Τρίτη, Ιουνίου 15, 2010

ΚΥΜΑ ΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ SMS ΥΨΗΛΗΣ ΧΡΕΩΣΗΣ...ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝΝΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΧΡΕΩΣΗΣ...

Αυξάνονται και πληθύνονται οι αγωγές που κατατίθενται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών σε βάρος εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για παράνομες «φουσκωμένες» χρεώσεις, που γίνονται σε ανυποψίαστους καταναλωτές με τη λήψη γραπτών μηνυμάτων από πενταψήφια SMS.Στο περιεχόμενό τους καταγγέλλεται ότι στους αναλυτικούς λογαριασμούς που λάμβαναν πελάτες εταιρειών κινητής τηλεφωνίας διαπίστωναν με έκπληξη ότι... είχαν χρεωθεί με 1,6807 ευρώ ανά μήνυμα.

Επρόκειτο για SMS από άγνωστους πενταψήφιους αριθμούς, στους οποίους οι ίδιοι ήταν παραλήπτες εν αγνοία τους και όχι αποστολείς. Επιπροσθέτως, οι ίδιοι δεν γνώριζαν με ποιον τρόπο βρήκαν τους προσωπικούς τηλεφωνικούς αριθμούς τους οι εταιρείες που τους έστελναν αυτά τα μηνύματα (τα οποία διαφήμιζαν ταξίδια, διαγωνισμούς κ.λπ.).
Οπως επισημαίνεται σε αγωγές καταναλωτών -που κατέθεσε η δικηγόρος Βασιλική Μανίκα-, «εταιρείες κινητής τηλεφωνίας χρέωναν τους πελάτες τους με επιπλέον ποσά, κατά παράβαση των συμβάσεων και των συμβολαίων που είχαν συνάψει». Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, στις καταστάσεις των λογαριασμών που λάμβαναν μηνιαίως από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν γινόταν ξεχωριστή αναφορά στο κόστος λήψης γραπτών μηνυμάτων, στο σημείο όπου αναλύονται οι χρεώσεις και βγαίνει το σύνολο της οφειλής.
Με αυτόν τον τρόπο ο πελάτης δεν μπορούσε να ανακαλύψει γρήγορα τις χρεώσεις, ενώ αντίθετα έβλεπε να «φουσκώνει» το ποσό στην κατηγορία αποστολής των γραπτών μηνυμάτων.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σε λογαριασμό πολίτη, ο οποίος έχει ήδη στραφεί στη Δικαιοσύνη, το κόστος των μηνυμάτων που είχε ο ίδιος αποστείλει ανερχόταν σε μόλις 2,67 ευρώ. Ωστόσο, με τα μηνύματα που είχε λάβει, και για τα οποία η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας τον χρέωνε, κλήθηκε να πληρώσει το επιπλέον ποσό των 48,74 ευρώ!

Με τις αγωγές ζητείται από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να επιστρέψουν στους καταγγέλλοντες το ποσό των επιπλέον χρεώσεων για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς που τους έχουν αποστείλει, καθώς επίσης και να σταματήσουν στο μέλλον τις χρεώσεις από τη λήψη μηνυμάτων που προέρχονται από πενταψήφιους αριθμούς.
Οι υπέρογκοι λογαριασμοί τέτοιου τύπου ξαφνιάζουν πολλούς κατόχους κινητών, παρότι η Κομισιόν με πρόσφατη απόφασή της έχει βάλει φρένο στην πληρωμή παράνομων χρεώσεων από γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται από εταιρείες μέσω λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας. Οπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση της Κομισιόν, «η συνεχής και ανεπιθύμητη εμπορική άγρα πελατών μέσω SMS θεωρείται επιθετική τακτική απαγορευμένη σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Οδηγία 2005/29/ΕΚ».

Γκέλυ Αλμαλιώτου - Καλαμπαλίκη

ΠΡΕΖΑ TV
15-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: