Κυριακή, Ιουλίου 04, 2010

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΩΣ 40% ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας ζήτησε από υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες να καταρτίσουν σχέδια για την λειτουργία τους με περικοπές δαπανών έως και 40%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από εκείνο που προέβλεπε ο έκτακτος προϋπολογισμός που κατατέθηκε τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η βρετανική κυβέρνηση για να μειώσει το έλλειμμα-ρεκόρ, οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να αναμένουν ένα φάσμα περικοπών των δημοσίων δαπανών κατά 25% περίπου, ενώ τα περισσότερα υπουργεία έλαβαν εντολή να παρουσιάσουν εκθέσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει η ενδεχόμενη μείωση έως 40% στις δημόσιες δαπάνες στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

"Πρόκειται για υποθέσεις που θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση, όχι για τις τελικές αποφάσεις. Όλα θα κριθούν μέσα στους επόμενους μήνες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
Από τα μέτρα αυτά αναμένεται να εξαιρεθούν τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Άμυνας.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε τον σκληρότερο προϋπολογισμό των τελευταίων δεκαετιών τον περασμένο μήνα.
Περιλαμβάνει μείωση των δαπανών και την αύξηση της φορολογίας ώστε η Βρετανία να μην έχει την τύχη χωρών "όπως η Ελλάδα", σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές.
Τα βρετανικά συνδικάτα προειδοποίησαν ότι θα προχωρήσουν σε γενικευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις εναντίον των περικοπών. Σύμφωνα με τον Μαρκ Σερουότκα, επικεφαλής της ένωσης εργατικών ενώσεων του δημοσίου τομέα και των δημόσιων υπηρεσιών, που απαριθμεί 300.000 μέλη, οι περικοπές ύψους έως και 40 % στις δημόσιες δαπάνες θα σήμαινε την απώλεια τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας. "Μιλάμε για πολιτικό σοκ και δέος", δήλωσε στο BBC.
Το Βρετανικό έλλειμμα αγγίζει το 11% του ΑΕΠ και η μείωση του είναι ο πρωταρχικός στόχος της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: