωση ήταν 50% (από 3.986 το α΄ τετράμηνο του 2009 σε 1.955 το α΄ τετράμηνο του 2010) και στο Νότιο Αιγαίο 65% (981 από 2.818).

Η επιχείρηση «Ποσειδών» της Frontex, με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από 10 εκατ. ευρώ, πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο Αιγαίο, με τη συμμετοχή 22 κρατών και δεκάδων περιπολικών σκαφών, αεροσκαφών, κινητών μονάδων επιτήρησης, εμπειρογνωμόνων και διερμηνέων. Ο προϋπολογισμός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιτήρησης Εξωτερικών Συνόρων έχει γνωρίσει θεαματική αύξηση (από 6 εκατ. ευρώ το 2005 σε 88,8 εκατ. ευρώ το 2009 και 87,9 εκατ. το 2010). Μάλιστα, από την 1η Ιουλίου εγκαινιάζεται στον Πειραιά -αρχικά με τέσσερις ειδικούς- η πιλοτική λειτουργία του πρώτου περιφερειακού βραχίονα του Οργανισμού, που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη 2011. Το παράρτημα -που θα λειτουργεί πλήρως με 25 ειδικούς από τον Οκτώβριο- είναι αρμόδιο για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και θα συντονίζει τις επιχειρήσεις από τη Μάλτα και την Ιταλία μέχρι την Κύπρο. Εξάλλου, ο καλύτερος συντονισμός των αρχών επιτήρησης των συνόρων είναι ένας από τους τρεις «πυλώνες» της πολιτικής του Οργανισμού. Οι άλλοι δύο είναι ο γρήγορος προσδιορισμός της ταυτότητας όσων συλλαμβάνονται και η συνεργασία με τα κράτη διέλευσης και καταγωγής για την άμεση επιστροφή τους. Oχι τυχαία είναι όλο και πιο έντονες οι συζητήσεις μεταξύ κρατών-μελών για τη διοργάνωση κοινών πτήσεων τσάρτερ.

Μέχρι τώρα, αυτές οι πτήσεις επιστροφών είναι κυρίως εθνικές και έχουν γίνει αντικείμενο επικρίσεων όταν αφορούν επιστροφή Αφγανών. Στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής αστυνόμευσης, η Σουηδή επίτροπος κ. Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε τον προηγούμενο Φεβρουάριο στο Ευρωκοινοβούλιο ότι στόχος είναι ο Οργανισμός να αγοράσει δικό του εξοπλισμό ώστε να μην εξαρτάται από τα κράτη-μέλη, να εκπαιδεύσει το δικό του προσωπικό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, να αποκτήσει ίδιους πόρους.
Αυτόν τον μήνα, ο Frontex έχει διοργανώσει στην Ισπανία συνάντηση με κατασκευαστές τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που σκέφτεται να χρησιμοποιήσει για την αποτροπή εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ε. Ε.

Καθώς όμως ως μοναδικό μέλημα έχει ακριβώς την αστυνόμευση του ευρωπαϊκού χώρου και μάλλον αδιαφορεί για τα εθνικά όρια των κρατών-μελών, προέβη σε ένα σημαντικό σφάλμα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας: στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει από το 2002 για την επίτευξη συμφωνίας επανεισδοχής Ε. Ε. - Τουρκίας, δεν δίστασε να διαγράψει τον ορισμό «συνορεύουσες περιοχές» ή έστω «κοινά σύνορα της Ε. Ε.» (τον οποίο περιλαμβάνει σε άλλες συμφωνίες επανεισδοχής) προκειμένου να ικανοποιηθεί η Τουρκία από τη «δεδηλωμένη» ασάφεια των εξωτερικών συνόρων της Ε. Ε. και δεν έθεσε σαφείς δεσμεύσεις στη γείτονα όσον αφορά τις υποχρεώσεις επανεισδοχής, παρά τη γενναία χρηματοδότηση από την Ενωμένη Ευρώπη.
Στην περίπτωση αυτή, η καίρια παρέμβαση του υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοΐδη στο συμβούλιο υπουργών στις 29 Μαΐου είχε ως αποτέλεσμα το «ναυάγιο» της συμφωνίας και το πάγωμά της μέχρι να διασφαλισθεί η χώρα μας.

ΠΡΕΖΑ TV
12-6-2010


Μαρια Δεληθαναση

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στα αρχίδια μας ρε μαλάκα.Εδώ σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε να φάμε,τους βρωμιάρηδες θα σκεφτόμαστε;Όχι άλλο κάρβουνο ρε κοπρίτες επιτέλους

gst είπε...

@4:26 μμ ρε πρεζάκια φασιστάκο τράβα στο πακιστάν να δεις τι ωραία που ζούνε. ανώμαλε

Ανώνυμος είπε...

και μεις θα λυσουμε τα προβληματα του Πακισταν ρε απλυτε εραστη των λαθραιων;
να κατσουν να πολεμησουν στη χωρα τους για ενα καλυτερο αυριο οχι να μας μολυνουν εμας...
τορπιλες στα καϊκια που τους φέρνουν ρε...

Ανώνυμος είπε...

τί να μολυνουν σε σενα ρε κωλοβακτηριδιο?

ΕΣΥ μολυνεις το περιβαλλον του πλανητη με τα σκατα που εχεις στο κεφαλι σου, ασε που το δηλητηριο που βγαζεις καταστρεφει το οζον!

τα καϊκια που λες ηλιθιε, εχουν μεσα και μικρα παιδακια, κι αυτα τα σκοτωσεις, χριστιανε ορθοδοξε του κωλου?
δεν εχεις προβλημα να σκοτωνεις παιδακια, ετσι?

σιχτιρ απο δω, "Ελληνα" της π**τσας

Ανώνυμος είπε...

παραπλευρες απώλειες...
δεν ειναι σφαγή...
άλλωστε μια δυο φορες να γινοταν δεν θα 'ρχοντουσαν άλλοι...
και με τα 10000 που δινει ο καθενας για να ερθει στη χωρα τους τη βγαζουν ζαχαρη...
δεν ειναι η Ελλαδα που φταιει για ολα τα κακα του κοσμου...
και δε χρειαζεται τορπιλες γιατι κοστιζουν.
εμβολισμος του καϊκιου με καμια φρεγατα θελει.
λιγο μπογια μετα κι ειναι ετοιμη...
τραβα γαμμησου με κανα πακι τωρα

Ανώνυμος είπε...

Ελληνες, Χριστιανοι και τα αρχιδια μας κουνουντιαι...

τραβα χωσε καμια χρυσοπληρωμενη τορπιλλη στην κωλαρα σου τωρα, οταν θα ερθει ο ΑΥΔΜ σου για εφοδο το βραδυ να την βρει ανοιχτη!

κι οταν θα στην βαλει κι αυτος, εσυ να φωναζεις ως συνηθως "εσσεται ημαααα...!!!"

Ανώνυμος είπε...

malakes tora me ta metra litotitas ftiaxte kaikia na ginetai metanastes eseis oi idioi kai opos eipe kai o malakas me ti fregata kai ligo mpogia etsi tha ginei mono pou i fregata tha exei xeni simaia kai sto kaiki tha vrisketai aftos oi poutana i gyneka tou kai ta paidia tou

Ανώνυμος είπε...

@gst ρε μαλακα απλυτε επαναστάτη του κώλου προσεξε μην σπασεις κανενα πληκτρολογιο πάνω στην επανασταση σου.Εσύ ρε μαλάκα δεν θα έχεις ποτέ οικονομικό προβλημα.Χτες πήρα την μάνα σου και της έδωσα 20 ευρώ παπαράκο.Αύριο έχω κανονίσει για τον πατέρα σου.Αν θες σου περνάω και εσένα ένα λούστρο.Ηλίθοι,στενοκέφαλοι,κολλημένοι κωλοπαιδαράδες,βγείτε πρώτα να κερδίσετε ένα ευρώ από την δουλειά σας και μετά μιλήστε για φασισμό.Ρε γαμημένε παίρνω 1000 ευρώ και έχω δύο παιδιά να μεγαλώσω.Αν λυπάσαι τους Πακιστανούς να τους πάρεις στο σπίτι σου πουτάνας γιέ και μη μας ζαλίζεις τα παπάρια.Τώρα μπές σε κανένα σαιτ να τον παίξεις για να ηρεμήσεις και μετά σάλτα και γαμήσου βρωμιάρη.Και κάτι τελευταλιο:το gst τι σημαίνει;ΓΑΜΙΕΜΑΙ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Σωστοοοοοος ο ^^^^^^^

Ανώνυμος είπε...

re 8.59, den mas xezeis poy ypoti8etai oti eisai kai filan8rwpos?
sixa8hkame thn ypokrisia thw anarxoaristeras, les kai den dwsate paradeigmata ton perasmeno aiwna san "ideologia" toy kwloy, kai synexws dinete.

vlaxopodas είπε...

6:00 μμ kai timas noiazei re file to pakistan? as kopsoyn apo ta pyrinika poy ftiaxnoyn..ti einai i ellada diladi? i mitera tereza olon ton katatregmenon toy planiti?