Δευτέρα, Ιουνίου 21, 2010

HELLO BIG BROTHER:«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

«ΝΑΙ» υπό προϋποθέσεις στην εγκατάσταση βιομετρικού συστήματος στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, λέει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με απόφασή της. Τη σχετική άδεια είχε ζητήσει η εταιρεία 3Δ Γενικών Αεροπορικών Μεταφορών Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των αεροπορικών εφαρμογών και ασφάλειας αεροδρομίων, προκειμένου να πραγματοποιήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ΤURΒΙΝΕ, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το έργο ΤURΒΙΝΕ- όπως αναφέρεται στην απόφαση της Αρχής- στοχεύει στην ανάπτυξη μίας φιλικής προς την ιδιωτικότητα μεθόδου βιομετρίας με δακτυλικά αποτυπώματα. Η μέθοδος βασίζεται στην αντικατάσταση του βιομετρικού αποτυπώματος από μοναδικό και μη αναστρέψιμο κρυπτογραφημένο παράγωγό του, που αναφέρεται ως «βιομετρική ταυτότητα».

Με τη χρήση αυτής της μεθόδου- κατά τη λειτουργία ενός βιομετρικού συστήματος, όπως για τον έλεγχο πρόσβασης ατόμων σε εγκαταστάσεις- επιτυγχάνεται η αναγνώριση των ατόμων αποκλειστικά μέσω των βιομετρικών τους ταυτοτήτων, χωρίς να απαιτείται η διατήρηση των πραγματικών βιομετρικών αποτυπωμάτων τους. Εν προκειμένω, η λειτουργία του βιομετρικού συστήματος στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα διαρκέσει έναν μήνα και θα εγκατασταθεί σε διάφορους προεπιλεγμένους χώρους, όπου έχει πρόσβαση μόνον ειδικά εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Η δοκιμή θα γίνει με πραγματικά προσωπικά δεδομένα εργαζομένων, οι οποίοι θα συμμετάσχουν εθελοντικά.

ΠΡΕΖΑ TV
21-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: