Τρίτη, Ιουλίου 06, 2010

ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ 23ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Πρωτιές, αποκλειστικότητες και πρωτότυπες ιδέες. Αυτά διαθέτει το πρόγραμμα του 23ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, του διεθνούς φεστιβάλ της Αθήνας, που οργανώνεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και φέτος θα γίνει από 21 έως 31 Οκτωβρίου. Κατ' αρχήν εξασφάλισε την πρώτη προβολή της πολυαναμενόμενης νέας ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη. Ο «Μαχαιροβγάλτης» θα προβληθεί στις 20 Οκτωβρίου στο φεστιβάλ και θα βγει σε εμπορική διανομή στις 4 Νοεμβρίου. Η επίσημη, πάντως, έναρξη του Πανοράματος θα γίνει (21 Οκτωβρίου) με μία ακόμα πιο διάσημη ταινία, το «Μέλι» του Τούρκου Σεμίχ Καπλάνογλου, που κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο στο Βερολίνο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Δεν είναι η μόνη σημαντική ταινία της διοργάνωσης. Στο τμήμα «Η Διεθνής Εικόνα σε Πρώτη Προβολή», με ταινίες από Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, θα προβληθούν δύο νέες ταινίες, κατευθείαν από τις Κάνες.
- Το «Εγκεκριμένο αντίγραφο» του Αμπάς Κιαροστάμι με μία εξαιρετική Ζιλιέτ Μπινός και τον Βρετανό βαρύτονο Γουίλιαμ Σίμελ στην παρθενική κινηματογραφική εμφάνισή του. Ο κορυφαίος Ιρανός σκηνοθέτης έκανε για πρώτη φορά στην καριέρα του γυρίσματα στην Ιταλία. Ηρωες της ταινίας του ένας Αγγλος συγγραφέας που συναντά μία Γαλλίδα. Θέμα της, η έλλειψη επικοινωνίας.
- Και το «Chantrapas» του ακμαιότατου Οτάρ Ιοσελιάνι. Ο 76χρονος Γεωργιανός, αυτοεξόριστος στη Γαλλία, σκηνοθέτης αφηγείται τη δική του ιστορία. Ο τίτλος είναι η παρεφθαρμένη γαλλική φράση «Tu ne chanteras pas» (δεν θα τραγουδήσεις), που είχε γίνει σύμβολο όλων αυτών που αντιστέκονταν στο κομμουνιστικό καθεστώς. Ο ήρωας της ταινίας, ο Νίκο, είναι ένας νεαρός σκηνοθέτης που εγκαταλείπει την Τιφλίδα, αναζητά τον παράδεισο και την ευτυχία στο Παρίσι για να ανακαλύψει μια άλλου είδους λογοκρισία. «Είναι μια ταινία για την εξορία και την ευτυχία», έχει πει ο Ιοσελιάνι, «και για το πώς να αντιστεκόμαστε στη διαφθορά και να μένουμε πιστοί στις αξίες μας».

Ανάμεσα στα αφιερώματα του Πανοράματος ξεχωρίζουν εκείνο στον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του '80 με δέκα αντιπροσωπευτικές ταινίες («Καρκαλού» του Τορνέ, «Βαριετέ» του Παναγιωτόπουλου, «Ρεπό» του Βαφέα, «Η τιμή της αγάπης» της Μαρκετάκη κ.ά.), ένα ακόμα στο ιταλικό σπαγγέτι γουέστερν με 10 cult ταινίες όπως οι «Professional Gun» (Σκιά θανάτου) του Σέρτζο Κορμπούτσι, «My name is nobody» του Τονίνο Βαλέρι, «Death rides a horse» (Ο καβαλάρης του θανάτου) του Τζούλιο Πετρόνι, «Keoma» του Εντσο Καστελάρι, «Four of the Apocalypse» του Λούτσιο Φούλτσι, «Κάποτε στη Δύση» του Σέρτζιο Λεόνε.
Οπως και κάθε χρόνο ο κεντρικός κορμός του Πανοράματος είναι αφιερωμένος στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο. Στο Διαγωνιστικό Τμήμα θα συμμετέχουν 10 άπαιχτες ευρωπαϊκές ταινίες και τα βραβεία θα απονείμουν μία Διεθνής Επιτροπή από γνωστά πρόσωπα και μία ακόμα από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Το Πανόραμα, τέλος, δεν ξεχνά μία εκδήλωση που πρώτο καθιέρωσε: την προβολή βουβής ταινίας με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

ΠΡΕΖΑ TV
6-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: