Πέμπτη, Ιουλίου 22, 2010

Ο ΟΑΕΕ ΖΗΤΕΙ 400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να το αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών που χρειάζεται άμεσα 400 εκατ. ευρώ για να καταβάλει τις συντάξεις των επόμενων μηνών. Χθες πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνο υ, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη εν όψει της άφιξης των εκπροσώπων της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) που θα ελέγξουν την πορεία του προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο και οι οποίοι ήδη έχουν επισημάνει τις «μαύρες τρύπες» στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι υπάρχει σημαντικό ταμειακό πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς από τη μία πλευρά έχει αυξηθεί ο αριθμός των συνταξιούχων, ενώ από την άλλη μειώνεται ο αριθμός των ασφαλισμένων κυρίως στο ΙΚΑ (τουλάχιστον κατά 110.000 άτομα που έχασαν την εργασία τους) και στον ΟΑΕΕ λόγω των χιλιάδων λουκέτων σε καταστήματα και της αδυναμίας πολλών επαγγελματιών να καταβάλουν τις εισφορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού ο ΟΑΕΕ έχει αντλήσει το 70% της κρατικής επιχορήγησης, δηλαδή 630 εκατ. ευρώ από 930 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το σύνολο του έτους και αυτά δεν επαρκούν για να πληρωθούν οι συντάξεις ως το τέλος του έτους.

Αυτό το στοιχείο από μόνο του υποδηλώνει ότι το συγκεκριμένο ταμείο βρίσκεται στο «κόκκινο» και το πρόβλημα έχει ήδη μεταφερθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τρίτη ήδη διαπιστώνονται ανακατανομές κονδυλίων αναλόγως της οικονομικής κατάστασης και των αναγκών που αντιμετωπίζει κάθε Ταμείο. Π.χ., σημειώνεται αύξηση του ποσού για τον ΟΑΕΕ, ενώ μειώνεται το ποσό για ΙΚΑ και ΕΚΑΣ, το οποίο είναι αμφίβολο αν θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους ή αν θα κοπεί οριστικά.
Ο υπουργός Εργασίας, εξερχόμενος, μαζί με τον κ. Κουτρουμάνη, από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχαν με τον τελευταίο, δήλωσε ότι «έχουμε κάνει προβολές των στοιχείων ως τον Δεκέμβριοδιατηρώντας καλή πορεία αλλά με προβλήματα». Ακόμη, ο κ. Λοβέρδος τόνισε: «Εχουμε τα μαξιλάρια μας, θα δούμε πώς θα πάμε», ενώ ερωτηθείς για τις επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων απάντησε ότι όλα οδεύουν καλώς.

ΠΡΕΖΑ TV
22-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: