Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2010

ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ G20 ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ...

Βίαια επεισόδια «που δεν έχουν προηγούµενο στην ιστορία του Τορόντο» σηµάδεψαν το Σάββατο τη Σύνοδο της G20 _ οι ηγέτες των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσµου _ στη µεγαλούπολη του Καναδά, όπου υιοθετήθηκε τελικά η πρόταση Μέρκελ για µείωση των ελλειµµάτων, µε συχνή αναφορά στο «αρνητικό παράδειγµα της Ελλάδας». Η νίκη της Μέρκελ ήταν διπλή: η γερµανίδα καγκελάριος έκανε ένα διάλειµµα από τη σύνοδο για να παρακολουθήσει µαζί µε τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάµερον τον θρίαµβο της Γερµανίας επί της Αγγλίας µε σκορ 4-1.
Μασκοφόροι διαδηλωτές αποσχίστηκαν από τη µεγάλη ειρηνική πορεία που πραγµατοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο του Τορόντο, έκαψαν τρία αυτοκίνητα της αστυνοµίας και άρχισαν να σπάνε βιτρίνες καταστηµάτων και τραπεζών. Ο επικεφαλής της αστυνοµίας στην πόλη Μπιλ Μπλερ παραδέχθηκε ότι δεν µπόρεσαν να ελέγξουν το πλήθος και πρόσθεσε: «Δεν είχαµε δει ποτέ τέτοιου είδους εγκληµατικότητα και βανδαλισµούς στους δρόµους µας». Χθες τα ξηµερώµατα συνελήφθησαν περισσοτέροι από 500 ακτιβιστές. Η Σύνοδος Κορυφής της G20 στο Τορόντο κόστισε συνολικά περισσότερο από 1 δισ. δολάρια. Κυρίαρχο θέµα στις συζητήσεις των ηγετών των 20 πιο πλούσιων και ταχύτερα αναπτυσσόµενων χωρών ήταν η στρατηγική εξόδου από την κρίση, όπου επιβεβαιώθηκε άλλη µία φορά η διάσταση απόψεων µεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Παρά τις διαφωνίες, στο τελικό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι «οι χώρες µε ανεπτυγµένες οικονοµίες δεσµεύθηκαν να περιορίσουν στο µισό το δηµοσιονοµικό τους έλλειµµα έως το 2013 και να σταθεροποιήσουν ή να µειώσουν την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ έως το 2016». Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ είπε στους συγκεντρωµένους ηγέτες ότι οι χώρες τους πρέπει να βαδίσουν πάνω σε τεντωµένο σχοινί» προκειµένου να επιτύχουν τους στόχους αυτούς. «Η ανάκαµψη της παγκόσµιας οικονοµίας είναι εύθραυστη και υπάρχει ανάγκη να αναληφθεί συλλογική δράση προκειµένου να προληφθούν κίνδυνοι, όπως το να οδηγήσει η κρίση των δηµοσιονοµικών χρεών των κρατών και σε κάποιο άλλο κατακλυσµιαίο γεγονός όπως συνέβη µε την κατάρρευση της τράπεζας επενδύσεων Lehman Βrothers», τόνισε.

Ο Οµπάµα
Η πρόταση του Χάρπερ την οποία υιοθετούν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι και την υποστηρίζει πρώτη από όλους η γερµανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ βασίζεται στον αυστηρό δηµοσιονοµικό έλεγχο και έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε τις προτάσεις που είχε κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Οµπάµα στους συµµετέχοντες. Με επιστολή του ο Οµπάµα είχε προτρέψει τους ηγέτες να αποφύγουν «τα λάθη που κόστισαν ακριβά στο παρελθόν, τη δεκαετία του 1930» όταν οι χώρες είχαν περιορίσει πολύ γρήγορα την κρατική χρηµατοδότηση µε αποτέλεσµα να παραταθεί η Μεγάλη Υφεση. Ωστόσο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στον Καναδά, ήταν ξεκάθαρο ότι η άποψη του Οµπάµα που υποστηρίζει την αύξηση των κρατικών δαπανών ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη, αποτελούσε τη µειοψηφία και η µία χώρα µετά την άλλη τόνισαν την ανάγκη περιορισµού των ελλειµµάτων. Συχνά, όπως αναφέρουν οι ανταποκρίσεις, αναφέρθηκε στη συζήτηση το θέµα της Ελλάδας και του τεράστιου χρέους της που αποτελεί παράδειγµα προς αποφυγή για όλες τις χώρες.

Αναφερόµενη στο περιεχόµενο του τελικού ανακοινωθέντος, η Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της. «Για να είµαι ειλικρινής είναι περισσότερο από ό,τι περίµενα επειδή είναι συγκεκριµένο και έγινε αποδεκτό από όλες τις βιοµηχανικές χώρες. Νοµίζω ότι αυτό αποτελεί επιτυχία», τόνισε. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφή πραγµατοποιήθηκε συνάντηση του Μπαράκ Οµπάµα µε τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάµερον, οι οποίοι κέρασαν ο ένας τον άλλο µπίρα, µια και είχαν βάλει στοίχηµα για το αποτέλεσµα του αγώνα Αγγλία - ΗΠΑ στο Μουντιάλ, το οποίο κατέληξε σε ισοπαλία. Ο Οµπάµα δήλωσε πως οι δύο χώρες «συµµερίζονται τον στόχο της βιώσιµης µακροπρόθεσµης ανάπτυξης παρότι υπάρχουν διαφοροποιηµένες προσεγγίσεις».

Ο υπουργός Οικονοµικών της Βραζιλίας Γκουίντο Μαντέγκα, ο οποίος είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας του καθώς απουσιάζει ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η δηµοσιονοµική προσαρµογή που εφαρµόζουν γίνεται εις βάρος των αναδυόµενων κρατών. Και η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ τόνισε ότι η «εµµονή της Ευρώπης στον περιορισµό των ελλειµµάτων είναι εντελώς λανθασµένη».

Στη Ρουµανία
Σε αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 24% προκειµένου να περιορίσει το δηµοσιονοµικό έλλειµµα και να µπορέσει να λάβει τη νέα δόση του δανείου από το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, αποφάσισε να προβεί η κυβέρνηση της Ρουµανίας.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός Εµίλ Μποκ το Σάββατο, µία ηµέρα µετά την ακύρωση από το Συνταγµατικό Δικαστήριο της χώρας των µειώσεων στις συντάξεις κατά 15% που προβλεπόταν από τα µέτρα λιτότητας. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι µεταθέτει την Τετάρτη την προγραµµατισµένη για σήµερα επίσκεψη εκπροσώπων του στο Βουκουρέστι, κατά την οποία θα αποδέσµευε τη νέα δόση του δανείου προς τη χώρα.

ΠΡΕΖΑ TV
28-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: