Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2010

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2011 ΘΑ ΕΙΝΑΙ "ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΙΤΟΣ", ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑΠΑΤΕΡΟ...ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ...

Ο προϋπολογισμός για το 2011 θα είναι "περιοριστικός και λιτός", δήλωσε σήμερα ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τους στόχους για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ το ερχόμενο έτος και στο 3% το 2013.

Το 2009 το δημόσιο έλλειμμα έφτασε στο 11,2% του ΑΕΠ στην Ισπανία.
"Οι δεσμεύσεις για τη μείωση του ελλείμματος με στόχο το 6% το 2011 και το 3% το 2013 θα γίνουν σεβαστές", σημείωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη.
Κατά τη συνέντευξη αυτή, ο Θαπατέρο έκανε απολογισμό της δράσης της κυβέρνησής του κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, το οποίο χαρακτήρισε "δύσκολο"
"Γι'αυτό, ο προϋπολογισμός για το 2011 που θα παρουσιάσουμε το Σεπτέμβριο θα είναι απαραιτήτως περιοριστικός και λιτός", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει μια μέση μείωση των δαπανών των υπουργείων της τάξης του 15%.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομίας της Ισπανίας παρουσιάστηκε σήμερα αισιόδοξο μετά τη δημοσίευση νωρίτερα των στοιχείων για την ανεργία στην Ισπανία --η οποία έφτασε το 20,09% το δεύτερο τρίμηνο του 2010-- υπογραμμίζοντας το "δυναμισμό" που υπάρχει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο η αντιπολίτευση καταδίκασε τα "τρομερά" αυτά στοιχεία.
"Η δημιουργία θέσεων εργασίας καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις της από το Σεπτέμβριο του 2007", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας.
Ωστόσο "οι καλές επιδόσεις στη δημιουργία θέσεων εργασίας αντισταθμίστηκε από μια αύξηση του ενεργού πληθυσμού κατά 115.500 άτομα το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο προκάλεσε αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 32.800" και ένα ποσοστό ανεργίας που φτάνει το 20,09% έναντι 20,05% που ήταν στα τέλη Μαρτίου, επισημαίνει το υπουργείο.

Το υπουργείο εμμένει στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που απασχολούνται κατά 82.700, η οποία είναι "η υψηλότερη αύξηση από το Σεπτέμβριο του 2007" και η οποία ανεβάζει εφεξής σε 18,477 εκατομμύρια τον αριθμό των εργαζομένων στην Ισπανία.
Ωστόσο ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι έκρινε το ποσοστό αυτό της ανεργίας "τρομερό" και σημείωσε ότι το κόμμα του δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά το θέμα αυτό.
Ο Ραχόι χαρακτήρισε επίσης "σφάλμα" τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που υιοθετήθηκε χθες το βράδυ από τους ισπανούς βουλευτές, υπογραμμίζοντας ότι "αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα δημιουργήσει ούτε μία θέση εργασίας".

ΠΡΕΖΑ TV
30-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: