Πέμπτη, Ιουλίου 08, 2010

ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ 12% Η ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Σημαντική πτώση 7,7% στις τιμές των διαμερισμάτων το πρώτο τετράμηνο του 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 καταγράφει ο δείκτης Ρropindex, που βασίστηκε σε στοιχεία και εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, της Εμπορικής, της Αlpha Βank, της Εurobank και της Ρrobank. Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων που πραγματοποιήθηκε από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής: Στην Αττική η πτώση στις τιμές των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 5,4%, στη Θεσσαλονίκη σε 9,8% και στην υπόλοιπη Ελλάδα σε 12,6%. Στον Νομό Αττικής η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στην Ανατολική Αττική (-12,7%) και ακολουθούν τα δυτικά προάστια (-11,6%), η περιοχή του κέντρου (-7,8%), τα νότια προάστια (-5,6%) ενώ τις λιγότερες απώλειες καταγράφουν τα βόρεια προάστια (-2,6%). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο κ. Αγγ. Τσακανίκας, υπεύθυνος ερευνών ΙΟΒΕ, τέσσερα στα εννέα διαμερίσματα από 70 έως 110 τετραγωνικά μέτρα. Στις περιοχές Φιλοθέης- Ψυχικού το 80% των διαμερισμάτων είναι άνω των 110 τ.μ., ενώ στον Αγιο Στέφανο, στον Διόνυσο και σε άλλες περιοχές των βορείων προαστίων το ποσοστό των διαμερισμάτων που είναι άνω των 110 τ.μ. ανέρχεται σε 62%. Αντίθετα, το 45% των ακινήτων στην περιοχή Αμπελοκήπων και Πατησίων είναι κάτω των 70 τ.μ., ενώ το 45% των ακινήτων στα βόρεια προάστια είναι άνω των 110 τετραγωνικών μέτρων. Το μέσο ακίνητο των περιοχών Φιλοθέης- Ψυχικού είναι στα 175 τ.μ., ενώ στην περιοχή των ΑμπελοκήπωνΠαγκρατίου το μέσο ακίνητο δεν ξεπερνά τα 77 τετραγωνικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την ηλικία των διαμερισμάτων, τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το ένα τρίτο των ακινήτων είναι άνω των 30 ετών. Ειδικότερα, το 87% των ακινήτων στην περιοχή του κέντρου (Κολωνάκι, εμπορικό τρίγωνο) είναι άνω των 30 ετών, ενώ αντίθετα τα περισσότερα νέα ακίνητα (πενταετίας) βρίσκονται στην Ανθούσα και στην Παλλήνη (57%). Πάντως, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΟΒΕ σε συνεργασία με τον Ρropindex, προκύπτει ότι περιορίζε ται το πρώτο τετράμηνο του 2010 ο αριθμός νέων ακινήτων (πενταετίας). Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική στέγη, το ποσοστό των κενών εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλους κεντρικούς δρόμους ανέρχεται σε 18,7% επί του συνόλου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Εν τω μεταξύ ελεύθερη πτώση παρουσιάζουν οι μεταβιβάσεις δεύτερης κατοικίας τους πρώτους μήνες του 2010 σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με τη Southeast Real Εstate, οι συναλλαγές κατά τη διάρκεια του 2009 και τις αρχές του 2010 εκτιμώνται ότι μειώθηκαν σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αλλοδαπούς αγοραστές κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία, χώρες που κατά γενική ομολογία επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ως συνέπεια των προαναφερθέντων, οι εργολάβοι και οι κατασκευαστές εξοχικών κατοικιών εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί προτού αναλάβουν κάποιο καινούργιο έργο, ενώ πολλά είναι τα έργα που έχουν «παγώσει» ή βρίσκονται σε αναμονή ώσπου να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον. Παρ΄ όλη την οικονομική κρίση και την υπερβάλλουσα προσφορά που επικρατεί στον κλάδο της εξοχικής κατοικίας, οι τιμές έχουν υποχωρήσει μόνο οριακά, αφού οι περισσότεροι από τους κατασκευαστές είναι ελάχιστα εξαρτημένοι από τον τραπεζικό δανεισμό. Οι ζητούμενες τιμές σε αυτόν τον κλάδο μπορούν να μειωθούν έπειτα από διαπραγματεύσεις κατά ποσοστό ίσο με 15% έως 25%. Εκτιμάται ότι ως το τέλος του 2010 θα επέλθουν περαιτέρω μειώσεις στις ζητούμενες τιμές λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης ρευστότητας και τηςσυσσωρευμένης προσφοράς, ενώ ενδέχεται να προκύψουν επενδυτικές ευκαιρίες.

ΠΡΕΖΑ TV
8-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: