Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2010

ΒΕΛΤΙΩΣΗ 3% ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα βελτιώθηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) μετά από τέσσερις μήνες πτωτικής πορείας και διαμορφώνεται στις 63,8 μονάδες από 61,9 μονάδες τον Μάιο.
Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται βελτίωση σε όλους, εκτός του Λιανικού Εμπορίου, όπου η επιδείνωση είναι αισθητή και σημειώνεται νέο χαμηλό ρεκόρ. Αντίθετα, στις Υπηρεσίες καταγράφεται άνοδος των προσδοκιών κατά 5 μονάδες, ενώ αντίστοιχη είναι και η βελτίωση στις Κατασκευές. Οριακή ανάκαμψη σημειώνουν και οι προσδοκίες στη Βιομηχανία, ενώ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, δεν σημειώνεται καμία μεταβολή, αφήνοντας το σχετικό δείκτη στην ιστορικά χαμηλή επίδοση του Μαΐου.
Όπως τονίζεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ, παρά τη βελτίωση, το κλίμα απαισιοδοξίας είναι κυρίαρχο και απλώς δεν επιδεινώνεται περαιτέρω. Ενδεχομένως πάντως να διαμορφώνονται κάποιες δειλές ενδείξεις για σταθεροποίηση της εικόνας τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο, εφόσον επαληθευτούν οι πρώτες θετικές εξελίξεις από την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αναλυτικότερα:
- Στη Βιομηχανία, καταγράφεται ελαφρά πτώση στις προβλέψεις της παραγωγής και οριακή υποχώρηση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών, αλλά ρευστοποιείται μέρος των αποθεμάτων.
- Στις Υπηρεσίες, σημειώνεται άνοδος τόσο στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και την τρέχουσα ζήτηση όσο και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, μετά το χαμηλό ρεκόρ του Μαΐου.
- Στο Λιανικό Εμπόριο σημειώνεται νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ τον Ιούνιο, με τις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις να καταβαραθρώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Έντονη είναι και η διόγκωση των αποθεμάτων, ενώ επιδεινώνονται περαιτέρω και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης.
- Στις Κατασκευές, σημειώνεται ανάκαμψη στο δείκτη, η οποία οφείλεται στην άνοδο των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών κατά 5 μονάδες, αφού αντίθετα οι προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα επιδεινώνονται ελαφρά.-

Καταναλωτική Εμπιστοσύνη
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης δεν διαφοροποιείται τον Ιούνιο από την ιστορικά χαμηλή τιμή του Μαΐου, παραμένοντας στις -67 μονάδες στο χαμηλότερο και πάλι επίπεδο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ακολουθεί η Ρουμανία (στις -63 μονάδες ο σχετικός δείκτης) και με διαφορά πλέον η Βουλγαρία και η Πορτογαλία (στις -40 μονάδες), ενώ στη Δανία, την Αυστρία, την Φινλανδία και την Σουηδία, οι σχετικοί δείκτες γίνονται μετά από αρκετούς μήνες και πάλι θετικοί. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί όροι παραμένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα και διαμορφώνονται στις -15 και -17 (από -18) μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη.
Όπως αναφέρεται στην μελέτη του ΙΟΒΕ, τα νέα οικονομικά δεδομένα λιτότητας στην ελληνική οικονομία έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές σε σταθερά επιδεινούμενες προβλέψεις τους τελευταίους επτά μήνες και διάχυτη απαισιοδοξία. Ίσως όμως αυτή να έχει ήδη αγγίξει το χαμηλότερο σημείο της και υπό την έννοια αυτή το ενδιαφέρον να αφορά τη διάρκειά της πλέον. Έτσι, τον Ιούνιο, από τα στοιχεία που διαμορφώνουν το σχετικό δείκτη, δεν καταγράφεται μεταβολή στις ήδη πολύ δυσμενείς προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο, ενώ ως προς την πρόθεση για αποταμίευση, οι αρνητικές προβλέψεις εξομαλύνονται, αν και οριακά, για δεύτερο μήνα, ενδεικτικό της σταδιακής στροφής των καταναλωτών σε περιορισμό της δαπάνης και ανόδου της προληπτικής αποταμίευσης. Το στοιχείο που επιδεινώνεται επίσης οριακά, είναι οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, όπου ο σχετικός δείκτης πλησιάζει το ιστορικό χαμηλό του περσινού Μαρτίου. Αναλυτικότερα:
Οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες παραμένουν στα ίδια, ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το σχετικό ισοζύγιο να μην μεταβάλλεται από τις -54 μονάδες. Από τους Έλληνες καταναλωτές, αυξάνεται ελαφρά το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν αμετάβλητη την οικονομική τους κατάσταση (16% από 14%), ενώ μικρή άνοδο παρουσιάζει και το ποσοστό όσων θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουν ελαφρά επιδείνωση στα οικονομικά τους (25% από 22%). Οι αντίστοιχοι δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης παραμένουν στις -5 και -7 μονάδες αντίστοιχα.
Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο επιδεινώνονται για όγδοο συνεχή μήνα, με το σχετικό δείκτη να κινείται οριακά προς τα κάτω, στις -62 μονάδες, απέχοντας πλέον κατά μία μονάδα μόνο από το ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του Μαρτίου του 2009. Το ποσοστό των καταναλωτών που προβλέπουν αισθητή επιδείνωση αυξάνεται στο 69% (από 66%), ενώ ένα 7% (από 6%) δεν αναμένει μεταβολές στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται και πάλι στις -16 και -20 (από -21) μονάδες.

Η πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώνεται οριακά για δεύτερο μήνα, παραμένοντας σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, στις -62 μονάδες. Από τα ελληνικά νοικοκυριά, το 79% (από 80%) δεν σκοπεύει να αποταμιεύσει το επόμενο 12μηνο, ενώ ως πιθανή ή πολύ πιθανή την αποταμίευση το επόμενο διάστημα κρίνει ένα 19% (από 16%). Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, οι αντίστοιχοι δείκτες κινούνται επίσης οριακά ανοδικά, στις -6 και -9 μονάδες αντίστοιχα.
Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, παραμένουν στο ιστορικά υψηλό ρεκόρ του προηγούμενου μήνα, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται εκ νέου στις +88 μονάδες και το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει απαισιόδοξο σχετικά με την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα το επόμενο 12μηνο να φθάνει το 95%. Στην ΕΕ καταγράφεται ήπια βελτίωση στις +32 μονάδες, στα επίπεδα της Ευρωζώνης.
Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, κ.λπ.) υποχωρεί οριακά για τέταρτο μήνα και διαμορφώνεται στις -64 μονάδες (από -63), σε τρίτο διαδοχικό ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι θα αυξήσει λίγο ή πολύ τις δαπάνες του περιορίζεται στο 5% (από 7%), ενώ όσοι δηλώνουν ότι θα τις μειώσουν λίγο ή πολύ διαμορφώνονται στο 76% (από 75%). Σε ΕΕ και Ευρωζώνη, οι σχετικοί δείκτες μειώνονται και αυτοί οριακά, στις -23 μονάδες αντίστοιχα.

ΠΡΕΖΑ TV
9-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: